![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu m-a referit la postarea dvs., ci la postarea mea, adica extinderea discutiei spre cand s-a adoptat dogma, Vatican II, etc.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La conciliul Vatican II nu s-a adoptat nicio dogmă. Oricum, ca să revenim on topic, vă îndemn din nou să vă adresați Patriarhiei cu această întrebare: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ? |
|
||||
|
||||
![]()
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții. Cu ani în urmă, aveam o polemică cu un protestant. Omul susținea că "Biserica" lui protestantă este apostolică, explicându-mi că predică doctrina apostolică. I-am reprodus un act oficial prin care o comunitate protestantă dintr-o țară scandinavă, unde religia lor este religie de stat, se exprima în favoarea homosexualității și a preoților "căsătoriți" homosexual. Credeam că l-am dezarmat și că, spășit de greutatea evidenței, îmi va spune: "domnule, ai dreptate: asta dovedește că Biserica Evanghelică predică ceva contrar doctrinei apostolilor". Ei bine, nu: omul mi-a replicat, senin și ingenuu, că asta o fi învățătura Bisericii Evanghelice din Suedia, dar că aceea din România este alta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A se vedea userul "antiecumenism" - un model perfect al acestei atitudini. Patriarhul Daniel ? Un eretic, un ecumenist ! Duhovnicii ?! Hmmm... cam greu de găsit unul destul de ortodox pentru userul nostru. Sfinții care au scris împotriva ecumenismului ? Negreșelnici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eventual, puteți formula întrebarea așa: "Preafericite, vă rog să mă lămuriți, dar lăsând la o parte limbajul protocolar, fără să vă pese dacă se supără unii și alții: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In legatura cu papa, asa cum inainte cei ce aderau la o filosofie era numiti platonicieni, aristotelieni, etc., ar putea ca cineva care crede intr-o invatatura oarecare despre crestinism sa fie numit crestin. Dar definitia asta e mai mult pe modelul protestant, Sola credinta. Din punctul ortodox de vedere crestin (ortodox) inseamna sa fie botezat in Biserica, sa creada invatatura cea dreapta si sa fie in comuniune euharistica. Face papa parte din Biserica Ortodoxa? Daca nu sunt recunoscute Tainele in afara ortodoxiei si deci nici botezul cum face cineva parte din Biserica nebotezat? Chiar si infailibilitatea papala este facuta avand la baza o invatatura (interpretata eronat apoi). La fel la noi, ascultarea este pana la invatatura de credinta si morala. Daca preotul sau un ierarh spune sa credem o erezie sau sa ne inselam nevestele daca simtim o necesitate fizica normal ca nu ascultam, ba chiar ii si aratam ca a luat-o pe aratura. Ascultarea orbeasca observam ca este exact principiul pe care functioneaza o secta de tip oriental. Tot ce spune guru este considerat infailibil, atat in privinta credintei cat si a moralei. La noi am avut nenorocirea sa si avem o astfel de secta, MISA. Ce spune guru Bivolaru este litera de lege pentru adeptii sai, daca spune ca desfranarea este o cale spre desavarsire spirituala atunci toti adeptii cred si asta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Catolicii nu au tinut cont de asta si de aceea si acum cred in Filioque, cum marturiseste papa. |
|
|||
|
|||
![]()
Corect. Sută la sută corect.
Citat:
Citat:
Atâta timp cât un ierarh al Bisericii nu a fost anatemizat, excomunicat, depus din treaptă sau cum mai vreți să-i ziceți, ascultarea de el este ascultare de Isus Cristos. Last edited by MihaiG; 11.06.2012 at 23:20:00. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca nu e luat din cotext se continua cu: "Infailibila este doar invatatura Bisericii, adevarul revelat."
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! | laurastifter | Alte Religii | 24 | 05.04.2013 14:10:48 |
De ce romanii nu mai fac filme istorice. | Theodor_de_Mopsuestia | Generalitati | 22 | 27.03.2012 17:53:00 |
Bisericile din Apocalipsa | joseph_ben_iacob | Secte si culte | 36 | 01.01.2011 14:38:29 |
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? | mihailt | Generalitati | 45 | 12.11.2010 18:46:27 |
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? | irina1f | Umanitare | 3 | 24.12.2008 08:47:09 |
|