Citat:
În prealabil postat de ecaterina7
ba la bani v-ati referit, asa i-ati numit.
|
Îmi cer mii de scuze, am verificat acum și într-adevăr am scris "
Cadou" cu
C mare, deci se poate înțelege că e vorba de Har/Dar și nu de un simplu pachețel. Deși unii creștini au înțeles că și mântuirea se poate cumpăra cu bani: vezi
indulgențele și
plata acatistelor (a fost chiar un scandal legat de aceasta pe portalul CreștinOrtodox). Eu mă gândeam de fapt la comparația Harului/Darului/Mântuirii cu cadourile făcute între noi. Cum s-ar simți ființa iubită dacă ai scoate portofelul să-i plătești cadoul făcut cu atâta dragoste? Cam așa cred că Se simte ofensat Dumnezeu când creștinul are impresia că poate plăti darul mântuirii prin asceză și fapte bune.
Citat:
peste tot in biblie spune ca trebuie sa facem fapte bune, sa ne cercetam aproapele la necaz (la bucurie il cerceteaza prietenii intresati), sa avem grija de batrani (am putea sa nu avem grija), sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. daca vedem pe cineva in necaz ii sarim in ajutor nu pentru a primi o rasplata si pentru ca asa trebuie sa ne dicteze inima noastra de crestin.
|
Vă aprob întrutotul.
Citat:
si puteti sa priviti pana la urma si ca pe o obligatie, cele 10 porunci nu le respectati ca pe o obligatie sau sunteti desavarsit si le respectati din instinct?
|
Nici nu-mi pot imagina un creștin care nu păzește cele 10 Porunci. Nu sunt nici desăvârșit, nici nu respect poruncile din "instinct", dar nu pot fi de acord că păzirea acestora ar putea plăti mântuirea noastră. Noi nu păzim poruncile pentru a fi mântuiți , ci pentru că suntem mântuiți. Este pur și simplu răspunsul nostru la dragostea lui Dumnezeu, răspuns din iubire la iubire:
"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală)
Citat:
asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad.
|
Mă judecați fără să mă cunoașteți și de fapt fără să-i cunoașteți pe adventiști. Pentru simpla dumneavoastră informare (nu ca o laudă), adventiștii pe lângă darurile de ajutorare la diverse proiecte sociale și umanitare, dau și 10% din tot câștigul lor.
Ontopic: nici acest lucru nu-l fac pentru a-și plăti mântuirea.
Citat:
si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat
|
N-am remarcat ca această întrebare să-mi fie adresată direct mie, de aceea am lăsat pe alții să răspundă. Bref, în concepția mea, erezia este depărtarea de învățătura Scripturii. Poate nu vă va satisface această tentativă de definiție personală, dar aceasta este opinia mea pentru că mi-ați cerut-o...
Ontopic: dacă este să vă dau citatul din Biblie "
și atât" trebuie să vă spun că "
omul eretic" (
Tit 3,10) de care ortodoxul este sfătuit să se depărteze, înseamnă altceva decât se crede în general în Biserica Ortodoxă. O simplă privire asupra contextului ne lămurește că nu e vorba de omul de altă confesiune, ori de
Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase, ci de creddinciosul (mai corect
necredinciosul) din propria biserică.
Citat:
sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai.
|
Desigur.
Ontopic: neoprotestanții în general și adventiștii în special nu consideră că-și pot plăti mântuirea prin studiul Scripturii.