Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.09.2012, 02:12:30
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Na ca ati gasit de la ce sa va certati.
....))))...nici o șansă...Raoul știe!
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 18:44:31
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Stiu,stiu...

Asa,acum sa revenim la subiect:

Azi la manastire am intrebat putin despre post si mi s-a raspuns ca mierea nu e de dulce,pentru ca albina e animal fara sange! Se pot manca si fructe de mare in timpul postului. Eu asta nu am stiut,e chiar super,imi plac mult fructele de mare.

Iar despre inlocuirea laptelui,carnii,branzei cu alimente alternative dar care sunt de post,aici depinde de fiecare persoana in parte. Mi s-a spus ca e mai bine decat sa mancam carne,adica sa nu postim deloc,dar ca cei care sunt cu adevarat constiinciosi si vor sa posteasca asa cum trebuie refuza a consuma astfel de produse. Ideea e ca postul are multe nivele. Primul este sa nu mananci carne,lapte,oua si derivatele acestora. Apoi fiecare poate alege pe ce treapta vrea sa stea,in functie de putintele sau neputintele sale.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 18:48:44
N.Priceputu
Guest

Implicit

Bun răspunsul pe care l-ai primit, Raoul; așa gândesc și eu cu privire la post: sunt trepte.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 20:25:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Apoi fiecare poate alege pe ce treapta vrea sa stea,in functie de putintele sau neputintele sale.
Așa este. Cum se simplifică lucrurile când apelăm la duhovnici, și cât s-ar simplifica ele dacă am și asculta de ei.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 20:58:58
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

@N.Priceputu si @ovidiu b, va multumesc pentru "feedback-ul" pozitiv. Pentru mine eu zic ca problema e lamurita
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 23:12:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Multumim pentru lamuriri, Raoul.
Mai mult nu mai spun. E bine ca ne-au mai explicat cei de la manastire.
Vechi 01.10.2012, 00:26:43
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumim pentru lamuriri, Raoul.
Mai mult nu mai spun. E bine ca ne-au mai explicat cei de la manastire.
Dar cine ar trebui sa ne explice, cei de pe forum?
Vechi 01.10.2012, 09:50:18
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit

Intrebarea mea este cum tin vegetarienii post???
Daca o persoana este full time vegetariana ce face in perioada postului?

Ma scuzati ca sunt off topic dar aceste intrebari s-au mai pus,si s-au vorbit ani intregi despre miere,fructe de mare si produse de soia...(si probabil o sa se mai vb. inca alti ani,numai ca sper ca protagonistii sa fie altii,astfel incat sa nu ramanem cu aceleasi intrebari ani intregi :))

Pana la urma,ma intreb daca nu cumva deja trebuia sa cunoastem problematica postului daca suntem ortodocsi practicanti...nu???
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 10:28:53
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Mie mi se pare ca ne creem de fapt probleme unde nu trebuie.

Discutiile de amanunt cu ce se mananca si ce nu, daca sunt urme de lactoza sau alte minuni in ciocolata, daca scoicile sunt de post sau nu etc, nu cred ca folosesc la ceva si mie imi amintesc de discutiile evreilor hasidimi daca ai voie sau nu sa iei liftul in ziua de sabat, ca apesi pe buton, ceea ce este o munca.. atunci mai bine sa urci zece etaje, nu? ca aia nu e munca

Daca un aliment are cazeina sau molecule de lapte, care e problema? Nu e vorba aici de mancare coser sau halal. Crestinii sunt liberi de astfel de rationamente.

Nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om.

Sofia, eu nu prea inteleg nedumeririle tale cand ma gandesc ca ce ai scris la topicul despre manuale, ca nu ne trebuie exactitate in predarea religiei. Dar pentru viuata ta ceri o exactitate care nu ar trebui sa exizste in ortodoxie. Pentru ca ortodoxia este deaspra legii. Sau poate pui intrebarile astea doar ca sa ne dam seama cat de absurzi putem deveni? Uneori te banuiesc de a juca rolul asta in mod special. ;-)

Postul trebuie sa ne fie de ajutor. Regulile sunt facute sa ne ajute. Ele nu sunt legi, ci un fel de ajutor ca sa nu trebuiasca sa ne gandim mereu ce mancam, si ca sa avem o dieta mai usoara, care ne ajuta sa scapam de inbuibare si sa ne rugam mai usor.

Daca incepem sa ne complicam in ele, alimentatia in lumea moderna fiind alta decat cea din timpul in care s-au facut aceste reguli, luam o hotarare pentru noi, care sa fie in duhul postului, si gata. Mie asa mi se pare mai sanatos.

Si duhul postului este: sa ne preocupe mai putin mancarea, sa simplificam felul nostru de viata, sa incercam sa repunem in ordine ce nu este, sa n,e reintoarcem spre Dumnezeu.
Nu sa ne lipsim cu totul de placeri. Placere este si sa respiri si sa nei apa.. Iar daca ii multumim lui Dumnezeu si nu ne oprim numai la ea, nu o punem pe ea in centru, nu este nici o problema cu placerea fie in post fie nu.
Dar sa le mai reducem in post, si sa revenim atunci la o atitudine de multumire catre Dumnezeu pentru darurile Sale. Ceea ce e mai greu daca mancam mereu de toate.
Vechi 01.10.2012, 11:21:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Așadar, postim o perioadă de timp si apoi revenim la vechile obiceiuri? Consider mai de folos postul...în măsura particularităților fiecarui individ sau cuplu.

Last edited by ovidiu b.; 01.10.2012 at 11:30:13.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Produse de igiena Florin-Ionut Postul 104 24.05.2021 12:40:11
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! guardian knight Generalitati 8 17.12.2011 21:53:22
produse bio Life-Care arifa Generalitati 5 31.08.2010 19:43:02
Omul cel mai feroce animal de pe Terra elenavioletacocos Generalitati 74 03.12.2009 16:16:48