Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2012, 12:15:05
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Nu stiu daca exagereaza sau nu,oamenii au hobby -urile lor,pasiunile lor de care trebuie sa tinem seama cand ne insotim cu ei;este ca o prelungire a personalitatii lor.Aruncandu-i plantele sau interzicandu-i sa se mai ocupe de ele ii interzice defapt sa fie ea insasi,ii cere sa fie altcineva!
Imi pare destul de necliopita o persoana care sa-mi interzica o bucurie nevinovata,cum este pasiunea cresterii florilor(judecand dupa propria mea dragoste pt plante).
Sunt acele persoane care iti controleaza bolnavicios viata,iti pun limite pe baza unei superioritati agresive.
Acum nici nu poti sa i reprosezi celuilat ca are, de exemplu, prea multe haine sau pantofi, si ocupa prea mult loc, in timp ce tu umpli casa cu ghivece, acvarii sau mai stiu eu ce. (poate doar daca vii cu argumentul "irefutabil" ca tu faci bani din hobby-ul tau).
Oricum, ceea ca ma deranjeaza si cred ca e cauza multor conflicte, e faptul ca in multe relatii, mai ales in generatia noastra, se continua un raport de "dominanta", de "concurenta", se prelungeste daca vreti din perioada cand eram doar colegi sau altceva (chiar concurenti), si nu mai apare acel raport care ar fi normal intr-o casnicie de colaborare, cooperare, echipa, intreg. Si asta s-ar putea sa fie si consecinta vietii pe care o ducem, pur si simplu ne asociem doar ca sa mancam o paine mai buna, sa imapartim chiria, sa punem bani impreuna sa ne luam o casa, si in rest, fiecare cu ... era sa zic o vorba necuvenita. Adica, nu ne "hranim" unul cu pasiunile celuilat, ci incercam sa le anihilam, sa il reducem pe celalalt doar la o "masina" de facut bani, curatenie, mancare, copii s.a.md., sa demonstram ca noi suntem "masculul/femela alfa."
Repet, poate sunt eu, totusi, paranoica.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 12:29:23
N.Priceputu
Guest

Implicit

Ceea ce descrii este o relație oarecare, într-adevăr, nu o căsătorie trăită ca taină. Dacă Hristos lipsește, lupta nu mai are o miză duhovnicească, ci doar de dominare a celuilalt.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 12:38:10
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ceea ce descrii este o relație oarecare, într-adevăr, nu o căsătorie trăită ca taină. Dacă Hristos lipsește, lupta nu mai are o miză duhovnicească, ci doar de dominare a celuilalt.
Si totusi ai baga mana in foc ca daca respectivul cuplu nu merge la biserica, inseamna ca nu se iubesc si ca Hristos chiar lipseste de acolo?
Pe mine m-a ingrijorat ce a spus Anna21, ca ei se intelegeau mai bine cand nu mergeau la biserica si erau "atei" (ma rog, nu cred ca erau chiar atei).
De ce trebuie sa se intample asta? (Inafara de clasica explicatie ca-si baga dracul coada)?

Si altceva :ma tem ca e posibil ca relatia de "dominare" sa se continue chiar si in cadrul unui cuplu "practicant"...
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 12:52:09
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Si totusi ai baga mana in foc ca daca respectivul cuplu nu merge la biserica, inseamna ca nu se iubesc si ca Hristos chiar lipseste de acolo?
Ba pot să se iubească și fără să-și închine viața lui Hristos. Există numeroase cazuri, cred. Dar o viață în Hristos înseamnă renunțare la voia ta ca să faci voia Lui, și atunci nu mai poate fi vorba de dominarea celuilalt, ci de o luptă comună cu egoismul, cu patimile, cu moartea pe care o purtăm în noi.

Citat:
Pe mine m-a ingrijorat ce a spus Anna21, ca ei se intelegeau mai bine cand nu mergeau la biserica si erau "atei" (ma rog, nu cred ca erau chiar atei).
De ce trebuie sa se intample asta? (Inafara de clasica explicatie ca-si baga dracul coada)?
De multe ori se întâmplă asta, însă altă explicație nu am decât cea pe care o menționezi. De ce să-l ignorăm? Orice om care se apropie de Hristos îi dă de furcă. Iar nunta e normal să o atace, pentru că e dumnezeiască, e „taină mare”, iar cei doi, dacă luptă ținându-se lipiți de Domnul, „riscă” să ajungă în cer înainte de vreme.

Citat:
Si altceva :ma tem ca e posibil ca relatia de "dominare" sa se continue chiar si in cadrul unui cuplu "practicant"
Da, pentru că un cuplu practicant nu e nici pe departe desăvârșit, ci doar s-a angajat pe această cale. Cei practicanți sunt conștienți de războiul pe care-l au de dus împreună, cu ei înșiși, cu orgoliile proprii, cu dorințele trupești și lumești, cu propria tendință de a se impune celuilalt. De fapt, numai căutând împreună să trăiască o viață în har vor ajunge să-și dea întâietate unul altuia, să-l afirme și nu să-l domine pe celălalt.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 21:52:13
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul

Si altceva :ma tem ca e posibil ca relatia de "dominare" sa se continue chiar si in cadrul unui cuplu "practicant"...
Si ce daca "se iubesc" si se inteleg?
Si cum ar putea fi Hristos prezent in mijlocul unei familii care nu merge la biserica (pt ca nu vrea)? Cu forta?
Si daca cei doi "se iubesc" ajung prin asta in rai? Sau cum?
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 22:07:30
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Si ce daca "se iubesc" si se inteleg?
Si cum ar putea fi Hristos prezent in mijlocul unei familii care nu merge la biserica (pt ca nu vrea)? Cu forta?
Si daca cei doi "se iubesc" ajung prin asta in rai? Sau cum?

Nu exista motivul iubirii new-age care declara ca iubirea"purifica"?(deci zero pacate)...ba mai mult, ca propria sexualitate te aduce mai aproape de Divin?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 12:38:48
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul

Buna observatie!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2012, 12:50:22
romanbun romanbun is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2011
Implicit

Nu, nu esti deloc paranoica, viata este asa cum o spui tu si cum o aratam si noi. Cu bune, cu rele, adica cu diverse trepte de evolutie spirituala. Eu mai cred ca, asa cum in viata de zi cu zi vedem oamenii specializati pe anumite meserii, domenii, tot asa vedem si preoti mai dedicati sau mai putin dedicati chemarii lor, sau cum se zice preoti mai cu har sau mai putin har. Si in casnicii se gasesc, la fel, diferite tipologii umane, inclusiv in trairea spirituala. Sfintii Parinti ne spun ca toti oamenii sunt vase ale Duhului Sfant, mai mari sau mai mici, toti suntem purtatori de mai mult sau mai putin Duh Sfant. In ulcica asta a trupului pe langa Duh Sfant incap si alte "lucruri", care de fapt sunt calitatile si defectele umane. Nu cred ca defectele sunt ceva rau in sine, nu noi le-am cerut la nastere, ele sunt si gata. Reactia noastra la ele conteaza. Poate noi ne certam cu altii pentru defectele lor, deoarece inca nu le-am rezolvat pe ale noastre si in baza legii rezonantei, vibram cu ceilalti. Revin din nou la importanta educatiei, prea putini se nasc genii, plini de har sau (par)anormali.
Doamne-ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mataniile mirenilor in Biserica Dacian Reguli in Biserica 30 27.04.2012 17:15:11
casnicia alaturi de un necredincios Aspasia Nunta 38 12.12.2010 22:15:41
Ajutatima sa-mi salvez casnicia eduard40 Rugaciuni 6 06.01.2010 16:19:22
Patericul mirenilor Laurentiu Generalitati 17 20.07.2009 09:49:11