"Vom vedea pe Dumnezeu precum este" - Arhimandritul Sofronie Zaharov
POCĂINȚA ȘI LUPTA DUHOVNICEASCĂ
Toată viața noastră pământească, de la naștere până la ultimul suspin, va apărea în încheierea sa de pe urmă ca un singur act fără de întindere. Cuprinsul și calitatea ei va fi cu putință a le vedea într-o singură clipită.
Închipuiți-vă un vas din cristalul cel mai curat, plin cu apă; dintr-o singură privire se poate spune dacă apa este curată sau nu și in ce masură. Așa va fi cu noi după trecerea în cealaltă lume. Fiecare mișcare a inimii sau a gândului, chiar de o clipită, lasă o oarecare urmă în suma totală a vieții noastre. Să presupunem că în întregul soroc al ființării mele pământești doar o singură dată prin inima mea a străpuns un gând rău, să zicem omorul (cf. Mt. 15:19). Și acest singur gând rămâne ca o pată întunecată pe trupul vieții mele, dacă nu va fi lepădat prin pocăința osîndirii de sine. Nimic nu este cu putință a ascunde: „Nimic este acoperit care să nu se descopere și ascuns care să nu se cunoască” (Lc. 12:2-3) Noi adesea ne împăciuim cu gândul că nimenea nu ne-a văzut sau că nimenea nu știe ceea ce gândim și facem. Dar când suntem plini de grija pregătirii pentru vecinicie, atunci totul se schimbă și noi năzuim a ne slobozi de tot întunerecul din lăuntrul nostru. „De vom zice că păcat nu avem, pre noi înșine înșelăm și adevăr nu este întru noi. De vom mărturisi păcatele noastre, credincios este și drept, ca să ierte nouă păcatele și să ne curățească de toată nedreptatea.” (1 Ioan 1:8-9)
Prin sinceră căință cu hotărâtă osîndire de sine înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, omul lăuntric se curăță, iar apa din vas, trecută prin filtrul cel duhovnicesc al pocăinței, își recapătă curăția.