![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In esenta ei , in zilele de astazi, coliva este o delicatesa si nu o cantitate de "mortar" care trebuie impartita si consumata ca sa se odihneasca neaparat sufletul adormitului . Eu sunt un colivar incorigibil si , in general, viata mea este destul de strinsa de viata liturgica a bisericii, dar pot marturisi ca in 15 ani de prezenta in viata liturgica a bisericii nu am mincat de 10 ori colive impecabile ! Crestinul ortodox (si acum desigur ca ma refer la femei si mai ales la babele care sunt omniprezente in biserica, mai ales de pomenirea de obste a mortilor) inca nu este convins, patruns de ideea ca la biserica nu trebuie sa duci mult , ci poti duce si f. putin dar mai ales de foarte buna calitate . Ofrandele si prinoasele puse inaintea lui Dumnezeu trebuie sa fie impacabile si nu discutabile , dupa care , la observatiile primite sau chiar la refuzurile cu care esti tratat , sa incepi cu explicatii de genul: nu am mai gasit arpacas de ala bun, nu a indulcit zaharul cum a trebuit , nu am avut ochelarii la ochi cind am preparat-o , etc ! Daca nu te pricepi sa faci o colivioara f. buna de 5 lei , atunci cumpara un cozonac de 9 lei si imparte-l din tot sufletul si este mai bine primit decit coliva cu coji de nuca si fire de par sau nefiarta si pe care dupa prima gura ti-o arunca fratele crestin la gunoi deoarece nu este buna de mincat ! Deci, prezenta sfintului este o infrumusetare , o grija si o atentie deosebita din partea fabricantului/preparatorului , pt. ca ofranda sa arate cit mai bine , cit mai frumos, o grija sporita pt. cit mai bine , cit mai frumos ... fara a face dintr-un gind si o intentie buna o inselare pe fata : pe afara vopsit gardul , inauntru leopardul !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 01.11.2012 at 17:05:31. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Reteta cu fructe de mare | angiteo | Intrebari utilizatori | 58 | 25.09.2016 22:26:43 |
Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 09:18:42 |
desen coliva | andrada3 | Sfanta Liturghie | 4 | 12.05.2011 21:52:43 |
Ce semnifică coliva | sofronie | Generalitati | 1 | 30.01.2011 02:00:57 |
Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 15:56:59 |
|