Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.12.2012, 11:29:16
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Solutia cea mai buna este aceea prin care, indifernt de greutatile si suferintele din aceasta viata, cei doi soti se vor mantui.
Nu si daca, in loc sa se recasatoreasca si sa aiba o legatura binecuvantata, se apuca fiecare si isi gaseste un concubin.

Citat:
Daca aceasta logica va duce la mantuire mai multi oameni, atunci e o logica buna.
Chiar nu vad cum ar putea conduce concubinajul la mantuire.

Citat:
N-am fost pusa in aceasta situatie insa mi-am facut de mai multe ori scenarii de acest tip, "ce s-ar intampla daca...". Analizand si ce se intampla in jurul meu am ajuns la concluzia ca exista nenumarate alte situatii mai dureroase si mai dificil de iertat fata de infidelitate. Sa fii umilit in pubic, sa fii dispretuit de sot/sotie, sa ai un sot/sotie dependent de alcool, droguri, jocuri on line, violent, sa ai un sot/sotie care injura, care nu merge la biserica, nu se ingrijeste de sufletul lui/ei (suflet pentru mantuirea caruia suntem si noi responsabili), un sot care sa-ti interzica participarea la Sfanta Liturghie etc. Eu am ajuns la concluzia ca infidelitatea poate fi iertata mai usor decat multe alte lucruri (ma rog totusi sa nu fiu pusa in aceasta situatie).
Nu stiu de cate ori as ierta dar stiu ca Domnul nostru nu-mi da mai mult decati pot duce.
Si totusi ai putea ierta toate cele de mai sus?

Cum se explica ca unii nu au putut?
Au primit mai mult decat puteau duce?
Vechi 03.12.2012, 11:51:24
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chiar mai sus, ai dat tu citatul.
Domnul nostru, acolo, spune clar si fara echivoc acolo ca ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta. Si spune si ca ar fi permisa despartirea din cauza invartosarii inimii, insa nu spune ca ar fi permisa a doua casatorie. Iar Domnul nostru s-a intrupat tocmai ca sa ne scoata din mocirla pacatului si din invartosarea inimii noastre. Inclusiv apostolul Pavel ne spune ca daca sotul necredincios vrea sa se desparta sa-l lasam, dar nu ne indeamna nicaieri la o a doua casatorie.

Citat:
Dar primeste sau nu divortul si aprobarea de a se recasatori?
Daca nu, pe ce motiv (pentru ca acest caz este mentionat expres in Sf.Scriptura ca fiind motiv de divort).
Sotul neadulter nu primeste aprobarea de a se recasatori in conditiile in care prima casatorie a fost valida In Biblie nu e mentionat ca in caz de adulter te poti desparti si recasatori. Este mentionata numai posibilitatea despartirii ("pentru ca suntem chemati la pace" ); avem si propozitia simpla, rostita de Domnul nostru Isus Hristos, care nu lasa loc de interpretare: "ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta". Daca noi credem ca unirea dintre barbat si femeie in cadrul sacramentului Casatoriei este facuta chiar de Dumnezeu, atunci credem si ca nu putem rupe aceasta unire.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 12:05:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Domnul nostru, acolo, spune clar si fara echivoc acolo ca ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta. Si spune si ca ar fi permisa despartirea din cauza invartosarii inimii, insa nu spune ca ar fi permisa a doua casatorie.
Nici nu spune ca ar fi interzisa.
Atunci de ce ar fi?

Poti confirma ca era interzisa la evrei?

Citat:
Iar Domnul nostru s-a intrupat tocmai ca sa ne scoata din mocirla pacatului si din invartosarea inimii noastre. Inclusiv apostolul Pavel ne spune ca daca sotul necredincios vrea sa se desparta sa-l lasam, dar nu ne indeamna nicaieri la o a doua casatorie.
Ar trebui sa o faca in mod expres?
Aici se aplica aceeasi logica ca si in cazul primei casatorii: "bine ar fi ca omul.." "dar decat sa arda, mai bine sa se casatoreasca".

Citat:
Sotul neadulter nu primeste aprobarea de a se recasatori in conditiile in care prima casatorie a fost valida In Biblie nu e mentionat ca in caz de adulter te poti desparti si recasatori. Este mentionata numai posibilitatea despartirii ("pentru ca suntem chemati la pace" ); avem si propozitia simpla, rostita de Domnul nostru Isus Hristos, care nu lasa loc de interpretare: "ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta". Daca noi credem ca unirea dintre barbat si femeie in cadrul sacramentului Casatoriei este facuta chiar de Dumnezeu, atunci credem si ca nu putem rupe aceasta unire.
Citim Bibilia cu ochelarii de cal ai neoprotestantilor?

Matei 19:9

"Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare"

Este sau nu o exceptie??
Vechi 03.12.2012, 12:32:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu si daca, in loc sa se recasatoreasca si sa aiba o legatura binecuvantata, se apuca fiecare si isi gaseste un concubin.
Aici vorbim despre o situatie particulara in care ambii soti isi cauta implinirea sexuala in alta parte. Nu cred ca exista multe situatii de acest tip. Iar daca exista, aceste situatii arata ca cei doi soti numai din dragoste pentru Dumnezeu nu s-au casatorit, ci din dorinta de "implinire pe plan sexual". Ca in ziua de azi oamenii trebuie sa fie impliniti profesional, social, sexual, au tot felul de tinte spre care aspira, mai putin implinirea duhovniceasca. Oricum, nu sunt eu in masura sa dau verdicte despre o astfel de situatie. Biserica decide si isi asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le ia.

Citat:
Chiar nu vad cum ar putea conduce concubinajul la mantuire.
Biserica Catolica s-a pronuntat mereu impotriva concubinajului si nu stiu unde am lasat sa se inteleaga asta. Insa, din ceea ce ne spune Sfanta Scriptura, cel care convietuieste cu o femeie lasata de barbat comite adulter si invers (Marcu 10; 11-12):
11. Și El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa și va lua alta, săvârșește adulter cu ea.
12. Iar femeia, de-și va lăsa bărbatul ei și se va mărita cu altul, săvârșește adulter.
Din cele de mai sus deducem ca adulterul nu inseamna numai relatia extraconjugala.
Citat:
Si totusi ai putea ierta toate cele de mai sus?

Cum se explica ca unii nu au putut?
Au primit mai mult decat puteau duce?
Bineinteles ca as putea ierta, asa cum au si putut sfintii. Cu o singura conditie: ca inima si sufletul meu sa apartina in totalitate Domnului nostru. Daca nu pot ierta toate inseamna ca sunt inca robita de pacat.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 12:42:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Aici se aplica aceeasi logica ca si in cazul primei casatorii: "bine ar fi ca omul.." "dar decat sa arda, mai bine sa se casatoreasca".
Intr-adevar, mai bine sa se casatoreasca omul decat sa arda. Ii este suficienta o casatorie pentru implinirea nevoilor trupesti. Daca Biserica Ortodoxa crede altceva e treaba ei si sper ca toti cei care s-au recasatorit dupa un divort (printre care si niste rude) sa se mantuiasca.
Citat:
Citim Bibilia cu ochelarii de cal ai neoprotestantilor?

Matei 19:9

"Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare"

Este sau nu o exceptie??
Poate citesc Biblia ca neoprotestantii dar nu cred ca despre asta e vorba aici. Un user, inainte, a spus ca nu exista temei biblic pentru care Biserica Catolica nu admite divortul si a doua casatorie. Dupa cum s-a vazut exista destule versete, inclusiv in care se mentioneaza ca a te casatori cu o persoana care a mai fost casatorita inseamna adulter. Solutia Bisericii Catolice, in care divortul nu e acceptat, iar sotii sunt indemnati ca in caz de "nepotrivire de caracter" sa caute sa se lepede de sine si sa-si duca crucea pana la capat este una (poate) dificila, insa nu imposibila si care, cred eu, duce la mantuire.

Last edited by nutucutu; 03.12.2012 at 12:51:17.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 13:24:01
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

...crime pasionale, preacurvie...
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 14:27:10
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
...crime pasionale, preacurvie...
Si eu sunt impotriva stirilor de la ora 5...
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 14:40:43
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Dar te uiți la acces direct și la mămăruță, nu?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 15:17:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Dar te uiți la acces direct și la mămăruță, nu?
nu, nu.....
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 12:09:53
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Vi s-au mai dat si alte versete care confirma temeiul biblic al pozitiei Bisericii Romano-Catolice. Pe de alta parte, eu nu am vazut nicaieri unde Domnul nostru a spus clar si fara echivoc ca ar putea fi desfacuta casatoria.
Citat:
Domnul nostru, acolo, spune clar si fara echivoc acolo ca ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta. Si spune si ca ar fi permisa despartirea din cauza invartosarii inimii, insa nu spune ca ar fi permisa a doua casatorie. Iar Domnul nostru s-a intrupat tocmai ca sa ne scoata din mocirla pacatului si din invartosarea inimii noastre. Inclusiv apostolul Pavel ne spune ca daca sotul necredincios vrea sa se desparta sa-l lasam, dar nu ne indeamna nicaieri la o a doua casatorie.

"Și s-au apropiat de El fariseii, ispitindu-L și zicând: Se cuvine, oare, omului să-și lase femeia sa, pentru orice pricină? Răspunzând, El a zis: N-ați citit că Cel ce i-a făcut de la început i-a făcut bărbat și femeie? Și a zis: Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup. Așa încât nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă. Ei I-au zis Lui: Pentru ce, dar, Moise a poruncit să-i dea carte de despărțire și să o lase? El le-a zis: Pentru învârtoșarea inimii voastre, v-a dat voie Moise să lăsați pe femeile voastre, dar din început nu a fost așa. Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter." (Matei 19, 3-9)

Deci iată un argument biblic foarte clar că în acest caz, al adulterului, Hristos a permis divorțul ("cartea de despărțire") și implicit și recăsătorirea. Mai mult, în cazul respectiv, specificat de Însuși Hristos, cel care divorțează de soția lui (și probabil că și reciproca este valabilă, atunci când bărbatul comite preacurvia iar nu soția) nu comite adulter, el având dreptul să despartă ceea ce înainte era unit în căsătorie. Și având dreptul să se despartă și să fie neunit are în mod implicit și dreptul de a se recăsători, pentru că el nu mai este unit cu femeia respectivă înaintea lui Dumnezeu. Iar Hristos specifică clar acest lucru.

Cu alte cuvinte, acolo unde Hristos Iisus Însuși a spus clar că poate exista divorțul, pentru motivul preacurviei, și că deci căsătoria (fie ea și religioasă) poate fi desfăcută, căci bărbatul îi poate da "cartea de despărțire" sau de divorț femeii respective, fără a săvârși adulter, adică fără a fi în păcat de moarte (spre deosebire de adulterină, care este în păcat de moarte) vine Biserica Romano-Catolică și spune că de fapt lucrurile nu ar sta așa, și că ceea ce spune papa și papismul este deasupra a ceea ce a spus Hristos Însuși. De ce? Pentru că BRC pretinde că este indisolubilă căsătoria, că nu se poate desface (nici măcar când are loc un adulter) deși Hristos Iisus Însuși a spus foarte clar că există o cauză pentru care o căsătorie poate fi desfăcută, adică în cazul unei preacurvii sau adulter. Cu alte cuvinte căsătoria nu este chiar așa de indisolubilă precum pretinde biserica romano-catolică, și asta pe temeiul cuvintelor lui Iisus Hristos. În cazul în care căsătoria a fost desfăcută în mod justificat cel care a dat "cartea de despărțire" pe motive temeinice nu este vinovat de adulter, și nu este deci în stare de păcat de moarte; mai mult el este dezlegat de unirea anterioară și nu mai este "un singur trup" cu fosta soție, nefiind vinovat de despărțirea a ceea ce "Dumnezeu a unit".

Ba da, uniunea poate fi ruptă, ea nu este absolut indisolubilă. Și asta este specificat foarte clar de Însuși Iisus Hristos: "Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter" (Matei 19, 9) de unde se poate vedea că nu este vorba doar de lăsarea soției sau despărțirea de soție, ci și de unirea în căsătorie cu o alta. Hristos Dumnezeu arată foarte clar că într-o asemenea situație separarea de una și unirea cu o alta, în mod legitim, este posibilă, iar ceea ce nu este interzis de Hristos Iisus nu poate fi interzis de Biserică, decât dacă papa și papismul sau biserica se consideră deasupra Cuvântului lui Dumnezeu, iar în acest caz este evident că despre asta este vorba. În cazul specificat de Hristos nu doar deci că uniunea poate fi ruptă, dar poate fi făcută alta valabilă, validă, legitimă. Se poate vedea că poziția papistă este greșită.

Last edited by Decebal; 04.12.2012 at 12:18:19.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
de ce a fost inventat divortul? DianaRoxana Generalitati 98 10.12.2014 00:03:05
Preotul - Legat de divortul lui sophia Preotul 10 04.06.2009 18:36:52
logodna, nunta si divortul crina_rodi Intamplari adevarate 5 16.09.2007 17:24:12
divortul "religios" Corina_Mihaela Nunta 1 05.09.2007 10:28:13