Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.07.2012, 10:56:51
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
ati gasit de fapt ca harul izvoraste din Dumnezeu, adica este necreat, cum bine maturisesc ortodocsii, nu creat cum spun catolicii.
Sunteți într-o gravă eroare. V-am dat citate din Sfinții Părinți (și vă mai pot da) care interpretează exact așa cum am arătat eu citatele biblice: Apa vieții este Duhul Sfânt. Nu harul, creat sau necreat, ci chiar A Treia Persoană a Sfintei Treimi.

Iată ce spune și Sfântul Nicolae Velimirovici:

Prin “apa vie” se întelege aici Duhul Sfânt, dupa cum explica Evanghelistul: “Aceasta a zis-o despre Duhul”.

Citat:
In toata invatatura ortodoxa, si probabil si in cea catolica (cred ca la protestanti nu e asa, ei nu inteleg bine ce e harul) "apa vietii", "apa cea vie" este harul.
Vedeți ce am scris mai sus și nu stăruiți inutil în eroare. Pasajul din Apocalipsă descrie în mod concludent purcederea Duhului Sfânt (nu a harului) de la Tronul lui Dumnezeu și al Mielului.

Citat:
Chiar in predica Patriarhului Daniel la Duminica Samarinencii (de anul acesta cred) spune aceste lucruri, ortodocsii ar fi trebuit sa le stie, e invatatura de baza a Sfintei Biserici.
'Apa cea vie' este harul care vindecă pe om de păcat și îi sfințește viața
Biserica, locul unde omul primește harul mântuitor, 'apa cea vie'
Îmi pare rău că Patriarhul nu este foarte consecvent din punct de vedere teologic, pentru că, ia uitați-vă ce învață tot el în altă parte:

"Evanghelia ne arată, potrivit cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos, că Duhul Sfânt este apa cea vie." ......

"Duhul Sfânt este apa cea vie, ne spune Evanghelia, pentru că El, prin Botez și prin Pocăință, ne înviază în lumea aceasta din moartea păcatului, iar la învierea cea de obște ne ridică din stricăciune (cf. Iezechiel 37, 5-6)."
(din predica Preafericitului la Duminica Pogorârii Sfântului Duh)

Citat:
[/b]Observ si un lucru bun la dvs. Dorinta dvs. de a cauta adevarul va ajuta sa gasiti intotdeauna adevarul ortodox, desi il cautati pe cel catolic. E posibil ca la un moment dat bunul Dumnezeu sa va ajute si astfel sa vedeti ca adevarul este doar in ortodoxie si astfel sa reveniti in Sfanta Biserica lasata de Mantuitor.
Adevărul, care este numai unul, este cel exprimat în Sfânta Scriptură: Sfântul Duh, Apa vieții, izvorăște din Tronul lui Dumnezeu și al Mielului.... După cum vedeți mai sus, chiar și Patriarhul dumneavoastră îl recunoaște, din când în când...

Last edited by MihaiG; 07.07.2012 at 11:05:52.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare