![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu eram interesată mai mult de concept, de "ce este mântuirea". Când am afirmat că este o nevoie mai avansată, recunosc că am fost influențată de piramida nevoilor, a lui Maslow, care definește nivelele evoluției noastre, plecând de la nevoile primare de hrană, adăpost etc. și ajungând la nevoie de evoluție spirituală (care poate purta diverse nume). Această interpretare a nevoilor nu este un concept ortodox, mie mi s-a părut însă logic la un moment dat. Este de interes și modul practic pentru mântuire, însă este un subiect prea amplu, zic eu, pentru a fi discutat aici. Plus că nu aș vrea să pricinuim sminteli... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ce priveste piramida lui Maslow, desi nu exprima un ideal de a fi, ea este o realitate a lumii in care traim. Duhul majoritatii oamenilor fiind mort (si implicit cautarea dupa Dumnezeu), principala lupta este cea de supravietuire, de implinire a instinctelor bazale. Este rezultatul egocentrismului si departarii de Dumnezeu. Insa exista o nevoie acuta dupa mantuire, mai mult sau mai putin constientizata, caci dorul dupa Dumnezeu a ramas in om din ziua in care a fost creat in gradina Edenului si nimic nu il poate stinge. Si cu cat pacatul creste, cu atat mai mult omul tanjeste de a se apropia de Dumnezeul care il poate izbavi de acest pacat, caci constientizeaza ca implinirea celorlalte nevoi nu este decat abur in fata perspectivei unei vesnicii fara Dumnezeu. Deci mantuirea ar fi (pe scurt si in cuvinte prea simple spus) iesirea din pacat si asemanarea cu Dumnezeu, avand ca rezultat final partasia lui Hristos in viata aceasta, in moarte si dincolo de ea (deci raiul).
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Medicamentele atnibiotice nu omoara bacteriile ci ajuta organismul uman, mai precis sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor bacteriene, sa omore bacteriile. Astfel canonul (epitimia) are rolul de a redirectiona energia umana indreptata spre savarsirea pacatului, spre lucrarea virtutilor. Astfel canonul ajuta omul sa conlucreze cu harul lui Dumnezeu in vederea mantuirii personale, care este darul exclusiv al lui Dumnezeu. "Nu voi m-ati ales pe mine ci Eu v-am ales pe voi" spune Domnul Iisus Hristos. Nu canonul ma despatimieste, nu canonul ma indreapta, ci harul lui Dumnezeu. Poate omul face canoaneeee peste canoane si sa zaca in moarte duhovniceasca, in pacate. Asa cum in anumite cazuri de boli medicamentele nu au nici un efect asa este si cu canonul in anumite cazuri de boli duhovniceasti grave. Omul se poate pocai si fara canon, de dimineata pana seara, sau intr-o clipa isi poate omul schimba viata cu ajutorul harului lui Dumnezeu (pilda cu Zaheu vamesul este elocventa). Doamne ajuta. Har si pace. Doamne ajuta. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! | laurastifter | Alte Religii | 24 | 05.04.2013 14:10:48 |
De ce romanii nu mai fac filme istorice. | Theodor_de_Mopsuestia | Generalitati | 22 | 27.03.2012 17:53:00 |
Bisericile din Apocalipsa | joseph_ben_iacob | Secte si culte | 36 | 01.01.2011 14:38:29 |
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? | mihailt | Generalitati | 45 | 12.11.2010 18:46:27 |
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? | irina1f | Umanitare | 3 | 24.12.2008 08:47:09 |
|