Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.09.2012, 19:42:58
r.mircea r.mircea is offline
Member

Data înregistrării: 03.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Bună ziua, și scuze pentru deranj.
În primul rând, consider că unele lucruri trebuie luate așa cum sunt. Iar aici mă refer la faptul că ar trebui ca cei ce vor să fie creștini să învețe să ia Revelația așa cum ni s-a dat. Să o aprofundăm cu inima. Dacă mă întrebați pe mine, consider că dacă Biblia zice că omul a fost creat în mod deosebit, chiar cu Mâinile Sale, atunci ar trebui să depășim aceste teorii, care spun că omul este un animal (Omul, intru cinste fiind, nu a priceput, alaturatu-s-a cu dobitoacele cele fara de minte, asemanatu-s-a lor (Ps. 48, 21)). Sigur, putem spune că există o relație foarte strânsă între plante, animale și om. Toate au fost plămădite din același pământ. Deci omul este înfrățit cu creația prin lutul acesta atât de simplu, și totuși atât de minunat. Dar până aici.

Noi vrem să știm sau avem pretenția că știm cum a creat Dumnezeu lumea? Care revelație ne-a spus că omul a evoluat din maimuță și din broaște? Darwin? Mitologiile păgâne antice? Așa de jalnici au ajuns creștinii, încât să ia ca fapte certe toate plăsmuirile omenești, și să conchidem că Dumnezeu și-a revărsat darul înțelepciunii într-un ateu?

Visele astea cu milioane și trilioane de ani s-au născut în mințile noastre înfierbântate, nu am văzut un Sfânt Părinte să tâlcuiască așa ceva. Chiar are nevoie Dumnezeu de atâta timp ca să creeze? Ultima oară când a creat ceva nu i-a luat mai mult de cinci minute (a luat pământ, a scuipat și a creat ochi pentru orbul din naștere). Să nu mai zic de faptul că Creația nu trebuie gândită doar materialist, ci și un pic transcendental. Cum au fost create viețuitoarele e un fleac (Să fie.... și s-a făcut), dar eu mă întreb cum a apărut pământul netocmit și gol și, implicit, materia primă? Pe ăla de unde l-a scos? Toate se leagă.

Deci nu vă supărați, dar ar trebui să ne smerim puțin, când vine vorba despre treburile Domnului. Ce este Revelație este Revelație. Este ceva mai presus de mintea noastră, ce nu puteam afla dacă nu ni se revela, corect? Deci de unde atâta infatuare din partea noastră?
Știm cu toții cine este cel care le sucește și le îmbârligă. Dumnezeu nu a cerut așa ceva de la noi.

Cum funcționează organismele vii, asta e altă mâncare de pește; cred că e doar presupunere să îți închipui modul de creare a ceva viu observând cum funcționează acel ceva (să nu uităm totuși că vorbim de borna 0 a creării vieții). Asta e, eu sunt mai romantic, așa... eu cred că Dumnezeu nu are nevoie de instrumente și modele, ci cred că ajunge doar să poruncească, și se face...

Îmi pare rău dacă vorbele astea v-au produs unora alergie sau greață, deși nu cred că ar avea de ce.... Am încercat să cobor puțin mintea mai jos, în inimă...
Vechi 24.09.2012, 19:57:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de r.mircea Vezi mesajul

Îmi pare rău dacă vorbele astea v-au produs unora alergie sau greață, deși nu cred că ar avea de ce.... Am încercat să cobor puțin mintea mai jos, în inimă...
Pertinenta interventia ta , de bun simt , dar mare pacat ca intervi atat de rar in astfel de discutii . Nu , omule , greata si alergie , au unii oameni precum asa zisul Eugen7 , sau cei asemenea lui , care prin cuvinte poleite in citiri copiate de ici colo , ii privesc cam pe toti cu aroganta si dispret , intr o mandrie maladiva in faza terminala .
Doamne ajuta !
Vechi 25.09.2012, 09:50:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pertinenta interventia ta , de bun simt , dar mare pacat ca intervi atat de rar in astfel de discutii . Nu , omule , greata si alergie , au unii oameni precum asa zisul Eugen7 , sau cei asemenea lui , care prin cuvinte poleite in citiri copiate de ici colo , ii privesc cam pe toti cu aroganta si dispret , intr o mandrie maladiva in faza terminala .
Doamne ajuta !
Pentru Eugen evolutionismul teist a devenit un punct central al credintei lui. Inca de la inceput a dat citate false din sfinti, i-am aratat ca sunt gresite. De aceea a ajuns sa dea doar o lista de carti, care s-a tot subtiat, pentru ca am aratat ca unele din ele chiar combateau evolutionismul, nu il sustineau cum spunea el. Probabil nu le citise nici el.
A ramas la baza cartea lui Kalomiros, o carte falsa, scrisa de un ortodox devenit stilist. El (Kalomiros si cei ce l-au copiat) da citate din sfintii Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si altii, in care s-ar dovedi ca acestia sustineau un evolutionism teist. complet fals, am dat citatele in care scrie ce sustin acesti sfinti si interpretarea lor la Facere.

Last edited by catalin2; 25.09.2012 at 11:23:53.
Vechi 25.09.2012, 15:30:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Nu , omule , greata si alergie , au unii oameni precum asa zisul Eugen7 , sau cei asemenea lui , care prin cuvinte poleite in citiri copiate de ici colo , ii privesc cam pe toti cu aroganta si dispret , intr o mandrie maladiva in faza terminala .
Multumesc.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 25.09.2012, 01:10:11
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Am încercat să cobor puțin mintea mai jos, în inimă...
Ma tem ca in vreo doua locuri din frumoasa ta postare, dealtfel, n-ai pus frana la coborarea mintii...

Anume, cand spui ca Domnul a facut in 5 minute un ochi... Te las sa cugeti singur la asta.
In rest, toate bune! Mi-a placut duhul in care ai scris, duh crestinesc, multumesc! (destul de infatuat, printre randuri, dar asta e alta poveste si sub nici o forma nu ti-o reprosez)
Vechi 25.09.2012, 09:42:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ma tem ca in vreo doua locuri din frumoasa ta postare, dealtfel, n-ai pus frana la coborarea mintii...

Anume, cand spui ca Domnul a facut in 5 minute un ochi... Te las sa cugeti singur la asta.
In rest, toate bune! Mi-a placut duhul in care ai scris, duh crestinesc, multumesc! (destul de infatuat, printre randuri, dar asta e alta poveste si sub nici o forma nu ti-o reprosez)
E doar o mica scapare, sfintii ne si spun ca Domnul a facut totul in fiecare zi intr-o clipita. Sper ca de acum sa va ghidati dupa spusele sfintilor, nu dupa ce spune unul sau altul, fie el si Darwin.
Vechi 25.09.2012, 12:51:16
r.mircea r.mircea is offline
Member

Data înregistrării: 03.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul

Poate am stiut gresit, dar in toate predicile despre unul din orbi preotul ne spunea ca respectivul orb nu avea ochi in orbite... Sau poate va referiti la stilul meu, usor patetic. Va multumesc pentru sinceritate...
Vechi 25.09.2012, 13:02:54
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Poate am stiut gresit, dar in toate predicile despre unul din orbi preotul ne spunea ca respectivul orb nu avea ochi in orbite...
Deci Iisus Hristos i-a dat clarvederea(nu vederea) pentru ca l-a curatat de pacate, nu-i asa?
Adica nu i-a dat ochi, ci vedere; nu aparat ocular, ci perceptia desavarsita a realitatii in Duh.
Vechi 25.09.2012, 13:05:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Deci Iisus Hristos i-a dat clarvederea(nu vederea) pentru ca l-a curatat de pacate, nu-i asa?
Adica nu i-a dat ochi, ci vedere; nu aparat ocular, ci perceptia desavarsita a realitatii in Duh.
Acela era orb din nastere, fizic, nu doar spiritual.
Vechi 25.09.2012, 15:38:32
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acela era orb din nastere, fizic, nu doar spiritual.
Tocmai prin asta s-a făcut minunea, fiindcă era orb fizic, căci orbi spiritual suntem aproape toți; asta am spus și eu, că fiind orb fizic a primit mai mult decât vederea, a primit clarvederea, singura care-i mai era accesibilă.
La fel e și cu păcatele, prin mărturisire nu numai că se curăță sufletul, dar mai mult, se poate mântui.

Cu ochii se poate vedea poziția obiectelor în spațiu, dar cu clarvederea se vede realitatea desăvârșită, Adevărul.
Subiect închis

Tags
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CREATIE sau EVOLUTIE? C.tin Teologie si Stiinta 550 30.09.2017 17:36:17
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
creatie sau evolutionism? codana Generalitati 11 15.09.2010 19:10:27
Crezi in evolutie? radugherasim Teologie si Stiinta 680 07.03.2010 19:25:54
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45