Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.07.2012, 12:38:07
Laura19
Guest

Implicit

Eu personal nu am cunoscut nici un duhovnic din Romania, doar pe cei de aici.

Am sa precizez totusi, duhovnicii despre care am citit si a caror cuvinte/predici le-am ascultat care m-au marcat si mi-au deschis ochii sa zic asa. Desi nu i-am cunoscut personal, mi-au schimbat felul in care gandesc si privesc viata.

Avva Arsenie Boca. Este printre primii duhovnici romani despre care am aflat. Cartile lui, mai ales "Familia, tinerii si copii nascuti in lanturi", marturiile despre el, mi-au creeat acea pofta de a cunoaste mai mult ortodoxia. La inceput am zis ca exagereaza, ca e prea dur, insa acum ii dau dreptate.

Parintele Iustin Parvu
. E un parinte deosebit. Are o istorie f.interesanta. Imi plac tare mult cuvintele sale, vb.f bine, si desi multi zic tot asa ca exagereaza, ca e batran ca nu stiu ce, dansul este un marturisitor al credintei, un roman adevarat si cu singuranta singura lui grija este sa ne mantuim. Dumnezeu sa ii dea sanatate si putere, ca avem mare nevoie de el.

Avva Ilie Cleopa
. La inceput, reactie similara cu cea pe care am avut-o despre Pr.Arsenie Boca, insa cum nu mi se mai pare dur deloc, din contra. Imi plac cartile sale, foloseste cuvinte simple, dar la obiect, spunand lucrurilor pe nume.

Parintele Amfilohie Branza. Imi place asa de mult cum vorbeste. I-am ascultat/urmarit predicile si conferintele, am avut multe de invatat de la el. Are asa un fel de a face ortodoxia f.frumoasa si demna, cel putin mie asa mi se pare. Cand ma gandesc la dansul imi vine in gand cam asa: da, uite asa este un parinte ortodox adevarat. Dumnezeu sa ii dea sanatate!
Reply With Quote
Vechi 29.07.2012, 18:03:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Parintele Gherontie Puiu, de la Manastirea Caraiman, orasul Busteni. Aici chiar parintele povesteste viata sa in video: http://prgabriel.wordpress.com/2009/...rontie-puiu-v/
Pe vremea comunistilor parintele a stat ascuns in pesteri. Aici e scrisa povestea vietii sale: http://www.jurnalul.ro/special/preac...lui-599742.htm

S-a născut în localitatea Todirești, lângă Pașcani, în anul 1933. Mama i-a murit în timp ce-l aducea pe lume iar moașele, convinse că nici pruncul nu supra­vie­țui­se, l-au așezat într-un coș și l-au aruncat între gunoaie pe malul unei gârle.
Ocrotit de Dum­nezeu, copilul a fost salvat de o fe­meie care trecea întâmplător pe acolo și, auzindu-l plângând, l-a adus în casa ei, unde l-a îngrijit cu multă dragoste.
Când fratele vitreg Ilie (fiul cel mare al familiei Puiu Petrache) a plecat pe front, părintele a visat pentru prima oară o tânără cu chip strălucitor, îmbrăcată în straie mănăstirești, care i-a spus cu glas domol: „Vei fi ocro­tit!... Tatăl tău se va întoarce după un lung prizonie­rat!”.
La ieșirea din sfântul lăcaș, pe treptele din fața pridvorului, am zărit din nou acea ființă minunată. Stătea lângă poartă și mă privea drept în ochi. N-o vedea ni­meni, doar eu! De astă dată nu mai era vis, ci vedenie curată...
Mi-a vorbit cu glas îngeresc: «Ai încredere și du-te la mănăstire. Te voi călăuzi. Tu ești ales pentru o misiune!». Acea măi­cuță fără vârstă avea cel mai frumos chip pe care mi-a fost dat să-l pri­vesc. Începând de atunci, am în­țe­les că este însăși Măicuța Domnului...”, mărturisește părintele.
A evadat cu ajutorul unui brigadier-șef, iar vreme de 10 ani a stat ascuns într-o peșteră din Bucegi. S-a hrănit cu tot felul de rădăcini, cu semințe și fructe. Îmbrăcat în zdrențe, se ruga neîncetat. Privind crucea de pe Caraiman, i-a jurat Sfintei Fecioare Maria că va construi o mănăstire cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.
În 1995, pe când spovedea o credincioasă, părintele Gherontie a suferit un accident vascular cerebral, paralizând.
După trei luni a fost trimis la un sanatoriu din Sinaia. Doctorul i-a spus că are nevoie de câțiva ani pentru refacere. A rămas doar o singură noapte! Preacurata s-a apropiat de patul său spunând: „Te-am adus aici cu o misiune... Adu-ți aminte! Trezește-te, că nu ești bolnav!”. „Mi-a repetat aceste vorbe de trei ori. Apoi a rostit mai apăsat, de parcă trebuia cu tot dinadinsul să-mi amintească acele ultime cuvinte: «Vei găsi un brad cu șase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat. Acolo să faci mănăstirea!».” A doua zi a coborât din pat, uimind medicii și vecinii din salon, și a plecat să caute locul de mănăstire.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2012, 18:19:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Parintele Nicolae Puchianu este preot in Rasnov, dar desori de la un timp vine la slujbe in Brasov. E foarte iubit de credinciosi pentru ca in timpul predicii il ineaca plansul. E si om de cultura, a scris peste 18 carti ( atatea erau ultima data, poate s-a mai apucat intre timp).
Reply With Quote
Vechi 29.07.2012, 20:04:07
Laura19
Guest

Implicit

Mi-am adus minte de un parinte. Preotul Gherbacea, Moieciu. Este ruda mai indepartata a tatei. Pe vremea comunistilor, a fost parat la securitate de un alt preot, ptr. ca comunica cu cineva din afara tarii. Preotul paracios a murit impuscat in timpul revolutiei din Brasov. Parintele Gherbacea si-a reluat misiunea dupa 89. Acum este batran, dar tin minte cand eram mica si m-ai mergeam cu bunica si ai mei la Biserica din sat, ca avea o voce extrem de frumoasa, predica f.bine. Lumea ii spunea si inca ii spune Mihai Viteazu ptr. ca seamana cu domnitorul tarii. Nu este cazul de un preot f.cunoscut sau asa, insa mie mi-a ramas in minte amintirile cand predica si tinea slujbele.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2013, 14:07:34
Annyta
Guest

Implicit

Aleg acest topic pentru a aminti că azi este ziua de naștere a părintelui Iustin Pârvu (din câte știu eu).
Dumnezeu să îi dăruiască mântuire, sănătate, bucurii!
Reply With Quote
Vechi 11.02.2013, 01:05:38
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Aleg acest topic pentru a aminti că azi este ziua de naștere a părintelui Iustin Pârvu (din câte știu eu).
Dumnezeu să îi dăruiască mântuire, sănătate, bucurii!
La Multi Ani cu sanatate si din partea mea parintelui Iustin Parvu, la implinirea varstei de 94 de ani !
Reply With Quote
Vechi 22.02.2013, 20:26:17
elyaelya elyaelya is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.02.2013
Implicit Cateva cuvinte despre intalnirea cu parintele Cleopa

M-am intalnit cu parintele Cleopa, in anul 2006, cand am mers cu o colega , la manastirea Sihastria. Eu pe atunci aveam17 ani si nu stiam nimic despre credinta, decat Tatal Nostru. Am ramas profund impresionata de invataturile acestui mare duhovnic, ce imi parea ca un BATRAN SFANT, iesit dintr-o icoana. Invataturile lui erau in special, despre dogmele bisericii ortodoxe , despre canoanele sfintilor Parinti, pe care indemna duhovnicii, care veneau la sfintia sa, sa le respecte neaparat.La parintele Cleopa, la chilie, era plin de sute de oameni, care veneau in valuri si de autocare venite din toata tara si din strainatate. In sfintia sa, lucra din preaplin, harul lui Dumnezeu. Eu am simtit acest har, de cate ori ma duceam la Sihastria si ma podideau lacrimile pentru pacatele mele, desi nu citisem mai nimic, din religie.Prezenta sa, era inconjurata de Duhul Sfant si tot ce stiu, este ca citea gandurile oamenilor, care veneau cu necazuri, la dansul. Multi dintre tineri cereau binecuvantare pe ntru manastire, fiind cuceriti de sfintenia vietii sale. Parintele Cleopa a indrumat mii de oameni, pe calea credintei Ortodoxe si avea vorba sa, care mangaia pe tot omul- "sa ne vedem cu totii la Rai". El isi spunea siesi, in marea lui smerenie,"mos putregai" si te facea sa-ti simti nimicnicia de om pacatos, in fata lui Dumnezeu.
Ca sa ne mai mangaie , pe noi pelerinii veniti de departe, ne povestea despre viata lui din pustie, cand s-a intalnit cu dracii, care il necajeau necontenit- aceasta au fost luptele sfintiei sale in pustie, pe care noi, la nivelul nostru mic, nu putem decat sa ni le imaginam si sa ne minunam.
Parintele Cleopa, mi-a ramas pentru toata viata mea in suflet si m-a marcat foarte mult intalnirea pe care am avut-o , chiar daca a fost numai in grupul de pelerini. La manastirea Sihastria, am invatat sa ma rog si am invatat ca in viata nu e de pret mandria , ci smerenia, de care trebuie sa ne folosim mereu, pentru mantuirea noastra. Cum zicea un parinte de la manastire, Sihastria se mai poate numi si " smerenia' si asta o vezi dupa un pelerinaj , acolo, la manastire.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2013, 20:30:14
N.Priceputu
Guest

Implicit

Pe undeva e o greșeală. Părintele Cleopa a trecut la Domnul în 1998.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2013, 21:25:51
rainrainbow rainrainbow is offline
Banned

Data înregistrării: 07.02.2013
Implicit

:)) -------------
Reply With Quote
Vechi 23.02.2013, 14:49:34
elyaelya elyaelya is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.02.2013
Implicit o rectificare

Am facut o eroare in privinta datei cand l-am intalnit pentru prima oara ,pe parintele Cleopa. In 1996 am fost la Sihastria ,in pelerinaj. Imi cer scuze.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mărturii ale marilor noștri duhovnici + cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 8 23.06.2011 13:10:48
Mărturii ale marilor noștri duhovnici + cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 1 17.02.2010 09:27:05
despre 'parinti clarvazatori' si ghicitori boby1976 Generalitati 3 17.12.2009 15:40:48
Despre PARINTI MarinaAlca Generalitati 60 07.11.2009 05:22:23
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56