Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Despre ratiunea dragostei:
Dumnezeu Fiinta (Treimea Cea de o Fiinta) se iubeste pe Sine Insusi?
|
Dumnezeu este Iubire. Sinele nu este o proprietate a fiintei, ci a persoanei. Pentru ca este Treime de Persoane nu putem vorbi de "Sine" in cazul lui Dumnezeu, asa cum vorbim in cazul persoanei umane. Parintii Bisericii ne invata ca Persoanele Sfintei Treimi se intrepatrund, se inconjoara reciproc, locuiesc una in alta, fiecare este intreaga in celelalte doua persoane.
Citat:
De ce Dumnezeu ii iubeste pe oameni?
|
Fiind Iubire, Il cheama pe omul creat dupa Chipul Sau, sa se impartaseasca dupa har de acest chip al iubirii treimice. Dumnezeu ne iubeste ca si noi sa putem iubi dumnezeieste, adica asemenea Lui.
Citat:
De ce o mama isi iubeste copilul?
|
Deja in cazul omului, incep exceptiile de la regula. Am intalnit si mame care nu isi iubesc copiii. Insa un motiv intrucatva duhovnicesc, dincolo de instinct, este acela de a vedea in copil darul lui Dumnezeu, o manifestare, o descoperire a dragostei lui Dumnezeu fata de ea.
Citat:
De ce sa-i iubim pe semenii nostri?
|
Mantuitorul ne spune: "Sa va iubiti unii pe altii asa cum Eu v-am iubit pe voi".
Citat:
Ce este afectiunea si care este cauza ei profunda?
|
Afectiunea este forma nedesavarsita a dragostei. Forma sa "caldicica". E drept uneori chiar si aceasta ne lipseste. Dar, nu trebuie sa uitam ca suntem chemati la infinit mai mult.