Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.10.2011, 12:50:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu m-ai înțeles... Nu greșelile de ortografie sunt fondul problemei (toți greșim în această privință), ci faptul că ai preluat nedigerat articolul. Nici măcar n-ai verificat să vezi dacă e vreo greșeală, ai lipit pur si simplu ideea... ai gândit "cu capul altuia".
Te grăbești și tragi concluzii pripite din nou...nu l-am preluat, ci l-am scris eu cu mâna mea (de asta apar greșelile de ortografie)...de digerat cred că l-am digerat destul, scriindu-l eu cu mîna mea...textul este în ghilimele deci este clar ca nu este ideea mea (dar sunt adeptul acestei idei)...ce e greșit că am gândit cu capul altuia mai luminat ca mine?

Citat:
Greșeala fariseilor nu era că țineau la litera Legii, ci că îi călcau spiritul. Poți împlini spiritul Legii fără a împlini și litera? Conform interpretării (spiritualizării) Legii de către Hristos, poți spune că-l iubești pe semenul tău (păzirea în spirit a poruncilor V-X) dacă-l ucizi, furi, minți, etc. (litera acelorași porunci)?
Dai dovadă din nou de îngustimea înțelegerii literei legii:

"Iisus făcea omului bine sâmbăta și încă în sinagogă. Sinagoga sărea în aer că Iisus făcea bine sâmbăta. În realitate era o mare fățărnicie, fiindcă ceea ce nu suferea sinagoga nu era atât facerea de bine, cât persoana lui Iisus îi era nesuferită, fiindcă Iisus îi dădea absurdiatea în vileag, fără cruțare, și-i spărgea îngustimea înțelegerii de litera legii. De altfel, acesta este și semnul că o insituție îmbătrânește, se apropie de moarte când nu se mai menține decât prin „Litera” Legilor: propiu-zis este o decădere a oamenilor."
Reply With Quote
Vechi 24.10.2011, 16:55:22
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
ce e greșit că am gândit cu capul altuia mai luminat ca mine?
Faptul că ai gândit cu capul altuia. Oamenii luminați mai fac și greșeli că sunt oameni nu Dumnezeu. Dumnezeu de aceea ne-a înzestrat cu rațiune, ca să gândim cu capul nostru, nu cu al altuia. Altfel crea doar câțiva oameni luminați, iar pe noi ceilalți ne făcea niște dobitoace care să preia orbește ideilor acelor oameni ("Noi muncim, nu gândim!"). Chiar și cel mai luminat om al creștinismului-sf. apostol Pavel s-a lăsat analizat și verificat cu Biblia de masa creștinilor bereeni (Fapte 17,11).

Citat:
Dai dovadă din nou de îngustimea înțelegerii literei legii:
Încă o dată repet: Litera Legii (porunca a IV-a din Decalog) nu stipula în cuprinsul ei interdicția de a vindeca în sabat. Aceasta se datora îngustimii fariseilor, cei care au creat mii de legi restrictive privitoare la sabat.

Citat:
Iisus îi dădea absurdiatea în vileag, fără cruțare, și-i spărgea îngustimea înțelegerii de litera legii. De altfel, acesta este și semnul că o insituție îmbătrânește, se apropie de moarte când nu se mai menține decât prin „Litera” Legilor: propiu-zis este o decădere a oamenilor.
Instituția sâmbetei îmbătrânise și ca instituțiile care se apropie de moarte, nu se mai menținea decât în cârjele literelor Legii. Și fiindcă sâmbăta, odihna spirituală a omului, nu mai avea decât semnifcația exterioară, represivă, Iisus îi prevedea înlocuirea cu o altă zi.
Sâmbăta Legii ajunsese tot atât de gârbovă ca și femeia de 18 ani, decât că sâmbăta era acum gârbovă de 18 veacuri.
Și uite așa, preiei de la părintele două greșeli mari și late! Tot respectul pentru viața și gândirea dânsului, dar aceste două greșeli pot fi depistate cu un minimum efort cognitiv: una de natură teologică, iar alta de natură logică:

1. "Iisus îi prevedea înlocuirea cu o altă zi". Când a înlocuit Iisus sâmbăta cu altă zi? Când s-a petrecut această legiferare absurdă, antinomianistă, eretică și secretă?

2. "Sâmbăta Legii ajunsese tot atât de gârbovă ca și femeia de 18 ani, decât că sâmbăta era acum gârbovă de 18 veacuri. Dacă Sâmbăta ajunsesese o "instituție îmbătrânită", după logica "luminată" a părintelui, duminica trebuie că după 19 veacuri e ramolită și decrepită rău, necesitând rapida ei înlocuire cu joia (?!)
Reply With Quote
Vechi 24.10.2011, 17:54:39
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Faptul că ai gândit cu capul altuia. Oamenii luminați mai fac și greșeli că sunt oameni nu Dumnezeu. Dumnezeu de aceea ne-a înzestrat cu rațiune, ca să gândim cu capul nostru, nu cu al altuia. Altfel crea doar câțiva oameni luminați, iar pe noi ceilalți ne făcea niște dobitoace care să preia orbește ideilor acelor oameni ("Noi muncim, nu gândim!"). Chiar și cel mai luminat om al creștinismului-sf. apostol Pavel s-a lăsat analizat și verificat cu Biblia de masa creștinilor bereeni (Fapte 17,11).
Cine-i îngust la minte n-are leac nicăieri. Tocmai tu afirmi ca Sf Apostol Pavel s-a lăsat analizat și verificat. Eu am încercat să te fac puțin atent la acest text, dar se parea că înalțimea la care ai ajuns în litera Legii nu te lasă să cobori puțin mai jos (tipic sectar).

Citat:
1. "Iisus îi prevedea înlocuirea cu o altă zi". Când a înlocuit Iisus sâmbăta cu altă zi? Când s-a petrecut această legiferare absurdă, antinomianistă, eretică și secretă?

2. "Sâmbăta Legii ajunsese tot atât de gârbovă ca și femeia de 18 ani, decât că sâmbăta era acum gârbovă de 18 veacuri. Dacă Sâmbăta ajunsesese o "instituție îmbătrânită", după logica "luminată" a părintelui, duminica trebuie că după 19 veacuri e ramolită și decrepită rău, necesitând rapida ei înlocuire cu joia (?!)
"Sinagoga si mai ales Templul erau cele bune mijloace de exploatare a păcatelor și a necazurilor din Israel, în favoarea unei clase de conducători, care dijmuiau poporul de viață, în numele Legii lui Dumnezeu.
În această situație Iisus era un revoluționar. Un reacționar de temut. De fapt a și schimbat sâmbăta Legii fără Duh în Duminica Învierii. Legea lui Moise a venit, dar Darul și Adevărul prin Isus.

Femeia s-a tămpduit. Templul a fost ras din Ierusalim; sinagoga tot gârbovă a rămas de mărturia între neamuri a Legii fără Duh.

Trecut-a umbra Legii când Darul a venit. Aceasta însemnează pentru noi, creștinii, Duminica: ziua Învierii."

ps: nu părintele a schimbat acestă zi, ci însăși Învierea Domnului Iisus Hristos (ceea ce și sărbătorim), EL fiind CALEA, ADEVĂRUL și VIAȚA.

ps: unde este lipsă de raționament și logică, să nu mai vorbim de credință?

Last edited by ovidiu b.; 24.10.2011 at 18:48:36.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2011, 18:07:38
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Hotarărea s-a luat în urma Sinodului ecumenic de la Niceea (anul 325).

În Sfânta Scriptură iudeo-creștină, în Facere, săptămâna de șapte zile este definită prin descrierea eforturilor lui Dumnezeu în crearea lumii și a universului cu a șaptea fiind sabatul, care amintește de ziua de odihnă a Domnului. În vremurile apostolice, este menționat în Fapte faptul că se adunau împreună în prima zi a săptămânii pentru Jertfa Euharistică, zi numită Ziua Domnului în amintirea Învierii Domnului. Începând cu secolul al II-lea, Ziua Domnului a devenit zi de odihnă și ziua slujirii Sfintei Liturghii, înlocuind astfel sabatul evreiesc. În 325, Sinodul de la Niceea a declarat oficial că Ziua Domnului, duminica, este ziua de închinare a creștinilor ortodocși.

Last edited by ovidiu b.; 24.10.2011 at 18:18:12.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2011, 19:31:42
Banned

Implicit

Citat:
În vremurile apostolice, este menționat în Fapte faptul că se adunau împreună în prima zi a săptămânii pentru Jertfa Euharistică
Este amintit că se adunau și în prima zi a săptămânii să "frângă pâinea", căci tot în Fapte ni se spune că de fapt "frângeau pâinea" în fiecare zi (Fapte 2,46)

Citat:
zi numită Ziua Domnului în amintirea Învierii Domnului.
Numită astfel secole mai târziu. Pe vremea aceea era numită Dies Solis [numită de păgâni] în amintirea zeului Soare.

Citat:
În 325, Sinodul de la Niceea a declarat oficial că Ziua Domnului, duminica, este ziua de închinare a creștinilor ortodocși.
În sfârșit recunoașteți fair ceea ce frații catolici recunosc de multă vreme: schimbarea zilei de odihnă s-a făcut prin autoritatea Bisericii (de fapt prin autoritatea unui imperator păgân patru ani mai devreme, și confirmată obedient de Sinodul respectiv) și nu la porunca lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2011, 19:29:13
Banned

Implicit

Citat:
Cine-i îngust la minte n-are leac nicăieri. Tocmai tu afirmi ca Sf Apostol Pavel s-a lăsat analizat și verificat. Eu am încercat să te fac puțin atent la acest text, dar se parea că înalțimea la care ai ajuns în litera Legii nu te lasă să cobori puțin mai jos (tipic sectar).
Domnule, eu consider că nu-s nici îngust, nici obtuz ori orice alt epitet ce l-ai alipi persoanei mele. Și de fapt nu eu am afirmat, ci sf. evanghelist Luca... dar încep să te înțeleg: pentru dumneata părintele Boca are o mai mare autoritate decât sfinții apostoli și chiar decât Domnul Iisus Hristos... și mai spui de mine că n-am leac nicăieri...
Reply With Quote
Vechi 25.10.2011, 11:33:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Domnule, eu consider că nu-s nici îngust, nici obtuz ori orice alt epitet ce l-ai alipi persoanei mele. Și de fapt nu eu am afirmat, ci sf. evanghelist Luca... dar încep să te înțeleg: pentru dumneata părintele Boca are o mai mare autoritate decât sfinții apostoli și chiar decât Domnul Iisus Hristos... și mai spui de mine că n-am leac nicăieri...
Vorbești din nou înainte să gândești din păcate (ți-o spun din compasiune ca frate). Părintele ca de altfel și ceilalți sfinți părinți, nu au făcut altceva decât să preia și ne transmită mai departe darurile primite de la Iisus Hristos, să nu ne lase să ne rătăcim (să nu interpretăm noi fiecare după cum ne taie capul Biblia).

Așa s-au născut și se nasc toate ereziile și sectele - prin neascultare. Neascultarea de Biserică este căderea din creștinism, după însuși cuvântul Mântuitorului: „de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș”(Matei 18,15-18)

Hai să o luăm altfel: Ce semnifică ziua de Duminică pentru tine?

Last edited by ovidiu b.; 25.10.2011 at 13:04:38.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2011, 23:52:36
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
Vorbești din nou înainte să gândești din păcate (ți-o spun din compasiune ca frate). Părintele ca de altfel și ceilalți sfinți părinți, nu au făcut altceva decât să preia și ne transmită mai departe darurile primite de la Iisus Hristos, să nu ne lase să ne rătăcim (să nu interpretăm noi fiecare după cum ne taie capul Biblia).

Așa s-au născut și se nasc toate ereziile și sectele - prin neascultare. Neascultarea de Biserică este căderea din creștinism, după însuși cuvântul Mântuitorului: „de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș”(Matei 18,15-18)

Hai să o luăm altfel: Ce semnifică ziua de Duminică pentru tine?
Pentru adventistii pe care ii cunosc e o zi obisnuita in care isi iau sapa la spinare si merg la prasit.
p.s. nu e o gluma, e realitate.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 17:46:30
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Pentru adventistii pe care ii cunosc e o zi obisnuita in care isi iau sapa la spinare si merg la prasit.
să așteptă totuși răspunsul unui adept...să nu tragem concluzii pripite!

Last edited by ovidiu b.; 26.10.2011 at 17:48:48.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 09:12:20
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Probabil asta e in mediul rural, insa in mediul urban, pe cei care-i stiu eu tin cont ca e o zi de repaos pentru majoritatea, deci n-ai sa-i auzi dand cu aspiratorul, bocanind cu ciocanul sau batand covoare duminica, e acalmie si pentru ei , ca si cum si-ar prelungi sambata. Indiferent daca esti credincios sau nu, indiferent de care cult aparti, nimeni nu prea face "galagie" Duminica, care in mentalul colectiv e zi de odihna.

Last edited by ioanna; 27.10.2011 at 09:16:10.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inaltarea Domnului-Ziua eroilor georgeval Inaltarea Domnului 34 06.06.2019 02:16:23
Fuga in Egipt - Duminica dupa Nasterea Domnului bonicud Intrebari utilizatori 1 29.12.2012 19:40:19
cinsteste ziua Domnului mihaisepo Generalitati 7 13.11.2010 18:17:52
Piata din ZIUA DOMNULUI Dacian Intamplari adevarate 5 11.04.2008 05:49:27
Despre Duminica sau ziua Invierii! alecsandru Secte si culte 25 06.11.2007 19:26:52