![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
In budismul tibetan exista practici devotionale elaborate, exprimate, in special, in riturile tantrice. Un credincios budist se roaga la Buddha asa cum un crestin se roaga la Dumnezeu.
Buddha, in acceptiune tantrica, este transcendent, nu este personajul istoric Sakiamuni. Toti budhasii sunt expresia Dharmakaiei (Sursa, Adevarul Ultim, Legea Insasi) – manifestati in concret pentru fiintele rationale (capabile de cognitie conceptuala). Un credincios budist cultiva in practica devotionala, o iubire arzatoare fata de Adevarul Ultim (Dumnezeu), denumita bhava. Bhava se produce, in principal, prin cultivarea a 7 factori mentali:
Bhava este rezultanta acestor 7 trairi aduse la coincidenta. Bhava se poate constitui ulterior in suportul motivational al actiunilor hianianice. De exemplu, practica refugiului: (namo budha - namo dharma – namo sangha) bhava
Last edited by florin.oltean75; 04.09.2012 at 22:37:48. |
|
||||
|
||||
![]()
Intreb si nu retoric:
ESTE Hristos Iisus Dumnezeu Adevarat si OM Adevarat? Daca "intru EL si pentru EL au fost facute TOATE cele din Cer si cele de pe pamant" de ce sa nu ascultam de EL si sa urmam EVANGHELIA, voia LUI, Sfintele Taine? De ce sa nu ascultam de Biserica, de Sfintii Parinti? Daca Hristos este "CALEA, ADEVARUL SI VIATA" de ce sa mai privim si "in alta parte" daca avem congnitia ADEVARULUI (Iisus Hristos)? Mai toate religiile lumii indeamna la "ceea ce tie nu iti place altuia nu face", mai toate sustin o moralitate ce duce la virtute... insa doar Hristos Iisus arata inechivoc ca ESTE "una cu Tatal" si "Fiul Omului". "Hristos Iisus si ieri si astazi si in veci este acelasi" (Evrei 13,8) Nu amestecati crestinismul ortodox cu alte invataturi! Nu putem urma doi invatori ce invata sensuri existentiale diferite, precum nici nu putem sluji la 2 stapani. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sa nu urmam Evanghelia? Sa nu facem voia Lui? Care este esenta legii Eugen? "cine iubește pe alții a împlinit Legea" Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]()
diferenta o faci chiar tu, prin completarea la rubrica nr.3 prin cuvintele "alta confesiune"!!
|
|
||||
|
||||
![]()
Initial, am specificat "ortodox".
Mi s-a reprosat ca sunt lup deghizat in oaie, avand in vedere expunerile "neortodoxe". Intelegand ca o prezentare care nu cadreaza (aparent) cu invataturile ortodoxe vexeaza cititorul cand citeste "ortodox" la confesiune, am ales "alta confesiune" din cele patru posibile si am specificat la interese: crestin sincretic. Aceasta ca sa fiu "clasificat" intr-o categorie - si recunoscut pe baza de conventie si eticheta. In conceptia mea, este mai putin important cum te intitulezi, ci cum gandesti si actionezi.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O Sfinta Zi ,cu bucurie! Ivana-Antoaneta |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doar sfintii il pot folosi corectiv/constructiv (fara sa pacatuiasca), pentru ca pot anticipa precis efectele pozitive ale actiunii lor, intentiile fiind complet pure (dragostea de semeni, fara niciun strop de iubire-de-sine). Toti suntem un Trup. Daca o parte doare, tot Trupul sufera.
Last edited by florin.oltean75; 08.09.2012 at 20:44:27. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca filosofia lor este valida, lucratoare, mantuitoare, Hristos este inutil. Daca nu este asa, atunci filosofia lor este inutila. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Buna Alin, Daca ai cunoaste mai mult din ceea ce inseamna cu adevarat budismul (fara sa-ti alimentezi cunoasterea din surse "contaminate") vei ajunge sa realizezi ca cele doua religii sunt complementare si au, de asemenea, spatii largi in care se suprapun. Problema fundamentala a crestinismului este urmatoarea: Jertfa Lui Iisus nu este suficienta in sine mantuirii omului. Daca ar fi fost suficienta aceasta realitate patrunsa de dureri atroce nu ar mai fi avut cauze sa se manifeste. Doar a crede in jertfa Lui Iisus nu este suficient pentru mantuire. Jertfa Lui Iisus nu are puterea sa ridice pacatele niciunui singur om daca acesta nu actioneaza la randul sau. Problema este ca omul trebuie sa faca ceva pentru a potenta jertfa cristica. Acest ceva trebuie mai intai bine inteles si actionat in concordanta cu spiritul invataturii. Este esential ca jertfa cristica si efortul personal sa interactioneze mutual. Nici jertfa nu este suficienta singura, nici efortul personal nu este suficient. Mantuirea presupune conlucrarea ambelor "puteri lucratoare". Doar cand omul se uneste desavarsit cu Iisus, nu mai este nevoie de efort voluntar din partea acestuia. Budismul detaileaza rational acest "ceva" - ce trebuie facut din partea persoanei - si clarifica 'stiintific' experientele psihologice. Puterea mantuitoare a jetfei Lui Iisus este inteleasa integral si eliberata in continuumul persoanei doar atunci cand persoana are intelegerea profunda care vine din practicarea virtutilor ("urmarea Lui Hristos").
Last edited by florin.oltean75; 09.09.2012 at 10:58:12. |
|
||||
|
||||
![]()
Salut Florine,
Citat:
Urmarea Lui Hristos presupune întîi credința în Hristos ca Fiul Lui Dumnezeu-Tatăl, Om deplin și Dumnezeu adevărat. Practicarea unor virtuți fără această credință înseamnă lucrarea faptelor fără credință (credința creștină, nu orice credință), combătută de Apostolul Pavel după cum bine știi.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Budism - Ce este Vacuitatea | florin.oltean75 | Alte Religii | 178 | 01.07.2016 21:08:39 |
Budism tantric - Vajrayana | florin.oltean75 | Alte Religii | 50 | 28.03.2015 11:50:49 |
Budism-Despre cauzalitate | florin.oltean75 | Alte Religii | 42 | 25.08.2012 22:22:25 |
Budism - Natura Mintii | florin.oltean75 | Alte Religii | 29 | 16.08.2012 08:54:01 |
Budism - Lamrim | florin.oltean75 | Alte Religii | 4 | 06.12.2011 12:40:18 |
|