Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Resurse ortodoxe on-line
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2012, 10:35:25
N.Priceputu
Guest

Implicit

@Mihailc: Mulțumim, Mihail. Ce înțelesuri profunde dezvăluie Sorin Dumitrescu printr-o mână. Ce teologie prin cuvinte și dincolo de ele! Ascultându-l, îți dai seama că ești orb, că nu știi să vezi.

Apropo de asta, n-ai putea, te rog, să ne ajuți să vedem icoana? Îmi pare tare util un „curs” care să ne ajute să înțelegem semnificațiile, simbolistica icoanei. Am recunoaște mai ușor în felul ăsta o icoană adevărată de una nereușită sau de un kitsch.

Mai mult de atât, învățând să privim icoana am învăța, poate, ce înseamnă a posti cu ochii și am redescoperi și adevăratul chip al lumii în care trăim.

Sigur, sunt conștient că pentru a vedea icoana lumii sau lumea ca icoană, sau omul ca icoană, nu e de ajuns un curs; e nevoie de ochi curat. Dar poți fi orb fără să știi până nu-ți vorbește de frumusețea lumii cineva care o vede.

Last edited by N.Priceputu; 03.01.2012 at 10:56:05.
Reply With Quote
Vechi 03.01.2012, 17:23:40
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Apropo de asta, n-ai putea, te rog, să ne ajuți să vedem icoana? Îmi pare tare util un „curs” care să ne ajute să înțelegem semnificațiile, simbolistica icoanei. Am recunoaște mai ușor în felul ăsta o icoană adevărată de una nereușită sau de un kitsch.
O, bine ar fi dacă aș începe și eu să ”văd” icoana cu adevărat! Deocamdată nu am competența (și nici nu știu dacă o să o am vreodată) de a vorbi despre icoană din interiorul temei. Ca să începem să vedem cu ochii orbului avem la dispoziție cel mai avansat studiu de iconologie din toate timpurile, mă refer aici la ”Noi și icoana” a mestrului Dumitrescu.
Desigur, putem să dăm și noi târcoale pe-aici lumii icoanei, dar mi-e teamă că nu prea există interes pentru așa ceva.
Vechi 09.01.2012, 21:38:37
Senior Member

Implicit

Alt uriaș al ortodoxiei contemporane, arhidiaconul Ioan Ică jr.:

http://www.youtube.com/watch?v=GwexQqs83P8
Vechi 12.01.2012, 00:48:13
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ce înțelesuri profunde dezvăluie Sorin Dumitrescu printr-o mână. Ce teologie prin cuvinte și dincolo de ele! Ascultându-l, îți dai seama că ești orb, că nu știi să vezi.

Mai mult de atât, învățând să privim icoana am învăța, poate, ce înseamnă a posti cu ochii și am redescoperi și adevăratul chip al lumii în care trăim.

Sigur, sunt conștient că pentru a vedea icoana lumii sau lumea ca icoană, sau omul ca icoană, nu e de ajuns un curs; e nevoie de ochi curat. Dar poți fi orb fără să știi până nu-ți vorbește de frumusețea lumii cineva care o vede.
Uite că a venit vremea pentru un curs integral. Pregătiți-vă pentru un regal iconologic de aproape trei ore cu maestrul Sorin Dumitrescu.

http://cartianastasia.wordpress.com/...ectiune-video/

Vizionare plăcută!
Vechi 12.01.2012, 18:02:13
N.Priceputu
Guest

Implicit

E uimitor ce înțelesuri extrage Sorin Dumitrescu din icoană. Dar e foarte îngrijorător că suntem înconjurați de toată teologia asta din zidurile bisericilor și din icoane, fără să o vedem, fără să știm s-o „citim”. Zidurile strigă către noi de veacuri, dar suntem surzi.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2012, 22:01:11
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Uite că a venit vremea pentru un curs integral. Pregătiți-vă pentru un regal iconologic de aproape trei ore cu maestrul Sorin Dumitrescu.

http://cartianastasia.wordpress.com/...ectiune-video/

Vizionare plăcută!
Nu am putut sa adorm azi noapte pana nu am vazut tot filmul.Superb ! Pacat ca noi cunoastem atat de putine lucruri.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 20:34:47
oana72
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu am putut sa adorm azi noapte pana nu am vazut tot filmul.Superb ! Pacat ca noi cunoastem atat de putine lucruri.
Ma mir ca ai reusit sa-l vezi, la mine se blocheaza primul filmulet la minutul 26 si nu mai merge sub nici o forma. De cateva zile tot incerc sa-l vad fara succes.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 20:42:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oana72 Vezi mesajul
Ma mir ca ai reusit sa-l vezi, la mine se blocheaza primul filmulet la minutul 26 si nu mai merge sub nici o forma. De cateva zile tot incerc sa-l vad fara succes.
Dacă folosești Mozila trebuie să meargă. Mai apar probleme și la internetul mobil după depășirea traficului.
Vechi 02.02.2012, 20:31:28
VladCat
Guest

Implicit

părintele Galeriu vorbind despre icoană: partea 1 partea 2
Reply With Quote
Vechi 03.02.2012, 09:07:02
oana72
Guest

Implicit

Multumesc Vlad! Minunat om parintele Galeriu!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sorin Dumitrescu ... mihai anton Pictura si Sculptura Bisericeasca 9 10.04.2015 22:57:20
Sfantul simeon noul teolog cateheze 05, pocainta si lacrimi ii tunadd Pocainta 3 24.11.2011 18:56:42
O biserica unde se fac cateheze Elenis Generalitati 18 14.04.2011 22:32:33
RUGATI-VA pentru SORIN! emisor1974 Stiri, actualitati, anunturi 7 28.02.2007 16:08:34
RUGATI-VA pentru SORIN! emisor1974 Rugaciuni 0 22.06.2006 19:57:04