![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Când un judecător, sau un complet mai larg de judecată, dă o hotărâre formală, face aceasta în numele șefului statului. Chiar așa încep hotărârile: "Noi, Președintele României, hotărâm:...". Într-adevăr, judecătorul primește această abilitate de a hotărî ce e drept și ce nu e drept, de a hotărî, de fapt, soarta oamenilor de la șeful statului. Acuma, apare o întrebare simplă: cine anume dă o hotărâre judecătorească ? Este corect să spunem "șeful statului, prin magistrat" sau "șeful statului și magistratul au hotărât că..." ? Este. Această hotărâre este ea generată ca dintr-un singur principiu ? Este. Putem afirma că, de fapt, generatorul prim al hotărârii este șeful statului ? Putem, chiar asta scrie în primele rânduri ale hotărârii. Acuma, s-a mai clarificat ? Cel puțin, așa văd eu lucrurile. Și așa cred că le-a văzut și Fer Ioan Paul al II-lea, precum și papii dinaintea și de după el. Dar, dacă nu le-a văzut așa, înseamnă că greșesc, fiindcă a rejecta o afirmație a unui Papă în materie de credință sau de morală îmi este străin.