![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Și ce e balcanic? Că am întrebat sau că am gândit?
Ghilimelele domnului doctor sunt și ele balcanice? Sau cum le-ai caracteriza?
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat! "Trebuie sa mori înainte de a muri Pentru a nu muri atunci când mori" Last edited by DragosP; 29.09.2012 at 21:38:48. |
|
|
|||
|
|||
|
Foarte probabil.
Precum, dealtfel, Gheron Iosif folosea batul pe propriul picior, nu pe al altora. Poti citi detalii despre sfanta viata a Cuviosului in cartea "Gheron Iosif Isihastul". Modul cum si-a "pedepsit" piciorul a fost pedagogic pentru ucenicul sau. Si pentru noi, eventual... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Geron Iosif si probabil si alti nevoitori isi altoia piciorul ca sa omoare patima desfranarii din trup, atunci cand venea ispita, sa calmeze corpul de aprinderea patimii. In zilele noastre se spune ca exercitiile fizice ajuta cam in acelasi mod, de exemplu. La catolici e un fel de intelegere ca fac aceasta pentru Hristos, de exemplu ca poarta stigmatele ca sa impartaseasca suferinta lui Hristos la Rastiginire. Si cum spunea si dl. Mihnea, e si un fel de voluptate, numai spre bine nu ne gandim ca e. |
|
|
|||
|
|||
|
Deci, in concluzie, e mai mult un exercitiu fizic, ca un dus rece sau inviorarea de dimineata. Nu e ceva similar cu automutilarea, ceva prin care faci rau, voit, trupului tau, asupra caruia n-ai avea nici un drept sa-i aduci prejudicii.
Va multumesc pt. lamuriri. Ordinul despre care am citit se chema "cistercian". Si inca ceva - pt. dl. Mihnea : de ce si mai ales de cand ne-ati parasit? Nu stateati in Bucuresti? Va mai intoarceti? In orice caz sper sa va fie bine acolo unde sunteti. Doamne ajuta! |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Care să fie laici ? Nu, nu există. Dar nimic nu împiedică apariția lor, dacă ar exista cereri.
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Citat:
Referitor la maicute care nu au voie sa vorbeasca, aceste ordine chiar exista. Si de barbati si de femei. La barbati stiu ca exista cistericanii si trapistii, iar la femei carmelitanele. De exemplu Charles de Foucould care a trait si a murit in desert incercand sa-L duca pe Domnul nostru beduinilor, a stat cateva luni intr-o manastire trapista si a parasit-o pentru ca i se parea ca viata din acea manastire era prea confortabila. Aveti doua link-uri despre oastfel de manastire mai jos: http://bibliophyle.wordpress.com/200...n-%E2%80%93-1/ http://bibliophyle.wordpress.com/200...n-%E2%80%93-2/ Exista destul de multi catolici care incearca sa aduca mici jertfe de tacere pentru multele vorbe ofensatoare pe care Domnul nostru le primeste zilnic. Cei mai sfinti dintre noi se dedica total acestei jertfe si aleg sa-si traiasca toata viata in rugaciune si tacere. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
44.Dacă mâna ta te duce la păcat, tai-o! E mai bine să intri ciung în viața veșnică, decât cu amândouă mâinile să fii aruncat în gheenă, acolo unde focul nu se stinge. 45 Dacă piciorul tău te duce la păcat, taie-l, căci e mai bine să intri schilod în viața veșnică decât cu amândouă picioarele să fii aruncat în gheenă. 47 Dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l. Căci mai bine este să intri chior în împărăția lui Dumnezeu, decât cu amândoi ochii să fii aruncat în gheenă, unde chinul nu se sfârșește și focul nu se stinge”. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ma tem ca o intelegem cu totul nepotrivit. In orice caz limitat, fara saltul spre "nebunia" sfintirii, cata vreme raminem in duhul medicalist. Grija pentru trup consta in nevointa postului, mai intai, fiind noi sub ascultare de duhovnic. In rest e negrija, cata vreme ne judecam cu intelepciune lumeasca grija pentru trup ori pur si simplu procedam dupa capul nostru. Oare gresesc? Rog sa fiu iertat, in acest caz. In alt topic, unde aminteam de "adultrism", atrageam atentia ca judecam conditii umane pe care noi nu le avem (acolo era vorba despre copii) prin perspectiva noastra (acolo erau perspectiva sau "ochelarii" de adulti). Femeile judeca viata barbatului prin perspectiva conditiei feminine, barbatii judeca femeile prin perspectiva barbatilor etc. Iar noi judecam conduita Papei prin perspectiva noastra... Si desigur folosim cuvinte istete, "justificate", tari si tendentioase - spunem autoflagelare etc. Din ce perspectiva? In ce fotoliu stam asezati cu duhul atunci cand gandim si catalogam asa? Sa fie fotoliul marii noastre smerenii si al cunoasterii in duhul Adevarului? Suntem oare atenti la mantuirea noastra cand ne asezam cu duhul asa? Cine voieste un caz ortodox romanesc de "autoflagelare", iata aici cateva referiri: http://www.youtube.com/watch?v=F4gxyXh-nas Minutul 4, despre "abandonul total al trupului" si mai departe, pana la sfarsit. |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| "Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 07:31:20 |
| Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 17:12:08 |
| Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 08:26:42 |
|
|