![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca zice si asa in acel cuvant: "În seara de Dragobete tinerii de azi ar putea afla că numele sărbătorii vine din spațiul vechi slav în care „Glavo- Obretenia” desemna sărbătoarea „Aflării capului Sfântului Ioan Botezătorul”, și, prin urmare, prietenia tinerilor trebuie să fie o mergere înaintea lui Hristos și o pregătire a căsniciei în Calea Domnului, precum fusese misiunea Sfântului Ioan." |
|
||||
|
||||
![]()
De asemenea, gasesc ironic felul in care detractorii Valentine's Day condamna caracterul importat al acestei sarbatori, uitand ca Dragobetele e, la randul sau, importat din lumea slava. Unii chiar n-au minte.
|
|||
|
|||
![]()
"Dragobetele" nu indeamna la credinta ci la lucruri lumesti.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu sarbatoarea in sine este rea, ci felul in care este sarbatorita si perceputa de oameni. De exemplu, anul asta ca si in anii trecuti, de Valentine's Day si de Dragobete, s-au oficializat la primarii casatorii de proba, valabile 24 de ore parca. Ori ma indoiesc ca in trecut asa se sarbatorea Dragobetele, mai ales ca la sate[si in orase,dar mai putin] fecioria era f.importanta. S-a pierdut puritatea si cumintenia sarbatorilor.
|
|
||||
|
||||
![]()
Romanul nu voieste o sarbatoare pagina a altora (Valentine's Day) ci doreste o sarbatoare pagina a lui : dragobetele .
Dar romanul acesta care se declara (aiurea !) in proportie de 87% ortodox nici macar nu are treaba cu cinstirea Sf. Ioan inaintemergatorul si botezatorul Domnului , a carui intiia si a doua aflare a capului se praznuieste pe 24.02, cum nu are treaba nici cu cinstirea Sf. Policarp al Smirnei , ucenicul Sf. Ioan teologul si a carui pomenire se face pe 23.02... sfinti care Ei ne-au invatat ce este dragostea de Hristos si de aproapele si nici decum dragobetele. Probabil ca acesti crestini nici nu s-au intrebat ce facem de aceste 2 zile de sarbatoare ortodoxa ! Si tot probabil, ca ortodoxul roman serbeaza dragobetele, 8 martie , ca fiind ziua femeii, 9 martie , ca fiind ziua barbatului cind vezi doamne fiecare barbat este obligat sa bea 40 de pahare de vin ca ,,sa-i mearga bine" tot anul , joimarele, calusul, s.a.m.d. Sarbatori nu gluma , care musai trebuiesc tinute ! Pt. f. multi dintre noi aceasta este adevarata credinta . Doar cei 4% (cifra stabilita statistic si care arata citi dintre ortodocsii declarati si merg la biserica regulat) dintre romanii ortodocsi au o alta credinta ! Deci , cum era intrebarea, ce am facut de dragobete ? Pai ce sa facem , pacate desigur si sperjur !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 26.02.2012 at 17:38:42. |
|
||||
|
||||
![]()
De Dragobete am auzit abia acum cativa ani...deci nu prea cred ca era atat de impamantenita sarbatoarea asta cu iz slavic,nici macar in partea de sud a tarii.Nici acum nu stiu ce presupune?!?!
Ma gandesc ca a aparut ca si varianta autohtona a lui Valentine's Day.Cunosc persoane in Romania,care din exces de zel le sarbatoresc pe ambele!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sensul (si rostul) originar al multor sarbatori a fost, cu vremea, pierdut. Cosmetizat, deviat, altoit (cu buruieni), mutilat, in final de nerecunoscut. Ispita pentru arheologii inimosi! Istoria se dovedeste, intr-adevar, adeseori un tavalug nemilos. Poate nu e cel mai potrivit termen aici, dar mie aceasta degradare a originarului, sub pretentia nobila a "evolutiei", imi pare pur si simplu: pacat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu am inteles ca fratele Zaharia sustine nu o intoarcere la un "sens originar" al sarbatorii, ci faptul ca pentru crestini nu exista alte sarbatori decat cele stabilite de traditia ortodoxa! (si cu amaraciune le vede cazand in uitare, acoperite de spoiala mirositoare a sarbatorilor pagane). 2. Care este "sensul originar" al dragobetelui? Pai este o sarbatoare precrestina (pagana), Dragobetele fiind similar unor zeitati ce intruchipau iubirea trupeasca (Eros, cupidon). 3. Este bine de stiut ca sarbatorile necrestine sunt inradacinate in cultul solar. Astfel, avem sarbatori pt solstitiu, echinox.. (erau f importante, in unele religii erau insotite de sacrificii). Sarbatori dracesti (ca sa nu ne ascundem dupa cuvinte). In februarie sunt sarbatori care au ca figura centrala zeita-mama. Sunt sarbatori ale fertilitatii (si iubirii). In lumea pagana se sarbatoreste Imbolc, o sarbatoare a iubirii, purificarii si fertilitatii (si a initierii). Este sarbatorita zeita brigid (sarbatoare preluata si de catolici). In multe culturi exista sarbatori similare (ale fertilitatii, iubirii, trezirea naturii), Valentine day, fiind una dintre ele. La noi este dragobetele. Nu stiu de ce figura centrala este masculina, dar evident sarbatoarea se incadreaza in acelasi trend. ps. Mai are cineva impresia ca renaste paganismul (cultul naturii, cult solar etc..)? Last edited by anna21; 27.02.2012 at 03:25:50. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ce preferi? o sarbatoare cu iz comercial, sau una pagana? |
![]() |
Tags |
flori, idei, surprize |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Idei gresite cu privire la Crestinism | ioanna | Religia Islamica | 8 | 21.03.2015 20:58:48 |
Alte idei trasnite ale preotului catolic | Laurentiu | Biserica Romano-Catolica | 10 | 08.10.2014 11:20:03 |
Cei care-si sacrifica viata pentru idei gresite... | laurastifter | Morala Crestina | 38 | 07.02.2012 19:29:22 |
Oameni destepti cu idei marete | Florin-Ionut | Generalitati | 1 | 09.02.2010 14:05:13 |
Pareri, idei | pictorul | Generalitati | 3 | 12.02.2009 09:34:26 |
|