Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2012, 22:43:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Și totuși, eu am dat această explicație la cererea expresă a unui user ortodox. De ce vă erijați în ceva ce nu sunteți, respectiv purtător de cuvânt al ortodoxiei sau al userilor ortodocși de pe forum ??!
Nu m-a referit la postarea dvs., ci la postarea mea, adica extinderea discutiei spre cand s-a adoptat dogma, Vatican II, etc.
Vechi 11.06.2012, 22:46:56
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu m-a referit la postarea dvs., ci la postarea mea, adica extinderea discutiei spre cand s-a adoptat dogma, Vatican II, etc.
Și totuși, se pare că nu cunoașteți mare lucru despre Biserica Catolică.

La conciliul Vatican II nu s-a adoptat nicio dogmă.

Oricum, ca să revenim on topic, vă îndemn din nou să vă adresați Patriarhiei cu această întrebare: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?
Vechi 11.06.2012, 22:58:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Oricum, ca să revenim on topic, vă îndemn din nou să vă adresați Patriarhiei cu această întrebare: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții. Cu ani în urmă, aveam o polemică cu un protestant. Omul susținea că "Biserica" lui protestantă este apostolică, explicându-mi că predică doctrina apostolică. I-am reprodus un act oficial prin care o comunitate protestantă dintr-o țară scandinavă, unde religia lor este religie de stat, se exprima în favoarea homosexualității și a preoților "căsătoriți" homosexual. Credeam că l-am dezarmat și că, spășit de greutatea evidenței, îmi va spune: "domnule, ai dreptate: asta dovedește că Biserica Evanghelică predică ceva contrar doctrinei apostolilor". Ei bine, nu: omul mi-a replicat, senin și ingenuu, că asta o fi învățătura Bisericii Evanghelice din Suedia, dar că aceea din România este alta.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 11.06.2012, 23:08:10
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții.
Și mai interesant este că, în paralel cu această contestare a autorității și ortodoxiei ierarhiei legitime a Bisericii, observ adesea tendința de a învesti cu o autoritate care frizează noțiunea de infailibilitate (dar în sensul cel mai larg, categoric diferit de cel catolic) pe acei sfinți care au exprimat opinii concordante cu a interlocutorului.

A se vedea userul "antiecumenism" - un model perfect al acestei atitudini. Patriarhul Daniel ? Un eretic, un ecumenist ! Duhovnicii ?! Hmmm... cam greu de găsit unul destul de ortodox pentru userul nostru. Sfinții care au scris împotriva ecumenismului ? Negreșelnici.
Vechi 11.06.2012, 23:17:31
Senior Member

Implicit

Citat:
A se vedea userul "antiecumenism" - un model perfect al acestei atitudini. Patriarhul Daniel ? Un eretic, un ecumenist ! Duhovnicii ?! Hmmm... cam greu de găsit unul destul de ortodox pentru userul nostru. Sfinții care au scris împotriva ecumenismului ? Negreșelnici.
Unii ortodocsi sunt mai transanti in legatura cu unii ierarhi, dar cred ca nu e cazul intotdeauna. Eretic e cel ce marturiseste o alta invatatura, pana acum declaratiile in general s-au pastrat in limitele limbajului propotocolar, ca sa nu se supere altii. In schimb sfinti care sa fi scris in favoarea ecumenismului nu prea exista, nici articole ortodoxe nu prea sunt, cu atat mai mult sfinti. Ecumenismul e o invatatura recenta, dupa parerea mea aproape in totalitate de sorginte protestanta. Luther si ai lui partizani s-au trezit excomunicati si fiind in afara BC (pe care o considerau singura Biserica) au zis ca nu mai conteaza pana al urma Biserica si preotii. Din cauza ca erau in afara. Si vedem cum conceptia asta sta si la baza ecumenismului.
Vechi 11.06.2012, 23:23:03
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
Unii ortodocsi sunt mai transanti in legatura cu unii ierarhi, dar cred ca nu e cazul intotdeauna. Eretic e cel ce marturiseste o alta invatatura, pana acum declaratiile in general s-au pastrat in limitele limbajului propotocolar, ca sa nu se supere altii.
Și totuși, ce vă împiedică să faceți experimentul pe care vi l-am propus ?

Eventual, puteți formula întrebarea așa: "Preafericite, vă rog să mă lămuriți, dar lăsând la o parte limbajul protocolar, fără să vă pese dacă se supără unii și alții: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?"
Vechi 12.06.2012, 10:41:42
Senior Member

Implicit

Citat:
Eventual, puteți formula întrebarea așa: "Preafericite, vă rog să mă lămuriți, dar lăsând la o parte limbajul protocolar, fără să vă pese dacă se supără unii și alții: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?"
BOR si-a exprimat deja explicit (nu inseamna ca avea alta credinta inainte) invatatura cu ocazia Sinodului tinut pentru analizarea gestului IPS Corneanu. Poate mai sunt oameni care cred ca interdictia era de a nu bea un vin care poate e de import si nu produs in tara.
In legatura cu papa, asa cum inainte cei ce aderau la o filosofie era numiti platonicieni, aristotelieni, etc., ar putea ca cineva care crede intr-o invatatura oarecare despre crestinism sa fie numit crestin. Dar definitia asta e mai mult pe modelul protestant, Sola credinta. Din punctul ortodox de vedere crestin (ortodox) inseamna sa fie botezat in Biserica, sa creada invatatura cea dreapta si sa fie in comuniune euharistica. Face papa parte din Biserica Ortodoxa? Daca nu sunt recunoscute Tainele in afara ortodoxiei si deci nici botezul cum face cineva parte din Biserica nebotezat?
Citat:
Atâta timp cât un ierarh al Bisericii nu a fost anatemizat, excomunicat, depus din treaptă sau cum mai vreți să-i ziceți, ascultarea de el este ascultare de Isus Cristos.
Chiar si infailibilitatea papala este facuta avand la baza o invatatura (interpretata eronat apoi). La fel la noi, ascultarea este pana la invatatura de credinta si morala. Daca preotul sau un ierarh spune sa credem o erezie sau sa ne inselam nevestele daca simtim o necesitate fizica normal ca nu ascultam, ba chiar ii si aratam ca a luat-o pe aratura. Ascultarea orbeasca observam ca este exact principiul pe care functioneaza o secta de tip oriental. Tot ce spune guru este considerat infailibil, atat in privinta credintei cat si a moralei. La noi am avut nenorocirea sa si avem o astfel de secta, MISA. Ce spune guru Bivolaru este litera de lege pentru adeptii sai, daca spune ca desfranarea este o cale spre desavarsire spirituala atunci toti adeptii cred si asta.
Vechi 11.06.2012, 23:09:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții.
Si catolicii aveau aceeasi invatatura, dar apoi s-au bazat pe infailibilitatea papei. Noi nu avem infailibilitate, la fel ca in primul mileniu, de aceea se si intruneau Sinoadele. Infailibila este doar invatatrua Bisericii, adevarul revelat. Cum era sa se ia rasaritenii pana acum dupa ce spuneau unii patriarhi condamnati apoi ca eretici?
Catolicii nu au tinut cont de asta si de aceea si acum cred in Filioque, cum marturiseste papa.
Vechi 11.06.2012, 23:15:41
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
Noi nu avem infailibilitate,
Corect. Sută la sută corect.

Citat:
Noi nu avem infailibilitate, la fel ca in primul mileniu, de aceea se si intruneau Sinoadele.
Veți observa fără îndoială că, odată promulgată dogma infailibilității papale, nu s-a mai ținut niciun Conciliu. Sau ?

Citat:
Cum era sa se ia rasaritenii pana acum dupa ce spuneau unii patriarhi condamnati apoi ca eretici?
Îmi displace termenul "a se lua după" atunci când este aplicat ascultării poruncite de Domnul nostru Isus Cristos: "Cine de voi ascultă, de mine ascultă".

Atâta timp cât un ierarh al Bisericii nu a fost anatemizat, excomunicat, depus din treaptă sau cum mai vreți să-i ziceți, ascultarea de el este ascultare de Isus Cristos.

Last edited by MihaiG; 11.06.2012 at 23:20:00.
Vechi 11.06.2012, 23:18:53
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect. Sută la sută corect.
Daca nu e luat din cotext se continua cu: "Infailibila este doar invatatura Bisericii, adevarul revelat."
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09