Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #5  
Vechi 10.12.2012, 12:41:32
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

http://www.ceruldinnoi.ro/pages/Vale...etti_Radem.htm

"SÃ DEVENIM PROTAGONISTII PROPRIEI NOASTRE VIETI

Este fundamental. Un lucru îi apropie pe cei care trăiesc în aceste vremuri (și mi-am dat seama de asta circulând prin lume): lipsa de stimă pentru propria persoană. Eu cred că a deveni protagoniștii propriei vieți nu înseamnă să fim agresivi, îndrăzneți, învingători, ci dimpotrivă, să știm să prețuim ceva, chiar și în propria noastră nesiguranță, în propriile complexe, în propriile inhibiții și mai ales, în propriile suferințe, în propriile slăbiciuni, în propriile limite.

A fi protagoniști înseamnă a ne permite să fim slabi.

Iar voi, dragi cititori, știți bine că cel care vă spune asta este unul care încă din copilărie[Conf. V. Albisetti, Volanta di guarire. L 'esperienza di un uomo colpito da turnare, Edizioni Paoline, Cinisello Balsamo 1987 și deja citata Da Freud a Dio] nu a avut încredere în sine însuși și nici în viață! Dar nu port pică nimănui.

Și nici nu aș fi vrut să am o astfel de copilărie și de adolescență. Totul îi aparține Domnului.

Se știe că, dacă părinții sunt nesiguri și copilul e nesigur. Iar copiii percep totul. Nu este suficient să părem siguri, deoarece copiii, atunci când sunt mici, percep adevărata esență a părinților. Captează în liniște nuanțele, tresăririle cele mai ascunse, cele mai mici variații ale stării de spirit a părinților.

Citesc dincolo de cuvinte.

în mod misterios, știu dacă părinții sunt siguri sau nesiguri, dacă se simt într-adevăr bine sau rău, dacă sunt buni sau răi, dacă și-au dorit sau nu copii.

Din aceste percepții ia naștere sau nu stima de sine.

Citind aceste rânduri poate vei înțelege de ce, în copilărie te simțeai nesigur pe puterile tale, nu aveai încredere, erai foarte critic, nu te simțeai acceptat de ceilalți. Poate că acum îți dai seama că niciodată nu ai avut încredere în nimeni.

Eu, abia pe la treizeci de ani, mi-am dat seama că am fost până atunci dur, sever, nemilos cu mine însumi. Și acest lucru a dus la impresia că eram o persoană așa cum trebuie. Astăzi cred însă că nu m-am bucurat de încredere din partea mamei mele. Mai cred, de asemenea, că ea nici nu și-a dat seama. Fiindcă ea, la rândul ei, nu avea încredere în ea și în special, nu și-a acceptat niciodată părțile nesigure, slabe.

în mod paradoxal, aceste părți din noi pe care nu vrem să le vedem sau nu le admitem, nerecunoscute, devin mai explozive. Și se revarsă asupra celor de lângă noi. De aceea o persoană sigură trebuie să accepte și propriile părți nesigure, slabe, și să le integreze în propria personalitate. Numai astfel vei fi în stare de o adevărată intimitate și de o adevărată maternitate sau paternitate.

Dacă tu nu te încrezi în copilul tău și nu-i accepți părțile slabe, el nu va avea curaj niciodată, nu va risca niciodată în viață.

îi va fi frică.

Se va resemna să fie ori răbdător, ori agresiv.

Se va frânge.

Pentru că a fost dresat să nu-și accepte părțile slabe din el. Pe care toți oamenii le au!
Nu va mai fi uman.

Dumnezeu însă ne vrea întregi și încrezători. Dorește ca noi să ne înțelegem și părțile slabe. Nu vrea ca noi să trăim frânți, separați, urând unele părți din noi și iubindu-le pe altele. Dorește să înțelegem secretul existenței noastre, unice, deci marcată de toate părțile noastre, chiar și de cele considerate slabe, și nerepetabilă, deci de trăit din plin, cu intensitate.

O persoană poate părea sigură de sine, poate avea un temperament decis, hotărât, dar în realitate să nu aibă stimă de sine. Pe de altă parte, nu este vorba de a avea încredere în sine, ci mai degrabă de a ști că suntem unici și irepetabili. Fiecare dintre noi trebuie să parcurgă până la sfârșit drumul pe acest pământ, în această viziune deci, este irelevant să ne credem siguri de noi înșine, să ne etalăm propriile calități, să ne întrecem cu alții.

De asemenea, este inutil să ne acuzăm părinții, să ne ascundem în spatele unei mame inconștiente sau a unui frate invidios, gelos."

Doamne ajuta
__________________
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Bolile psihice mirelat Generalitati 103 26.09.2017 14:22:27
Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice ursulica Intrebari utilizatori 0 15.04.2011 23:04:44
Dependența de internet și hipersexualitatea , pe lista bolilor mintale ! cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 6 22.03.2010 16:36:44
Dificultate majora casatorie casiana Nunta 13 18.03.2010 09:36:14
Hiper si super marketurile instrumentele Satanei de omorat sufletul si trupul mihailt Generalitati 26 13.03.2010 23:01:16