Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2012, 10:10:53
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
N-aș zice că interpretarea Scripturii este ad litteram peste tot, și mă gândesc în special la pasajele simbolice, la cele poetice, ori la cele profetice.

Pur și simplu pentru faptul că nu urâm literatura și nu considerăm teologia o anexă inutilă. Facem totuși o distincție între aceste alte cărți și Cartea.

În sensul acesta (organizarea internă a Bisericii și serviciile ei divine) puteți spune că există tradiții și în biserica noastră, însă nu văd cum acestea ar impieta rolului primordial acordat Scripturii... Vedeți pe undeva o neconcordanță?
Ce confesiune aveti daca nu va suparati? Cred ca sunteti adventist dar nu sunt sigura. Cand a aparut biserica d-voastra si cine a fondat-o? Imi este necesara aceasta intrebare pt a intelege de unde se trage traditia organizarii d-voastra si a slujbelor?
Daca nu interpretati ad-litteram BIBLIA inseamna ca o interpretati cu ajutorul unor alte carti, din moment ce faceti asta e clar ca puneti mai mult pret pe acele scrieri,deci pe traditia Bisericii d-voastra care cuprinde aceste scrieri.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2012, 10:51:22
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit TunsDiana

Serviciul public de inchinare la Biserica Adventista de Ziua a 7-a cuprinde:

Preludiu muzical
Anunțuri
Intrarea corului și a pastorilor
Doxologie
Invocarea prezenței lui Dumnezeu
Citirea unui pasaj din Scriptură
Imn de laudă
Rugăciune
Imn sau cântare specială
Strângerea darurilor
Imn de consacrare
Predica
Imn
Binecuvântarea
Rugăciune tăcută, șezând sau în picioare
Postludiu muzical

gasesti mai multe aici:http://www.adventist.ro/index/convin...bisericii.html

Eu n-am asistat niciodata la o slujba la AZ7, insa din ce am citit acolo, ritualui central al cultului e Euharistia, asa cum este si la noi, ea fiind semnul care arata identitatea Bisericii, faptul ce realizeaza si reveleaza Biserica. Din prima clipa, biserica crestina a fost o adunare la cina Euharistiei. Crestinii au ramas consecventi acestui principiu, astfel incat toata identitatea cultica s-a dezvoltat in jurul Euharistiei. Liturghia la ortodocsi este Euharistia sau Liturghia darurilor inainte sfintite.

Nu la toti neoprotestantii este asa, deci trebuie analizati fiecare separat. De exemplu, am asistat la serviciul duminical al Martorilor lui Iehova. La ei nu se regaseste Euharistia, au un mod diferit de organizare a "slujbei", de forma: cantare, cuvantare (un membru al comunitatii), cantare/rugaciune, cuvantare (alt membru al comunitatii), cantare. Cuvantarile tin in jur de 20 min, dezvolta teme actuale, facandu-se trimitere la Scriptura. Nu citesc pasaje din Scriptura, pe care le explica, iar apoi actualizeaza Scriptura prin predica, cum e la noi, ci trec direct la actualizare. Intr-o ora este gata tot serviciul public. Se ridica lumea in picioare la cantari si se sta jos la acele luari de cuvant, iar atmosfera generala e una seculara, un aer desacralizat. Si asta nu o spun pentru ca nu au fresce interioare sau icoane, pur si simplu lipseste acea impartasire a vietii cu principiul ei cauzal, nu ai sentimentul prezentei divine.

Last edited by ioanna; 04.02.2012 at 12:03:35.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 03:06:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Eu n-am asistat niciodata la o slujba la AZ7, insa din ce am citit acolo, ritualui central al cultului e Euharistia, asa cum este si la noi, ea fiind semnul care arata identitatea Bisericii, faptul ce realizeaza si reveleaza Biserica. Din prima clipa, biserica crestina a fost o adunare la cina Euharistiei. Crestinii au ramas consecventi acestui principiu, astfel incat toata identitatea cultica s-a dezvoltat in jurul Euharistiei. Liturghia la ortodocsi este Euharistia sau Liturghia darurilor inainte sfintite.
Traiesti o grava confuzie teologica, ce au neoprotestantii in general, inclusiv adventistii, nu este "Euharistie" - de fapt ei nici o numesc ca atare si una din diferente daca urma sa intrebati este chiar teologia pe care o ai ei despre ceea ce numesc "Cina Domnului" si pe care tu din grava ignoranta le-o numesti "Euharistie".

Vezi ca nici despre ortodoxie nu stii prea multe, apropo de "Liturghia la ortodocsi este Euharistia sau Liturghia darurilor inainte sfintite."
Confunzi Liturghia cu o forma particulara a ei:
http://www.crestinortodox.ro/editori...ite-87535.html

Apropo, la ortodocsi cand ai participat la una ultima data?
Sau poate mai bine spus, mergi macar o data pe saptamana?
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 09:05:36
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu știu dacă Euharistia poate fi socotită "ritualul central" al cultului de închinare în Biserica AZȘ, deoarece Cina Domnului se celebrează doar trimestrial, în restul serviciilor cultice săptămânale (din ziua de sâmbătă) existând celelalte "tradiții": ora de rugăciune, școala de sabat, predica, orele muzicale, etc. Însă dacă vă referiți strict la "ritualuri", "sacramente", "așezăminte cultice", aveți dreptate, acestea sunt în număr de două: Botezul și Cina Domnului.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 09:03:08
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
Ce confesiune aveti daca nu va suparati? Cred ca sunteti adventist dar nu sunt sigura.
Sunt adventist de ziua a șaptea. La rubrica confesională am trecut "altă religie", deoarece nu am am găsit opțiunea "azș" ori măcar "neoprotestant".

Citat:
Cand a aparut biserica d-voastra si cine a fondat-o? Imi este necesara aceasta intrebare pt a intelege de unde se trage traditia organizarii d-voastra si a slujbelor?
Biserica AZȘ a luat ființă în 1863, având mai mulți membri fondatori printre care s-au distins James și Hellen White. Tradiția slujbelor a fost preluată din alte culte neoprotestante, în special din bisericile metodiste și baptiste. Aș remarca însă o notă aparte în ceea ce privește tradiția muzicală, ea cunoscând influențe diverse funcție de arealul geografic în care s-a dezvoltat.

Citat:
Daca nu interpretati ad-litteram BIBLIA inseamna ca o interpretati cu ajutorul unor alte carti, din moment ce faceti asta e clar ca puneti mai mult pret pe acele scrieri,deci pe traditia Bisericii d-voastra care cuprinde aceste scrieri.
Oricât ar părea de ciudat interpretarea Bibliei se face în principal tot cu ajutorul ei, respectându-se principiul protestant Scriptura sui ipsius interpres. În probleme organizatorice desigur există un fel de "regulament de ordine interioară" numit Manualul Comunității.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 13:45:21
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Sunt adventist de ziua a șaptea. La rubrica confesională am trecut "altă religie", deoarece nu am am găsit opțiunea "azș" ori măcar "neoprotestant".

Biserica AZȘ a luat ființă în 1863, având mai mulți membri fondatori printre care s-au distins James și Hellen White. Tradiția slujbelor a fost preluată din alte culte neoprotestante, în special din bisericile metodiste și baptiste. Aș remarca însă o notă aparte în ceea ce privește tradiția muzicală, ea cunoscând influențe diverse funcție de arealul geografic în care s-a dezvoltat.

Oricât ar părea de ciudat interpretarea Bibliei se face în principal tot cu ajutorul ei, respectându-se principiul protestant Scriptura sui ipsius interpres. În probleme organizatorice desigur există un fel de "regulament de ordine interioară" numit Manualul Comunității.
Acesti membri fondatori ai Bisericii adventiste aveau o religie inainte de a fonda biserica adventista sau erau atei?

Daca aveau alte religii care erau acestea?

De ce au format aceasta religie, din ce motiv?
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 14:46:07
Banned

Implicit

Citat:
Acesti membri fondatori ai Bisericii adventiste aveau o religie inainte de a fonda biserica adventista sau erau atei?

Daca aveau alte religii care erau acestea?

De ce au format aceasta religie, din ce motiv?
Majoritatea membrilor fondatori ai Bisericii Adventiste dde Ziua a Șaptea proveneau din mișcarea adventă inițiată de William Miller, care după "Marea Dezamăgire" de la 1844 s-a destrămat.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 18:19:18
TunsDiana
Guest

Implicit

Va multumesc pentru raspunsuri. Acest domn Miller avea studii teologice adica era pastor/preot sau un simplu enorias? Ce este Marea dezamagire?
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 19:20:46
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
Va multumesc pentru raspunsuri. Acest domn Miller avea studii teologice adica era pastor/preot sau un simplu enorias? Ce este Marea dezamagire?
as vrea sa zic eu la capitolul Marea dezamagire(cunosc destul de bine subiectul), desigur,daca nu se supara osutafaraunu.
Vechi 06.02.2012, 02:11:38
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit Epilog...

"Si Se mira de necredinta lor..." (Marcu 6:6)

"Te laud, Tata, Doamne al cerului si al pamantului, pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi, si le-ai descoperit pruncilor. Da, Tata, Te laud, pentru ca asa ai gasit Tu cu cale!" (Matei 11:25, 26)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Protestantii sau ''pocaitii'' Templier Knight Secte si culte 21 01.02.2015 21:20:51
Ingerii pot face voia lor proprie? sergiu Din Noul Testament 23 03.08.2012 16:12:03
neoprotestantii.o problema? iulyaan Secte si culte 209 11.12.2009 21:38:31
Cum ne influenteaza credinta,viata proprie? ory Generalitati 29 06.05.2009 10:25:14
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10