Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.06.2012, 00:14:17
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
.Din ceea ce ne invata pe noi Biserica, putem fi siguri de mintuire numai dupa ce vom fi fata catre fata cu Domnul nostru, dupa ce vom parasi aceasta lume.
Asa este, dar aceasta nu inseamna ca mantuirea nu lucreaza in noi aici si acum.
"Mântuirea este scopul Creștinismului și obiectivul Bisericii. Creștinismul ortodox afirmă cu fermitate că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să poată să se facă Dumnezeu. Acest concept al Îndumnezeirii, respinge faptul că mântuirea este un rezultat pozitiv la o dilemă juridică, ci este de fapt un proces de vindecare."
http://ro.orthodoxwiki.org/Soteriologie

Citat:
Daca credeti ca exista mintuire si in Biserica Ortodoxa nu inteleg de ce dumneavoatra nu ati inceput catehizarea in mediul in care traiati, ca doar asta e motivul pentru care ati parasit Biserica Ortodoxa.
Am inteles ca exista mantuire in BO abia dupa ce am gasit-o in BP si am gasit frumusetea ortodoxiei abia dupa ce am fost vindecata in BP. Si am inceput sa imi pretuiesc fratii ortodocsi abia dupa ce am invatat in BP nemarginita dragoste a lui Dumnezeu.
Citat:
Dumneavoastra simtiti cum va creste parul? Simtiti cum vi se formeaza sinapsele si deveniti mai inteligenta? Daca nu-L simtim pe Hristos in sufletul nostru nu inseamna ca El nu e acolo (pentru ca nu ne paraseste niciodata) ci inseamna ca nu vrea sa fie vazut/ auzit de noi. Vrea sa ne vada perseverenta indiferent de ceea ce simtim (cel putin asa ne spun sfintii nostri). Oare cum o fi fost sufletul Domnului nostru cind a asudat singe, a fost tradat, batut cu vergi, biciuit, incoronat cu spini, rastignit pe cruce, adpat cu fiere si otet, batjocorit si parasit? Oare avea sufletul plin de bucurie?
E drept ca nu suntem mereu bucurosi, desi apostolii se bucurau si cand sufereau (si nu ma refer la o bucurie tampa, ci la una in Duhul). Insa exista niste dovezi ale faptului ca mantuirea lucreaza in om. Cum putem sti ca suntem pe o cale buna daca nu probam mantuirea noastra cu roadele pe care le aduce?
Citat:
Din punctul meu de vedere, daca in confesiunea dumneavoastra exista macar o persoana care sa fi facut lucrurile pe care Domnul nostru i-a indemnat pe ucenicii Lui sa le faca, perseverati pe drumul pe care mergeti. Daca nu exista nici o persona care sa-i fi tamaduit pe neputiinciosi, sa fi inviat mortii, sa fi curatit leprosii, intoarceti-va in Biserica Ortodoxa pentru ca drumul pe care va aflati nu e sigur ca duce la mintuire.
Ah, din acest punct de vedere nu ar fi o problema. Daca exista o biserica mai mistica decat BO, aceea e BP. Penticostalii pun accentul pe daruri, si nu numai pe vorbirea in limbi, cum vad unii, ci mai ales pe minuni si vindecari. Dar cand aud de minuni petrecute la penticostali, fratii dvs ortodocsi spun, ghici ce? Ca sunt de la cel rau...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 12.06.2012, 00:25:50
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Am inteles ca exista mantuire in BO abia dupa ce am gasit-o in BP si am gasit frumusetea ortodoxiei abia dupa ce am fost vindecata in BP. Si am inceput sa imi pretuiesc fratii ortodocsi abia dupa ce am invatat in BP nemarginita dragoste a lui Dumnezeu.
Adevarat, lucru experimentat si de mine.
Vechi 12.06.2012, 00:42:40
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Np

Eu am intalnit oameni minunati de confesiuni neo-protestante, insa mereu evit discutiile teologice, ca desi sunt unii care cu indrazneala citeaza din Sfanta Scriptura si se folosesc de cuvintele sfinte, eu mereu parca aud psalmistul cum ma cearta:

''Spus-a Dumnezeu celui pacatos: Pentru ce graiesti dreptatile Mele si iti insusesti testamentul Meu prin gura Ta.'' (Ps. 49,17)
Vechi 12.06.2012, 07:39:53
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Ah, din acest punct de vedere nu ar fi o problema. Daca exista o biserica mai mistica decat BO, aceea e BP. Penticostalii pun accentul pe daruri, si nu numai pe vorbirea in limbi, cum vad unii, ci mai ales pe minuni si vindecari.
Daca ai citi vietilor Sfintilor ai vedea ce minunat se vede Dumnezeu cu darul facerii de minuni si a vindecarii, cum lucreaza acesta. A face minuni si vindecari in biserica sau pe stadion, in fata multimii de oameni adunati pentru a vedea "minunea", e o alienare a credintei. Ortodocsii au o reticenta fata de cei care se folosesc in mod constant de “darul vindecarii” pentru a castiga extazul unor robi fascinati, cei care pervertesc credinta si o transforma intr-un act cauzal, cand ea e in fond acauzala – incredintarea in cele nevazute.

Spuneai ca BP e mistica; oare? Unde e incredintarea, unde e caracterul tainic si dubitativ, daca penticostalul are nevoie de certitudini pentru "a crede" ? Eu te vindec aici pe loc si-ti fac o demonstratie, trebuie sa arat ca vorbesc in limbi pentru a arata ca am Duh Sfant etc. Brusca "vindecare" pe care o face pastorul penticostal in fata multimii adunate, ii pune pe acestia in fata unui eveniment senzational, pe care ei il iau la cunostinta in plinatatea evidentei sale, insa asta nu inseamna a crede, ci inseamna a constata, a inregistra un fapt. Din pacate, mediile penticostale si cele evanghelice pun mare accent pe astfel de evenimente, organizeaza serate de "staruinta", din dorinta de siguranta religioasa.

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Și încă ceva....pietismul penticostal, ca orice pietism de orice orientare ar fi el, nu are nicio legătură cu Biserica primară.
Mare adevar ai grait.

Last edited by ioanna; 12.06.2012 at 08:27:53.
Vechi 12.06.2012, 09:16:39
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
. A face minuni si vindecari in biserica sau pe stadion, in fata multimii de oameni adunati pentru a vedea "minunea", e o alienare a credintei.
Poate fi si asa. Insa de multe ori oamenii se aduna pe stadioane nu pentru minuni, ci ca sa se roage. Daca in timpul rugaciunii Dumnezeu face minuni, e absolut normal si El trebuie laudat pentru asta.
De multe ori insa, omul doar se roaga si primeste vindecarea fara mana vreunui apostol.
Citat:
Spuneai ca BP e mistica; oare? Unde e incredintarea, unde e caracterul tainic si dubitativ, daca penticostalul are nevoie de certitudini pentru "a crede" ? Eu te vindec aici pe loc si-ti fac o demonstratie, trebuie sa arat ca vorbesc in limbi pentru a arata ca am Duh Sfant etc. Brusca "vindecare" pe care o face pastorul penticostal in fata multimii adunate, ii pune pe acestia in fata unui eveniment senzational, pe care ei il iau la cunostinta in plinatatea evidentei sale, insa asta nu inseamna a crede, ci inseamna a constata, a inregistra un fapt.
Pai uita-te putin in Biblie, Ioanna. Iisus a pus mana pe oameni, ei au fost vindecati de cele mai multe ori instantaneu si intotdeauna vizibil. Nu le-a spus: "Presupune ca ai fost vindecat", ci i-a ridicat in picioare si le-a deschis ochii. Apostolii la fel. In Biblie ni se spune sa cercetam orice lucrare dupa roadele pe care le aduce. Exista o roada a Duhului, exista o roada a firii pamantesti, semne ale unui prooroc mincinos si exista semne ale unui apostol.

Biserica este mistica, in sensul ca percepe realitati spirituale neintelese de altii, dar tot ea, prin credinta, face ca aceste realitati sa se manifeste vizibil, pe pamant, pentru intarirea credintei celor care le vad si mai ales pentru raspandirea Evangheliei.

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Așteptarea mea de la dvs, ca fiind nu nebisericoși, ci mai degrabă tendențioși, este să ne lăsați în pace...
Doamna Annyta, nu va pot lasa in pace atat timp cat imi puneti intrebari. Dar daca nu va place ce scriu puteti oricand inchide pagina; dragoste cu de-a sila nu se poate.

Citat:
Sau dacă într-adevăr vă pare rău că ați descoperit frumusețea ortodoxiei abia după ce ați plecat la np, poate vreți să vă întoarceți?
Nu am unde sa ma intorc, caci eu nu am fost ortodoxa inainte decat cu numele; abia acum descopar ce este ortodoxia si chiar nu mai vreau sa fiu ce am fost inainte. Iar acum sunt mai ortodoxa decat atunci cand ma numeam ortodoxa si habar nu aveam de nimic. Dar, paradoxal, unii se multumesc sa te stie ignorant dar cu nume ortodox decat plecat in alta parte, indiferent cat bine ti-ar fi acolo.

Nu ma consider departe de ortodoxie, desi nu fac parte din cultul BO. Nu pot insa sa reneg meritul celor care m-au ajutat sa o regasesc, desi nu erau ortodocsi. Ei au fost acolo cand am avut nevoie de mantuire, ca sa imi arate drumul spre ea. Faceti si dvs la fel cu fratii dvs si nu vor mai pleca. Dar mai intai trebuie sa invatati dvs ce este mantuirea, si ca Hristos a murit pe cruce pentru pacatele dvs, in locul dvs, pentru ca dvs sa fiti mantuita si sa primiti viata de veci. Alt scop mai mare nu a avut, pentru ca v-a iubit; si pe dvs si pe noi ceilalti.

Citat:
In Biserica Catolica, pe masura ce "te vindeci" devii din ce in ce mai putin vocal, din ce in ce mai smerit, doresti din ce in ce mai mult sa treci nebagat in seama. La dumneavoastra "vindecarea" e inversa. Pe masura ca "va vindecati" deveniti mai vocali si mai vizibili; .
Suntem pe un forum de discutii, doamna nucutu. Unii pun intrebari si altii raspund. Nu e frumos sa nu raspunzi la intrebari. Si, vorbind, nici dvs nu pareti genul de rezultat tacut si nevocal al BC, desi nu vi se spune asta din politete.
Totusi, sfintenia nu sta in tacere, ci in a sti ce sa vorbesti. Apostolii au fost cei mai vorbareti oameni; Iisus nu a tacut. Desigur, noi nu suntem la nivelul lor, ar trebui sa tacem mai des. Sa ne ierte Dumnezeu...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 12.06.2012 at 09:25:36.
Vechi 12.06.2012, 09:25:39
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Doamna Annyta, nu va pot lasa in pace atat timp cat imi puneti intrebari. Dar daca nu va place ce scriu puteti oricand inchide pagina; dragoste cu de-a sila nu se poate.

Nu am unde sa ma intorc, caci eu nu am fost ortodoxa inainte decat cu numele; abia acum descopar ce este ortodoxia si chiar nu mai vreau sa fiu ce am fost inainte. Iar acum sunt mai ortodoxa decat atunci cand ma numeam ortodoxa si habar nu aveam de nimic. Dar, paradoxal, unii se multumesc sa te stie ignorant dar cu nume ortodox decat plecat in alta parte, indiferent cat bine ti-ar fi acolo.

Nu ma consider departe de ortodoxie, desi nu fac parte din cultul BO. Nu pot insa sa reneg meritul celor care m-au ajutat sa o regasesc, desi nu erau ortodocsi. Ei au fost acolo cand am avut nevoie de mantuire, ca sa imi arate drumul spre ea. Faceti si dvs la fel cu fratii dvs si nu vor mai pleca. Dar mai intai trebuie sa invatati dvs ce este mantuirea, si ca Hristos a murit pe cruce pentru pacatele dvs, in locul dvs, pentru ca dvs sa fiti mantuita si sa primiti viata de veci. Alt scop mai mare nu a avut, pentru ca v-a iubit; si pe dvs si pe noi ceilalti.
Mi se pare aberant ce afirmați: ați regăsit ortodoxia, cu ajutorul unor neortodocși, după ce v-ați rupt de ea!

Dar aveți dreptate, nu vă voi mai răspunde la postări, astfel încât să ne vedem fiecare de treburile noastre.
Vechi 12.06.2012, 10:01:06
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Mi se pare aberant ce afirmați: ați regăsit ortodoxia, cu ajutorul unor neortodocși, după ce v-ați rupt de ea!

Dar aveți dreptate, nu vă voi mai răspunde la postări, astfel încât să ne vedem fiecare de treburile noastre.
Poti vedea si invata din vietuirea unei familie neoprotestante, nascuta si crescuta in mediul protestant, ce-si duc crucea cu demnitate si fac din cele “ale ortodoxiei”. Poti invata si mai multe de la un neoprotestant care a trecut la Ortodoxie, pentru ca el simte mai puternic apasarea crucii decat inainte, insa nu ai ce invata despre credinta, de la un ortodox care a trecut la neoprotestanti, caci el e un om care n-a suportat greutatea crucii si a aruncat-o, prin alegerea unei cai mai facile, mai usor de inteles si de parcurs. Cu cat omul se apropie de Biserica Nedespartita, cu atat am ce invata mai mult de la el, caci el si-a refacut parcursul.

Pe fratele plecat care n-a cunoscut deplinatatea Ortodoxiei, eu nu-l pot asculta sau citi cele scrise de el despre ortodoxie, privindu-l ca pe un marturisitor al credintei autentice, datorita parcursului sau spiritual si a faptului ca el nu traieste in Biserica. El isi da cu parerea din afara, criticand de cele mai multe ori cele "ale ortodoxiei". Nu-i cazul Dorianei, insa sunt altii care se intorc ca si mari “invatatori”. Tu i-ai lasat in pace, au plecat si s-au regasit (zic ei) prin alte parti, dar ei nu te lasa pe tine, vin inapoi sa-ti tulbure “oaza ta”, invocand pretextul propavaduirii Evangheliei, de parca noi nu am avea marturisitori autentici printre noi de la care sa invatam si terminand prin incercari ridicole de a-ti demonta credinta. Acel om poate fi o “lumina” in comunitatea pe care a ales-o, nu in cea pe care a parasit-o, caci in primul rand el nu intelege modul nostru de a gandi.

Ma enerveaza la culme cei care vin si spun pe un ton autoritar: "este scris ..." de parca eu n-as stii ce este scris :) "Este scris" nu e sinonim cu a intelege ce este scris, caci in procesul asta intervine gandirea. Un "ucenic" din comunitatea penticostala, nu este Invatator in comunitatea ortodoxa, iar faptul ca citesti din placere teoretica scrierile heterodocsilor nu inseamna ca-i recunosti ca si "invatatori" ai ortodoxiei.

Last edited by ioanna; 12.06.2012 at 10:27:55.
Vechi 12.06.2012, 10:12:41
sad story sad story is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.05.2012
Implicit

Pentru ce pleaca oamenii din bisericile istorice? in general, pentru ajutoare. Cei care adera la cultele neoprotestante o fac pentru ca primesc ajutoare constand in haine si alimente (oare in Romania voturile pentru diverse partide nu tot in felul acesta se cumpara? la fel se procedeaza cand vine vorba de optiunea religioasa).
Vechi 12.06.2012, 11:07:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sad story Vezi mesajul
Pentru ce pleaca oamenii din bisericile istorice? in general, pentru ajutoare. Cei care adera la cultele neoprotestante o fac pentru ca primesc ajutoare constand in haine si alimente (oare in Romania voturile pentru diverse partide nu tot in felul acesta se cumpara? la fel se procedeaza cand vine vorba de optiunea religioasa).
Am mari îndoieli că asta este de actualitate. Se prea poate să fi fost adevărat cu mulți ani în urmă, când, sub regimul comunist, la noi nu se găseau nici măcar pungi, ci oamenii le spălau cu grijă și le atârnau pe sârme, cu cârlige, ca pe rufe, părându-le rău când deveneau de nefolosit, întocmai cum ne pare acum rău de o cămașă al cărei guler devine scămoșat. Atunci, da, puteai să-i convingi pe unii dându-le câteva pungi pe care scria "Proud to be a Christian". Mai ales s-a întâmplat asta pe vremea mandatului președintelui Carter, care era baptist. Atunci baptismul se întinsese considerabil și la noi, era, în același timp, underground să fii baptist, dar te simțeai și protejat și "on fashion". Pe atunci, cabotini de succes în rolul de "Mușchetarul Român" își lăsau plete și făceau spectacole despre Beatles, pozând în underground sub protecția masoneriei, iar alții se făceau baptiști.

Ei bine, contextul s-a schimbat. Acuma, nu mai merge să cumperi votul religios. O aspirație există, sădită în toți oamenii: Eliade numea specia noastră "Homo religiosus". Stând foarte prost la capitolul cultură religioasă (ca și la cultură în general) oamenii au nevoie de religie, dar preferă religii fast-food, preferă spaghetti-creștinismul. Ce dogmatică, ce liturgică, ce studiu al hagiografiilor, ce patristică ? Hai, dom-le, să fim serioși ! Ridici mâinile în sus, îți șoptește pastorul trei vorbe și te vindeci spiritual. Mergi pe stadion și ești mântuit. Bolborosești ceva și îl ai pe duhul. Care duhul ? Duhul Sfânt, se înțelege, ce, mai există altul ? Și astfel, comisarii dușmanului lui Dumnezeu și al oamenilor reușesc mereu să recruteze suflete de pripas, facilitându-le angajarea pe drumul damnării în timp ce le spun că s-au mântuit deja.

Ceea ce este mai important pentru noi, este ca asemenea bazaconii să nu contamineze Bisericile Apostolice, existând destule indicii ale unei asemenea tendințe. Ori de câte ori primim o rugăciune pe mail, chiar de la un coreligionar catolic sau ortodox, în care ne explică cum ne vom vindeca dacă o trimitem la alți nouă fraieri, avem toate elementele unei aiureli de tip penticostal. Ori de câte ori vedem pe cineva că se roagă nu cu mâinile la piept, ci cu ele ridicate în aer este probabil să avem în față pe cineva deja cucerit de modul de gândire penticostal, adică un practician al păgânismului cu elemente creștine.

Să nu ne închipuim că noi înșine am fi scutiți de asemenea alunecări. În foarte mulți teologi, oameni care au studiat mai sistematic decât noi și au citit câteva rafturi de bibliotecă în plus, recunoaștem elemente de alienare neoprotestantă. Să ne ținem departe de ei, sau, dacă îi citim, să o facem așa cum entomologii admiră strălucirile curioase din lumea insectelor. Noi, să ne ținem aproape de cei care au primit de la Cristos misiunea de a ne conduce spre El.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 12.06.2012 at 11:41:03.
Vechi 12.06.2012, 12:11:26
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
[font=Verdana]Ma enerveaza la culme cei care vin si spun pe un ton autoritar: "este scris ..." de parca eu n-as stii ce este scris :) "Este scris" nu e sinonim cu a intelege ce este scris, caci in procesul asta intervine gandirea.

O, Ioana, dar afirmand ca „te enerveaza la culme cei care vin si spun pe un ton autoritar: "este scris”, nu faci decat sa le dai apa la moara solascripturistilor, caci si despre cei ce se enerveaza la culme cand le spui „ce este scris”, scrie ceva. Iar np stiu sa speculeze. E unul din citatele lor preferate.

La cat de previzibili sunt np, asteapta-te la urmatorul citat din partea lor, si inca spus cu atata suficienta de sine incat vor fi si mai convinsi ca ei sunt cei ce fac lucrarea Domnului, caci „este scris”:
„Propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura.
Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci - dornici să-și desfăteze auzul - își vor grămădi învățători după poftele lor”. (2 Timotei 4, 2-3)
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09