![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
acestea sunt nume românizate, adaptate limbii române. de ce ar fi ok să le modificăm o dată și rău a doua oară? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Par. Cleopa era adeptul spovedaniei dupa regula acriviei, sa zici tot, in cele mai mici detalii, chiar si cand lucrurile incep sa devina ciudate.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cateodata poti sa fi si prea general si sa eviti altele. Cand am sa termin am sa spun cat de ciudat mi se pare indreptarul Pr.Cleopa(indreptar ptr. care a primit binecuvantare de la Dumnezeu, nu ati citit introducerea si cum a ajuns sa il scrie?) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unele sunt inutile sau chiar smintitoare. Adica, ajungi sa te intrebi: "sunt oameni care chiar fac asta? adica..chiar se poate? deci se poate.." Inutile - pentru ca duhovniceste vorbind, detaliul in cauza este inutil, esenta problemei tine de asamblu.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 11.12.2012 at 03:54:11. |
|
|||
|
|||
![]()
"Prea Cuvioase, cum ni se cuvine noua, crestinilor, care purtam numele unor sfinti din calendar, sa praznuim ziua numelui ? - Cand este sfantul care-i porti numele, sa te duci la biserica, sa asculti Sfanta Liturghie, sa te impartsesti, daca esti spovedit. Daca poti, fa oleaca de pomana la tine acasa, la cateva suflete amarate.
Vine o batrana la mine, nu de mult : " Parinte, scrie acolo !" " Ce sa pun, matusa ?" " Pune pe Ghita, pe Costicula, pe Tincuta, pe Nelutu... !" " Matusa hai ! Unde ai gasit tu nume de sfinti de astia ? Eu am imbatranit in manastire, si de sfantul Ghita n-am auzit. Unde ai gasit pe sfantul Costicuta ? In calendar nu-i, in Prolog nu-i, in Minei nu-i, in Penticostar nu-i, in Triod nu-i. De unde l-ai scos ?" " Nu, nu. Asa-i cheama !" " Fugi, matusa de aici ! Iti bati joc de slujbele Bisericii ?" - Nu Ghita, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuta, ci Constantin, ca " sfantul Costicuta " nu exista sau Costachel sau Costache cum ii zici tu acasa; si " sfanta Tincuta ". N-am auzit de cand sunt de " sfanta Tincuta " sau Catrina sau Catinca. Sfanta Ecaterina, marea mucenita, fiica de imparat. I-am vazut sfintele moaste la Muntele Sinai in sicriu de aur. Asa, cand veniti cu pomelnic, sa nu puneti nume de acestea, sa va bateti joc de sfintii lui Dumnezeu. Cum sa scriu eu asa, ca trebuie sa scot particele ? Particica n-o pot scoate decat pentru un nume ortodox. Sa stiti ! Eu va spun. Nu ma intereseaza ca aveti ciuda pe mine. Eu sunt un putregai; maine sunt in groapa, dar sa nu ziceti ca n-ati auzit si nu v-am spus !" (Cleopa) |
|
|||
|
|||
![]()
La punctele 44,46,47 ai ajuns? :)
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 19.12.2012 at 14:53:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Da.
46.Am fumat si am servit pe altii cu tigari,foc, mascat. 47.Am mers la ghicitori,descantatori,vrajitori,fermacatori,preot i care deschid cartea sau citeste viitorul. Am ghicit, am descanat.Am ghiciti in cafea,in bobi, in cafea, in palma,in descantece de deochi sau de 9 ori Tatal nostru. 44.Am pus perdele,zorzoane,flori de mireasa,panglici Sfintelor Icoane. No, care e baiul cu acestea? E pacat sa fumezi si sa dai la altii tigari si foc ptr. tigari. E pacat sa crezi in magie, sa mergi la vrajitori etc. Sau te-ai referit la alte puncte? :) E drept ca nu am priceput unele puncte, mai ales pe cel cu stricatul aerului. *** Am postat ce a spus Pr.Cleopa intr-o convorbire legat de diminutive si din cate am inteles eu, se refera la cintirea numelui de sfant pe care il porti cand te rogi, cand treci pe pomelnic, nu cred ca se refera la alint. Ei, credeam ca lamureste problema si mi-am zis sa pun aici si ptr. voi. :) Last edited by Laura19; 19.12.2012 at 15:14:36. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu l-am gasit aici:
http://www.apaceavie.ro/indreptar-de...r-ilie-cleopa/ Se pare ca sunt numerotate altfel. 44 - nu intra aici si imbracarea cu aur a icoanelor? Si aia cu stricatul aerului e o poveste.. si ar mai fi cateva de asta ziceam cu acrivia.. Nu ca in mare, restul n-ar fi bune..
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 19.12.2012 at 15:31:43. |
|
|||
|
|||
![]()
44. Mi-am ras barba și mustățile, m-am tuns după moda veacului de acum sau mi-am lăsat plete. ?!!!!!!
Bine, asta este hilară, dar următoarea este sinistră: 126. Am născut copil mort. Ferească Dumnezeu ca unei femei care trece prin tragedia aceasta, să-i mai și spună cineva că a păcătuit. Last edited by MihaiG; 19.12.2012 at 16:13:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In acel indreptar sunt micile pacate, care de obicei se iarta cand se spovedeste omul fara sa fie amintite. Bine, unele sunt mici. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pe urmele Sfintilor + | cristiboss56 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 91 | 13.08.2012 21:11:56 |
Aura sfintilor | cristiboss56 | Generalitati | 27 | 16.06.2011 08:46:48 |
Vietile Sfintilor | D.C. | Despre Biserica Ortodoxa in general | 28 | 08.09.2009 22:14:14 |
Moastele sfintilor... | Laurentiu | Generalitati | 2 | 06.01.2008 22:01:06 |
Slujbe ale Sfintilor mai noi | nteo | Despre Utrenie | 4 | 15.06.2007 18:33:24 |
|