![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Eugen,
Dvs. spuneti foarte bine: "Sfantul Pavel "schimba" aceasta viziune si afirma ca doar cu ajutorul harului lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus omul vietuieste implinand in mod firesc (obisnuit) virtutea, deci si faptele legii. Astfel pentru crestini, faptele legii sunt doar efectul conclucrarii omului cu harul lui Dumnezeu, sunt doar efectul faptului ca noi "cu frica si cutremul lucram mantuirea noastra" impreuna cu Hristos Iisus, scopul final al mantuirii fiind sfintenia, indumnezeirea, hristificarea cand asemnea Sfantului Pavel dorim sa spunem: "nu mai traiesc eu ci Hristos Iisus traieste in mine" (Galateni)." Ei, exact asta zic si neoprotestantii pentru a fi apoi acuzati de ortodocsi ca ei ar fi "Sola gratia" fara fapte! Si ei zic exact acelasi lucru! Multa pace! Last edited by Adrianna; 13.07.2012 at 14:49:37. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Problema cu invatatura cultelor neoprotestante nu este insa aceasta (putem vorbi de concordanta invataturii in acest sens) ci modul in care omul poate conlucra cu harul Duhului Sfant in vederea mantuirii, cum poate omul savarsi virtutea. Cultele neoprotestante (marea lor majoritate), intrucat se bazeaza pe teologia protestanta, nega antropologia patrisitica (posibilitatea ca sufletul sa traiasca prin harul lui Dumnezeu pana la invierea mortilor), nega Sfintele Taine, neaga Sfanta Euharistie ca fiind impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului, neaga ajutorul sfintilor in procesul de mantuire al omului, neaga teologia despre Maica Domnului, neaga posibilitatea indumnezeirii omului, neaga Preotia, condamna monahismul... si lista ar putea continua... Pe de alta parte nu neg faptul ca in cadrul Bisericii ortodoxe au patruns si invataturi eronate (precum talismanele, vamile vazduhului) si chiar si aceea ca prin fapte se mantuieste omul: "tin post ca sa ma impartasesc, ca sa fiu vrednic..." si nu asa cum este corect (potrivit invataturii filocalice, patristice): "tin post tocmai pentru ca sunt chemat la Sfanta Impartasanie, si astfel trebuie sa ma curatesc cu ajutorul harului lui Dumnezeu sa fiu pregatit pentru o asemnea cinste ce mi se acorda... ca nu cumva sa fiu aruncat afara daca nu am <<haina de nunta>>"caci "multu sunt chemati, dar putini sunt alesi" evident pentru ca au raspuns corespunzator chemarii, caci din moment ce ne cheama Dumnezeu la mantuire EL vrea ca toti sa dorim acceptarea darului mantuirii manifestat in conlucrarea cu harul lui Dumnezeu in Sfintele Taine ale Bisericii. Sunt teologi si parinti filocalici care combat cu toata vigoarea asemenea erori. Last edited by Eugen7; 13.07.2012 at 15:03:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand, din pacate, multi sunt inca victima inselarii lui Luther, punand accent pe credinta, nu pe fapte. Adica, ei cred ca fiind credinciosi - la modul cel mai formal, desigur, pentru ca ceea ce se propovaduieste la ei nu cere eforturi extraordinare in sensul ascetic si chiar moral - Dumnezeu le va da automat si faptele credintei si chiar sfintenia, nu ca si con-lucrare de care se vorbeste in ortodoxie, de efort nici nu mai vorbim (este de multe ori desfiintat din start ca fiind lucrare omeneasca si deci cvasi-inutila) - ci ca o lucrare supra-naturala, ca sa zic asa. Sfintenia este in general considerata de ei ca fiind implicita, nu de putine ori se numesc pe ei insisi sfinti si o judeca de superficial (zambesc, sunt calm,deci am pace, am ascultat o melodie care imi place la adunare, sunt vesel si fericit, deci am roadele Duhului Sfant), pana la ridicol (nu suntem ca aia..). Inca o data, rezumat: drumul spre sfintenie (ca este un drum, nu o stare pe care sa crezi ca ti-ai insusit-o) cere un efort constant si uneori chiar extrem din partea individului pentru a putea fi un bun vas al Harului. Asa ceva n-ai sa gasesti in lumea (neo)protestanta - toti pleaca de la premiza ca sunt deja "vase alese". Ca daca n-ar fi, cum ar putea avea pretentia ca ei inteleg perfect Scriptura? |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! | laurastifter | Alte Religii | 24 | 05.04.2013 14:10:48 |
De ce romanii nu mai fac filme istorice. | Theodor_de_Mopsuestia | Generalitati | 22 | 27.03.2012 17:53:00 |
Bisericile din Apocalipsa | joseph_ben_iacob | Secte si culte | 36 | 01.01.2011 14:38:29 |
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? | mihailt | Generalitati | 45 | 12.11.2010 18:46:27 |
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? | irina1f | Umanitare | 3 | 24.12.2008 08:47:09 |
|