Istoria Porților de Fier. Totul a început în anul 1956, când guvernele celor două țări, Republica Populară Română și Republica Populară Socialistă Federativă Iugoslavia au hotărât utilizarea potențialului hidroenergetic comun al Dunării în interesul ambelor țări, prin realizarea unei hidrocentrale în sectorul Porțile de Fier. În perioada următoare, până în 1960, a fost elaborat memoriul tehnico-economic pe baza căruia au fost amenajate cele două sisteme hidroenergetice și de navigație.
Construcția propriu-zisă de la Porțile de Fier I a început în septembrie 1964 și a durat 7 ani. La data de 16 mai 1972, sistemul hidroenergetic și de navigație a fost inaugurat oficial, această dată fiind de atunci "Ziua Porților de Fier".
Inițial navigația s-a desfășurat prin ecluze într-o singură treaptă, iar trecerea la funcționarea în două trepte a fost posibilă începând cu 1971. Șase ani mai târziu au intrat în funcțiune și Porțile de Fier II.
Un aspect foarte important ce reflectă strânsa colaborare dintre cele două țări îl reprezintă chiar modul în care au fost gândite și construite cele două sisteme hidroenergetice și de navigație, prevăzute ca două surori gemene.
Sistemul "Porțile de Fier I" are o așezare simetrică față de axul Dunării, în timp ce sistemul "Porțile de Fier II" are o amenajare mai complexă dată și de etapele de dezvoltare ale colaborării dintre România și Serbia.
Navigația pe Dunăre este asigurată prin ecluze realizate pe ambele maluri, la ambele obiective.
Sistemul "Porțile de Fier I" este una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. Lacul său de acumulare cu un volum total de peste 2200 de milioane 12m3?>se întinde de la baraj până la confluența Dunării cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa ? 134 de km, situat între localitățile Baziaș și Orșova.
Zona 'Porțile de Fier" are un bogat potențial arheologic, turistic și istoric. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea Defileulu Dunării a fost inclusă în Parcul Natural 'Porțile de Fier'. Regiunea Defileului Dunării reprezintă una din cele mai pitorești și atractive zone turistice atât prin frumusețile naturale ale regiunii, cât și prin monumentele istorice care datează din perioada Imperiului Roman.
http://www.produsin.ro/locuri/hidroc...rtile-de-fier/