Întrebare: Trebuie să țină creștinii o zi de Sabat?
Răspuns: Adesea se spune că "Dumnezeu a instituit ziua de Sabat în Eden" datorită legăturii care se face între Sabat și creație în Exod 20:11. Deși faptul că Dumnezeu s-a odihnit în cea de-a șaptea zi (Geneza 2:3) a prevestit o viitoare lege cu privire la Sabat pentru Israel, nu există nici o înregistrare biblică referitoare la Sabat înainte ca Israel să părăsească Egiptul. Niciunde în Sfintele Scripturi nu se face vreo referire la ținerea Sabatului de către oameni de la Adam până la Moise.
Cuvântul lui Dumnezeu este foarte clar în privința faptului că ținerea Sabatului a reprezentat un semn special între El și poporul Israel: "Moise s-a suit la Dumnezeu. Și Domnul l-a chemat de pe munte, zicând: „Așa să vorbești casei lui Iacov, și să spui copiilor lui Israel: „Ați văzut ce am făcut Egiptului, și cum v-am purtat pe aripi de vultur și v-am adus aici la Mine. Acum, dacă veți asculta glasul meu, și dacă veți păzi legământul Meu, veți fi ai Mei dintre toate popoarele, căci tot pământul este al Meu'" (Exod 19:3–5).
“Copiii lui Israel să păzească Sabatul, prăznuindu-l, ei și urmașii lor, ca un legământ necurmat. Aceasta va fi între Mine și copiii lui Israel un semn veșnic; căci în șase zile a făcut Domnul cerurile și pământul, iar în ziua a șaptea S-a odihnit și a răsuflat” (Exod 31:16–17).
În Deuteronom 5, Moise readuce cele 10 porunci pentru următoarea generație de israeliți. Aici, după prezentarea poruncii referitoare la ținerea Sabatului în versetele 12–14, Moise prezintă și motivul pentru care Sabatul a fost dat în mod specific poporului Israel: "Adu-ți aminte că și tu ai fost rob în țara Egiptului, și Domnul, Dumnezeul tău, te-a scos din ea cu mână tare și cu braț întins: de aceea ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, să ții ziua de odihnă" (Deuteronom 5:15).
Observați, vă rog, expresia DE ACEEA. Atunci când a dat poporului Israel Sabatul, intenția lui Dumnezeu nu a fost aceea ca ei să își amintească momentul creațiunii, ci să își amintească de robia din Egipt și de modul cum Dumnezeu i-a eliberat din aceasta. Observați de asemenea cerințele specifice pentru ținerea Sabatului: o persoană aflată sub autoritatea poruncii Sabatului nu își putea părăsi casa sau locul unde se afla în ziua de Sabat (Exod 16:29), nu putea face focul (Exod 35:3), și nu putea pune pe nimeni la lucru în Sabat (Deuteronom 5:14). Dacă o persoană încalcă porunca legată de ținerea Sabatului, acea persoană era pedepsită cu moartea (Exod 31:15; Numeri 15:32–35).
|