Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2011, 14:17:49
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Eu sustin ca la a doua frangere a Painii, Domnul a frant azima iar in Biblie scrie paine, deci cuvantul Artos nu este paine-dospita ci simplu paine, indiferent daca dospita sau nedospita. In Biblie, acolo unde in romaneste se specifica cuvantul "dospit" se foloseste cumva artos sau un derivat al acestuia? Nu am verificat dar te las sa verifici tu. Ca atare, avand in vedere ca acelasi cuvant Artos, este folosit pentru frangerea painii in plina sarbatoare pascala (duminica spre luni) cand painea erau azimile, arata ca Artos nu poate fi folosit ca argument valabil in a demonstra ca painea ar fi dospita, pentru ca iata o situatie sigura in care nu era dospita si tot Artos scrie.

Am mai sustinut si faptul ca la a treia aparitie a lui Iisus, la pescuirea minunata, Domnul a frant din nou painea. De data asta insa, ne aflam dupa Sarbatoarea Pascala, deci painea trebuie sa fi fost dospita. Iar pescuirea minunata simbolizeaza pescuirea crestinilor.

Concluzia: se frange painea care se gaseste la dispozitie, indiferent ca dospita sau nedospita, este paine in general. Asta insa nu schimba faptul ca painea avuta la dispozitie in noaptea Pascala a fost azima.
Concret nu vom sti ce paine a folosit Domnul, insa pe baza evidentelor biblice, putem spune ca a folosit painea obisnuita, iar painea obisnuita era cea dospita
Vechi 17.09.2011, 14:21:10
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
Concret nu vom sti ce paine a folosit Domnul, insa pe baza evidentelor biblice, putem spune ca a folosit painea obisnuita, iar painea obisnuita era cea dospita
La care paine va referiti cand spuneti: "pe baza evidentelor biblice"? Doar la cea de la Cina cea de Taina sau si la cea din seara duminicii Invierii?
Vechi 17.09.2011, 14:25:21
valentin.viliga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
La care paine va referiti cand spuneti: "pe baza evidentelor biblice"? Doar la cea de la Cina cea de Taina sau si la cea din seara duminicii Invierii?
Ma refer la paine de la Cina cea de Taina, pt ca deja in duminica Invierii Domnului nu mai era Pesahul iudaic
Vechi 17.09.2011, 14:28:24
Banned

Implicit

Citat:
Ma refer la paine de la Cina cea de Taina, pt ca deja in duminica Invierii Domnului nu mai era Pesahul iudaic
Si dvs. stiti ca Pastele iudaic tine 7 zile in care se mananca numai azimi si nu paine dospita conform legii data de Dumnezeu in Exodul? De unde si formularea "prima zi" a azimilor. Erau 7 zile ale azimilor conform legii, din 15 pana in 21 Nissan. Cititi capitolul 12 din Exodul ca sa va lamuriti. Iar in practica au devenit 8 din cauza trebii cu luna plina.

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 14:36:12.
Vechi 17.09.2011, 14:38:00
valentin.viliga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si dvs. stiti ca Pastele iudaic tine 7 zile in care se mananca numai azimi si nu paine dospita conform legii data de Dumnezeu in Exodul?
Stiu asta, dar Trupul lui Hristos era al "Legii celei noi" ceea ce justifica folosirea painii dospite, pe langa asta textul grec arata clar ce paine a folosit Hristos, ca nu stiti citi in greaca este strict problema dumneavoastra, dar atunci macar nu aveti pretentia ca argumentatia dumneavoastra sa fie luata in considerare, eu am aratat ca textul grec chiar in relatarea Cinei de Taina foloseste cei doi termeni azimon, care desemna azima si cand Hristos frange painea textul grec foloseste arton, termenul care desemna painea utilizata zilnic cea dospita. Pentru a vedea personal cititi Marcu 14, 12 si Marcu 14, 22 in textul grecesc vechi, nu in textul grecesc zilele noastre, ca greaca koine difera de cea vorbita in zilele noastre.
Vechi 17.09.2011, 14:47:30
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Mihail, apropo de controversa cu adventistul referitoare la "dospitură", la Ioan 6:35 Hristos Însuși Se numește pe Sine Pâinea Vieții, folosindu-se cuvântul artos, și nu "azima" vieții. De unde se vede foarte clar că Hristos nu a ezitat nici referindu-se la Sine să folosească cuvântul Pâine, artos. Prin urmare toată mascarada asta cu "dospitura" și "fermentația" nu este decât o altă manifestare a legalismului sectar al acestor minți rătăcite prin bălării.
Vechi 18.09.2011, 03:23:33
Banned

Implicit

Citat:
Stiu asta, dar Trupul lui Hristos era al "Legii celei noi" ceea ce justifica folosirea painii dospite, pe langa asta textul grec arata clar ce paine a folosit Hristos, ca nu stiti citi in greaca este strict problema dumneavoastra, dar atunci macar nu aveti pretentia ca argumentatia dumneavoastra sa fie luata in considerare, eu am aratat ca textul grec chiar in relatarea Cinei de Taina foloseste cei doi termeni azimon, care desemna azima si cand Hristos frange painea textul grec foloseste arton, termenul care desemna painea utilizata zilnic cea dospita. Pentru a vedea personal cititi Marcu 14, 12 si Marcu 14, 22 in textul grecesc vechi, nu in textul grecesc zilele noastre, ca greaca koine difera de cea vorbita in zilele noastre.
Si credeti ca dvs. stiti mai bine decat un preot grec?
Deci dvs. sustineti ca in duminica Invierii au mancat paine dospita?
Vechi 18.09.2011, 09:37:06
valentin.viliga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si credeti ca dvs. stiti mai bine decat un preot grec?
Deci dvs. sustineti ca in duminica Invierii au mancat paine dospita?
1. Adriana am venit cu argumentele filologice destul de clare ca artos/arton = painea dospita, ca tu nu vrei sa intelegi este strict problema ta
2. Cum am spus deja cand Hristos se aratate ucenicilor era trecut praznicul Pesahului iudaic, ceea ce justifica folosirea painii dospite(adica a ceea ce textul grec denumeste artos/arton)i

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38