![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Fara sa fiu eu "Gigi-contra", dupa ce am vazut explicatiile cu mancatul pana exact la ora 24, dupa care e OK, scriam in urma cu mai multe pagini: Citind unele aspecte ale mesajelor am ajuns odata in plus la concluzia ca "Tacerea e de aur!" Si daca ar fi numai astea, dar din pacate nu. Care dintre noi nu am cunoscut preoti care stiu sa taca? Nu de scoala e nevoie pentru asta, ci de har. Imi pare foarte rau ca ceea ce fac eu se aseamana usor cu o cautare a nodului in papura, dar va spun sincer ca nu este. Stiu ca ar trebui sa ma stapanesc si sa tac, dar iata ca nu pot sa stau si sa privesc cum o parere total eronata ar putea fi luata ca regula de baza. Fratilor, eu zic ca unele lucruri care le gasiti pe forumuri, sa nu le considerati cu caracter oficial, inainte de a le verifica din mai multe surse, daca se poate ceva mai "credibile"...
|
|
|
||||
|
||||
|
Treaba asta cu ora 24 si cu mancatul, s-a mai explicat... nu inseamna ca trebuie neaparat sa mananci pana la ora aia, desi, de Revelion ai toate sansele sa o faci! Insa, daca vrei sa zici ca vreo 3 zile nu trebuie sa mananci, sau trebuie sa mananci de post inainte de liturghia de duminica, cred ca e complet gresit.
Eu una apreciez un preot care se retine sa nu mai manance nimic dupa ora respectiva, pentru ca a doua zi trebuie sa tina Sf. Liturghie. Si NU apreciez un preot care petrece lumeste de revelion (cap-coada) si a doua zi nici nu mai da pe la biserica (bine ca are cine sa-i tina locul!). |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Pe mine altceva ma surprinde, aici: Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Pe mine altceva ma surprinde, aici: Citat:
Citat:
Citat:
Haideti sa luam exemplul urmator: De Sfintele Pasti, preotul si mireanul trebuie sa vina la sf liturghie in jurul orei 23.30 - 24.00. Deci, dupa regula scrisa mai devreme, poate linistit sa se impartaseasca la sfarsitul liturghiei, ca doar n-a mancat dupa 12 noaprea, nu-i asa? Eu am invatat ca nu ai voie sa te impartasesti (preot sau mirean, nu conteaza), daca nu ai reusit sa dormi macar 10-15 minute intre timp (exceptie facand persoanele accidentate grav sau cine stie ce alte asemenea cazuri, cand pot primi dezlegare pentru sf impartasanie. Altfel NU E BINE. Degeaba m-am oprit din mancat la ora 20, daca n-am dormit nici o secunda pana la primirea sf impartasanii. Citat:
Last edited by OmuBun; 06.01.2012 at 16:36:54. |
|
|
|||
|
|||
|
Imi cer scuze, nu stiu de ce am ajuns sa postez mesajul inainte de a-l fi terminat.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cu multa iertare si ingaduinta inaintea dumneata frate iti spun din capul locului ca multe nu sti , dar in ciuda aparentelor si mai multe nici nu voiesti sa sti . Ai deviat subiectul de discutie de la timp la somn . Una-i una si alta-i alta . Cind vom ajunge la somn vom discuta si asta . Deocamdata s-a pus problema de mincat si mincare . Vad ca dumneata o deviezi spre mincarime . Nu-i inca timpul !
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu cred ca am deviat subiectul si nu stiu ce-ar fi trebuit sa fac sa aduc subiectul pe fagasul lui: sa astept sa "treaca somnul"? Timpul este relativ. Daca sunt doua biserici la distanta de 1 Km, dar despartite de granita unei tari a caror ora difera, unde este Adevarul caruia ne supunem? De Sfintele Pasti, unele biserici incep Sf Inviere dupa ora veche, adica la ora 01.00. Ce sa facem atunci, sa ne orientam dupa timpul in care am baut ultimul... sprit?... Cred ca mai important decat timpul, este ca, intre ultima inghititura luata, si primirea sf impartasanii, sa existe neaparat o perioada de somn. Eu asa am fost invatat de strabunii mei si am toate motivele sa cred ca stiau bine oranduielile bisericii noastre ortodoxe. |
|
|
|||
|
|||
|
Eu sunt mai putin cunoscatoare a teoriei despre practica bisericeasca. Am invatat si eu la inceput de la parinti/ bunici, mai apoi de la preoti (din predicile lor sau din raspunsuri la intrebarile directe). Am mai citit si unele carti gen "Ne vorbeste parintele Cleopa" etc. Si de aici, de pe forum poti sa mai afli cate ceva, desi de cele mai multe ori opiniile sunt contradictorii sau cel putin diferite si atunci doar solidarizez (in gand sau in scris) cu cei care au aceleasi pareri cu mine (pareri formate anterior topicelor).
Pe scurt eu am incredere in parintele meu duhovnic (pe care il stiu de vreo 9 ani) si impreuna cu care incerc sa merg pe drumul mantuirii (prin ascultare, mers la biserica - a devenit chiar o necesitate, mi-e dor cand lipsesc - , post, spovedanie, euharistie etc.) Nu mi-am pus niciodata problema serios cum isi traieste dansul viata, nici nu am vreun semn ca ar face ceva care nu cadreaza cu preotia, dar nici nu stau sa ma intreb pana la ce ora mananca el in ziua anterioara slujirii Sf Liturghii. Ca om, nici un preot nu este perfect. Dar parintele Cleopa spunea cred ca harul primit o data cu taina hirotonisirii este acealsi... chiar daca preotul ar fi de ex betiv dar te spovedeste si iti iarta pacatele, taina spovedaniei e valida... Asa am retinut eu. Normal ca ne dorim preoti-model pe care sa ii urmam, dar eu nu am dorinta de a-i cerceta/ judeca in amanunt pentru ca in mod normal ei stiu mai bine cum si ce au de facut. Mi se pare ciudat sa judecam ca unii duhovnici ar fi mai indulgenti, sau chiar "incompetenti" - cum scria cineva "daca orb pe orb calauzeste, vor cadea amandoi in groapa". Normal ca la un moment dat in viata fiecare poate sa isi aleaga duhovnicul care i se potriveste - in aceasta situatie nu vad de ce sa-i judeci pe ceilalti. Dumnezeu ne-a lasat diferiti, deci exista tratatmente diferite pentru fiecare dintre noi (nu contradictorii, dar nici identice). Eu cred ca daca esti de buna credinta (chiar daca mai putin informat) si incerci permanent sa te indrepti, Dumnezeu te ajuta, te lumineaza, te calauzeste asa cum crede El de cuviinta. Sa speram ca in timp vom deveni mai buni, mai credinciosi, mai constienti, mai curati, mai iubitori etc. Cu ce masura judecam, vom fi judecati... parca asa se zice. Nu prea imi plac mie cei care incearca sa impuna anumite invataturi sau pareri. Pana la urma adevarul absolut este (la) Dumnezeu si timpul ne va demonstra unde/ cand am gresit sau am avut dreptate... daca o fi important sa avem dreptate... |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| moliftele sf Vasile cel Mare | The_Fallen | Rugaciuni | 93 | 16.03.2014 17:25:47 |
| Moliftele Sf. Vasile citite in noaptea de revelion | sagetuta | Generalitati | 20 | 02.01.2013 21:05:52 |
| Moliftele Sfantului Vasile Cel Mare | Templier Knight | Sfinti Parinti (Patrologie) | 12 | 27.08.2012 12:53:03 |
| Moliftele sf vasile se pot citi de orice preot? | ingerul_pazitor | Generalitati | 46 | 15.12.2011 18:43:48 |
| Moliftele Sf Vasile | rafella | Generalitati | 6 | 15.07.2010 14:16:52 |
|
|