Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Craciunul - Nasterea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.12.2011, 22:56:06
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Ioan,chiar mi-a placut mesajul tau,iti multumesc

PS tot nu mi-a raspuns nimeni cum e cu statu in genunchi in a doua zi de Craciun... E voie sau nu e voie?

Doamne-ajuta!
Ne-a spus la biserica ca in perioada asta nu se ingenuncheaza, nu se fac matanii, nu se citesc psalmi...totusi nu e pacat daca se ingenuncheaza, dar asa e randuiala.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 16:37:31
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

In sfarsit am primit si raspunsul unui calugar. Spune ca se poate ingenunchea in biserica,doar la chilie nu se fac metanii. Atata tot
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 18:17:25
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
In sfarsit am primit si raspunsul unui calugar. Spune ca se poate ingenunchea in biserica,doar la chilie nu se fac metanii. Atata tot
Însă tu nu ești călugăr. Găsesc ca răspunsul lui Solveig e mai potrivit ptr mireni.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 18:38:31
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
Ne-a spus la biserica ca in perioada asta nu se ingenuncheaza, nu se fac matanii, nu se citesc psalmi...totusi nu e pacat daca se ingenuncheaza, dar asa e randuiala.
acesta invatatura gasit-o in Mineiul pe luna decembrie la sfarsitul randuielii Utreniei din prima zi de Craciun (mineiul era din 1897). Tot acolo se specifica ca aceasta randuiala este pt frati (calugari). Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 19:10:55
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Deci pana la urma am pacatuit ca am ingenuncheat la citirea Sf. Evanghelii si Crez?? Si ca faceam metanii mici cand erau inchinaciunile pentru Maica Domnului? Ca pentru asta m-au vorbit babele in biserica... Adica pentru cele doua momente cand am ingenuncheat.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 19:18:23
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
Deci pana la urma am pacatuit ca am ingenuncheat la citirea Sf. Evanghelii si Crez?? Si ca faceam metanii mici cand erau inchinaciunile pentru Maica Domnului? Ca pentru asta m-au vorbit babele in biserica... Adica pentru cele doua momente cand am ingenuncheat.
Raul, sa nu strecuram tantarul si sa inghitim camila.
Intreaba-ti duhovnicul la spovedanie si el te va lamuri.
Vechi 29.12.2011, 19:28:29
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

O sa-l intreb,si nu tocmai la spovedanie,ci cu prima ocazie. Pana acum am reusit sa-l intreb doar pe un monah,ucenic de-al duhovnicului,si mi-a dat raspunsul care l-am expus mai sus.

Doamne-ajuta!
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 19:41:14
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Citat:
Nu e pacat, depinde si de obiceiurile locului..prin zona mea sunt biserici in care se ingenuncheaza de numa numa indiferent in ce perioada
Reply With Quote
Vechi 29.12.2011, 19:52:25
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
depinde si de obiceiurile locului..
Nu ma intereseaza si nici nu vreau sa aud de obiceiuri "neoficiale". Ele NU fac parte din Biserica lui Hristos. Ma intereseaza strict pozitia oficiala a Bisericii vis'a'vis de unele aspecte,restul e Cancan!
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 17:01:52
ioan cezar
Guest

Implicit

Nu tin sa il contrazic pe Raoul, care se arata cu adevarat dornic sa respecte randuiala si tipicul, amintind de buna acrivie si neiubind dezordinea si toate celelalte. Pana la un punct, macar, desigur ca bun lucru este acesta si arata, in fond, ravna spre mantuire. Aici ma opresc insa cu laudele sau aprecierile, pe care le-am facut cu sinceritate.
Deoarece exista o balanta a lucrurilor si o lege a cumpatarii. Deoarece prea mult dintr-un element, de pilda, sarea, poate strica intregul. Ori noi nu mergem doar cu parti, oricat ar fi de bune, ci cu intreg aluatul mergem in cuptor...

Buna este randuiala, buna e si o anumita ingaduinta. Cine are darul discernamantului, insa?...
Eu nu il am, totusi am citit ca si voi pe Parinti si am auzit pe unii preoti la care am evlavie.

Iata cateva ganduri, asa cum ma lasa acum memoria.

Sa nu fie corectitudinea mai mare decat dragostea. Ci sa se imbie reciproc.
Tipic, tipic, dar la inima nimic?...
Mai bine o biserica plina, cu oameni care se nevoiesc si se indreapta unul pe altul cu bunavointa, decat o biserica goala din care au fugit cu totii certati ca nu respectau regulile.
Unele obiceiuri sunt straine de invatatura crestina. Dar, fiind puse sub ochii nostri, sa deprindem rabdarea si sa ne bucuram ca prin intermediul lor (de contraexemplu) ne insusim mai bine dreapta invatatura, intelegind-o, cu bunavointa.
Ca respecti o regula sau alta, ai grija cand te afli la rugaciune sa pastrezi scopul: rugaciunea sa mearga, nu tehnica singura...
Sa nu aruncam pruncul din copaie odata cu apa murdara.
Fara babele astea de care radem noi cateodata, ar ramane goale bisericile noastre iar eu as uita pana si cantarile, marturisea un preot la un curs de muzica psaltica...

Cine stie, unul care ravneste dupa reguli si corectitudine, sa ajunga intr-o zi foarte milos, iar unul deja milos sa isi struneasca in mod corect dragostea, inaltind-o la masura sfinteniei.

Domnul sa ne lumineze! Dragoste in noi, pace intre oameni, bunavoire! AMIN+

P.S. Cand eram profesor, cel mai mult ma iritau elevii care, dupa ce chiulisera tot anul, vadeau dintr-odata mare duh de invatatura si bateau din picior la mine, ca, musai acum si, desigur, la perfectie, sa le lamuresc lor nu stiu ce taina...
Greu i-am suportat, desi am raspuns cum am putut fiecaruia... Si, desigur, ca sa priceapa trebuia sa o luam de la capt, sa dam paginile pe care nu le citisera inapoi... Si unii faceau ochii mari, intelegind in sfarsit de ce era mai bine sa aiba rabdare si sa fie la toate orele...
Ma intreb daca nu tot asa patim noi, cei ravnitori, cand, vorba unui batran calugar, bunul Parintele Gheorghe, il grabim dintr-odata pe Dumnezeu, de care multa vreme nu am vrut sa stim.
hai sa avem "puuutintica rabdare", sa nu o luam cu iuteala, sa ne strunim tineretea, fiara aceasta mare careia Domnul sa ii dea imblanzire...
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nasterea Maicii Domnului in iconografie glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 12 26.12.2013 00:11:35
NASTEREA MAICII DOMNULUI georgeval Diverse Sarbatori 53 07.09.2013 22:56:58
Nasterea Domnului elenavioletacocos Secte si culte 17 14.12.2009 18:45:51
Pastorala de Nasterea Domnului a IPS Irineu mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 3 29.12.2008 04:25:29
Nasterea Domnului georgeval Generalitati 1 23.12.2007 23:57:41