Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2011, 21:25:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sebislider Vezi mesajul
De ce totul trebuie sa se rezume la o varsta minima? Dar daca chiar este atat de important pentru dv. pot sa spun ca in general rar se boteaza un copil care are sub 12 ani. Acest lucru nu este scris nicaieri - chestia cu varsta. Este doar o observatie de-a mea. Fiecare biserica decide la nivel local daca si pe cine boteaza. Asa cum spueam persoana trebuie sa treaca inainte de botez prin niste intalniri cu unul din liderii bisericii iar apoi printr-o intalnire cu cei din comitet. Scopul acestor intalniri nu este altul decat pentru a determina daca persoana respectiva nu este obligata de imprejurari, alte persoane sau daca crede ce afirma sau daca nu are alte motivatii gresite. Desigur ca niciodata nu poti fi 100% sigur de nimeni dar ca si crestini cred ca avem datoria sa facem tot ce tine de noi pentru a evita lucrurile neplacute care pot aparea.
De ce trebuie să treacă acea persoană prin mai multe întâlniri cu liderii bisericii?

Dacă persoana dorește acest lucru (botezul) îseamnă că ea ales (este liberul lui albitru)...nu fiecare din noi oricât de păcătoși am fi avem dreptul la primirea botezului?

Pe ce se bazează ideea că înainte de botez o persoană trebuie treacă prin analiza unui comitet?

ps: Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci ca acesta să se întoarcă și „să fie viu“.

Last edited by ovidiu b.; 25.10.2011 at 21:31:51.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2011, 23:59:32
sebislider sebislider is offline
Member

Data înregistrării: 22.10.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
De ce trebuie să treacă acea persoană prin mai multe întâlniri cu liderii bisericii?

Dacă persoana dorește acest lucru (botezul) îseamnă că ea ales (este liberul lui albitru)...nu fiecare din noi oricât de păcătoși am fi avem dreptul la primirea botezului?

Pe ce se bazează ideea că înainte de botez o persoană trebuie treacă prin analiza unui comitet?

ps: Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci ca acesta să se întoarcă și „să fie viu“.
Cred ca am explicat mai inainte cu cateva post-uri de ce. Lucrurile merg in aceasta ordine deoarece au fost cazuri cand unii copii au fost botezati la gramada impreuna cu parintii lor fara acordul lor, al copiilor. Si cand zic copii ma refer la 12-13 ani cand incepi sa gandesti un pic mai mult decat jucarii si desene animate. Si de asemenea s-au intamplat cazuri cand oamenii au avut motive ascunse pentru a face aceste lucruri. Vroiau sa se boteze pt ca sa devina membri intr-o biserica sau alta unde cautau anumite avantaje sau ca sa se poata apropia de nu stiu ce fata de care-i placea lui. In concluzie: Lucrurile merg asa pt a afla motivatia cu care se face botezul. Ce sta in spatele acestei decizii de a te boteza? Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos. Nimeni nu face acest pas decat dupa o perioada dupa ce a mers la o biserica sau alta si s-a imprietenit cu oamenii de acolo, inclusiv cu cei mai mari de pe acolo; a inteles cum stau lucrurile sau cum credem noi, iar acest lucru s-a vazut cat de cat in viata lui. Nu o sa fim pusi niciodata sau aproape niciodata in situatia in care o sa vina o persoana de pe strada pe care nu o cunoastem si nu ne cunoaste si sa ceara sa fie botezata iar noi sa fim pusi in situatia de a spune ca nu se poate. Sper ca am fost destul de explicit. Toata stima.

Last edited by sebislider; 26.10.2011 at 00:04:31.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 15:44:17
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Cred ca am explicat mai inainte cu cateva post-uri de ce. Lucrurile merg in aceasta ordine deoarece au fost cazuri cand unii copii au fost botezati la gramada impreuna cu parintii lor fara acordul lor, al copiilor. Si cand zic copii ma refer la 12-13 ani cand incepi sa gandesti un pic mai mult decat jucarii si desene animate. Si de asemenea s-au intamplat cazuri cand oamenii au avut motive ascunse pentru a face aceste lucruri. Vroiau sa se boteze pt ca sa devina membri intr-o biserica sau alta unde cautau anumite avantaje sau ca sa se poata apropia de nu stiu ce fata de care-i placea lui. In concluzie: Lucrurile merg asa pt a afla motivatia cu care se face botezul. Ce sta in spatele acestei decizii de a te boteza? Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos. Nimeni nu face acest pas decat dupa o perioada dupa ce a mers la o biserica sau alta si s-a imprietenit cu oamenii de acolo, inclusiv cu cei mai mari de pe acolo; a inteles cum stau lucrurile sau cum credem noi, iar acest lucru s-a vazut cat de cat in viata lui. Nu o sa fim pusi niciodata sau aproape niciodata in situatia in care o sa vina o persoana de pe strada pe care nu o cunoastem si nu ne cunoaste si sa ceara sa fie botezata iar noi sa fim pusi in situatia de a spune ca nu se poate. Sper ca am fost destul de explicit. Toata stima.
Din păcate pentru mine nu sunteți destul explicit. O dată afirmați citez "persoana trebuie sa treaca inainte de botez prin niste intalniri cu unul din liderii bisericii iar apoi printr-o intalnire cu cei din comitet" iar apoi primesc un răspuns citez "Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos". Nimic concret, dar observ că totul este frumos.

Repet întrebările cu rugămintea de veni cu răspunsuri concrete și la subiect (dacă nu puteți susține un răspuns nu este problemă - accept și lipsa unui răspuns concret).

1.De ce trebuie să treacă acea persoană prin mai multe întâlniri cu liderii bisericii? Unde avem vreo dovadă în istoria creștinismului de aceste relatări?
2.Pe ce se bazează această idee că înainte de botez o persoană trebuie treacă prin analiza unui comitet? (cu ce argumente susțineți această idee - argumente biblice sau din istoria creștinismului)

Last edited by ovidiu b.; 26.10.2011 at 15:54:56.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 16:57:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Din ce a spus domnul Sebislider se deduce ca etapa premergatoare botezului, acea “testare” facuta de liderii bisericii, e o randuiala stabilita in sanul comunitatilor religioase baptiste, tine de traditia lor. Bisericile in cadrul carora se face botezul copiilor de mici, considera ca parintii si nasii au obligatia morala fata de copil de a-l initia in Crestinism, prima etapa fiind botezul, la fel cum era taierea imprejur in Vechiul Testament, un legamant intre om si Dumnezeu. Botezul e un ritual de initiere, „deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos”. Un copil , ce are cugetul curat (bun) , va simti imensa forta a iubirii divine , care patrunde in spatiul constiintei sale. Botezul se face la o varsta frageda, tocmai pentru ca se are in vedere responsabilitate parintilor fata de copilul lor, caci nu poate sa exista o iubire mare fara o responsabilitate corespunzatoare.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 01:06:42
sebislider sebislider is offline
Member

Data înregistrării: 22.10.2011
Implicit o sa incerc sa explica mai bine.... of....

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Din păcate pentru mine nu sunteți destul explicit. O dată afirmați citez "persoana trebuie sa treaca inainte de botez prin niste intalniri cu unul din liderii bisericii iar apoi printr-o intalnire cu cei din comitet" iar apoi primesc un răspuns citez "Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos". Nimic concret, dar observ că totul este frumos.

Repet întrebările cu rugămintea de veni cu răspunsuri concrete și la subiect (dacă nu puteți susține un răspuns nu este problemă - accept și lipsa unui răspuns concret).

1.De ce trebuie să treacă acea persoană prin mai multe întâlniri cu liderii bisericii? Unde avem vreo dovadă în istoria creștinismului de aceste relatări?
2.Pe ce se bazează această idee că înainte de botez o persoană trebuie treacă prin analiza unui comitet? (cu ce argumente susțineți această idee - argumente biblice sau din istoria creștinismului)
Nu imi vine in minte acum un argument exact din Biblie, poate daca mai este vreun baptist pe aici ma completeaza DAR, cum am incercat sa spun si mai inainte: O persoana vine la biserica sa zicem invitata de un prieten. Subliniez: prieten sau coleg de serviciu.... Si ii place: cum se canta, cum se vorbeste si isi propune sa mai vina... Si vine o perioada, intelege... Vorbeste mai mult cu cel care l-a invitat, se imprieteneste poate si cu altii din biserica nu? Ca asa se intampla cand socializezi.... Apoi realizeaza ca ar vrea sa faca si acest pas: sa se boteze. Vorbeste cu prietenii, apoi cu pastorului iar pastorul invita persoana respectiva la o intalnire de discutii... sa stea un pic de vorba... sa vada ce crede el... cum sta treaba.... e o discutie, de obicei, de cunoastere mai ampla a persoanei (dupa botez persoanei i se va da si un certificat de membraliate - unele biserici au certificate iar altele doar au o evidenta). Apoi va fi o inalnire putin mai larga adica pastorul, prezbiterul si diaconul (desi in unele biserici nu este necesara neaparat prezenta lor...) si poate inca un membru sau 2 din comitet - repet acest lucru, adica cei care participa la intalnire, este general nu este specific tuturor bisericilor... ci fiecare alege felul in care se asigura ca omul respectiv face botezul din CONVINGERE si nu din alte MOTIVE. Sper ca m-am facut inteles de data asta.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 01:21:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu imi vine in minte acum un argument exact din Biblie, poate daca mai este vreun baptist pe aici ma completeaza DAR, .
Va completez eu. In Biblie nu exista un exemplu explicit, insa exista in istoria Crestinismului. Ceea ce spuneti d-voastra se rezuma la "catehumen". Practic la fel e si la ortodocsi, daca dmv. ati veni la noi , dorind sa treceti la Ortodoxie, nu o sa va faca preotul botezul a doua zi, ci veti purta niste discutii cu el, in care va va clarifica adevarurile de credinta in vederea botezului. In Biserica primara, termenul de catehumeni este folosit, incepand din sec. al II-lea , cand se dezvolta institutia catehumenatului, adica impartasirea adevarurilor de credinta celor ce doreau sa devina crestini, in mod organizat, inainte de botez. Catehumenatul atinge apogeul in secolul al IV-lea si incepe sa dispara spre sfarsitul secolului al V-lea, odata cu generalizarea botezului copiilor, Crestinismul fiind deja raspandit pe o arie larga, iar copiii erau nascuti in familii crestine. Deci, la fel se intampla la ortodocsi si acum: daca copilul e nascut intr-o familie ortodoxa se boteaza la putin timp dupa nastere, familia asumandu-si responsabilitatea educarii sale, daca apartine de alta religie, va trebui sa poarte o discutie cu preotul, sa fie pregatit.

Last edited by ioanna; 28.10.2011 at 01:31:38.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
eu ortodoxa,el baptist anamnaz Alte Religii 62 25.04.2016 22:56:31
Cultul penticostal rafael12345 Intrebari utilizatori 46 23.01.2014 10:07:13
Toaca in cultul crestin costel Generalitati 8 05.07.2012 17:01:05
Cum intelegeti cultul ortodox ? STEPHAN Spiritualitatea ortodoxa 10 11.06.2012 17:13:39
Muzica in cultul Bisericii Alexandru Muzica Bisericeasca 14 28.02.2007 18:13:44