Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.12.2012, 11:50:24
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Pozitia mea cel putin este ca BO ar trebui sa spuna ca "sambata era ziua in care Iisus tinea ca zi de odihna, dar noi celebram ziua de duminica in amintirea Invierii").
Ati citit d-voastra toate comunicatele Bisericii Ortodoxe Romane sau ati ascultat macar predicile ca sa stiti de ce noi nu despartim ziua unu (duminica) de ziua a saptea (sambata)? Aveti multe idei preconcepute despre Ortodoxie.
Sinodul s-a pronuntat in privinta asta, ca n-ati auzit d-voastra e altceva.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 11:53:32
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Ati citit d-voastra toate comunicatele Bisericii Ortodoxe Romane sau ati ascultat macar predicile ca sa stiti de ce noi nu despartim ziua unu (duminica) de ziua a saptea (sambata)? Aveti multe idei preconcepute despre Ortodoxie.
Eu am spus de pozitia preotilor atunci cand i-am intrebat. Personal nu am citit sfintii parinti, nici toate comunicatele BOR, dar pot sa zic ca (relativ multe) persoane precum sotia mea nu stia de ziua a saptea ca e sambata, dar ca e duminica. (ea e din BO Rusa, dar acest lucru este destul de generalizat din experienta mea si in cadrul BOR)
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 11:56:07
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu am spus de pozitia preotilor atunci cand i-am intrebat. Personal nu am citit sfintii parinti, nici toate comunicatele BOR, dar pot sa zic ca (relativ multe) persoane precum sotia mea nu stia de ziua a saptea ca e sambata, dar ca e duminica. (ea e din BO Rusa, dar acest lucru este destul de generalizat din experienta mea si in cadrul BOR)
Din prezentarea facuta n-am inteles la ce cult ati trecut, cu care va identificati, cu adventistii?
Prietenul adventist nu v-a aratat si tacticile pe care le folosesc unii dintre ei in lucrarea de evanghelizare? :)
Faptul ca ati gasit logica in ceea ce spune, nu inseamna ca are si dreptate, depinde din ce unghi v-a facut sa vedeti, atata tot.

Last edited by ioanna; 28.12.2012 at 12:00:24.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 11:58:55
Banned

Implicit

Citat:
Din prezentarea facuta n-am inteles la ce cult ati trecut, cu care va identificati, cu adventistii?
Nu, cu baptistii:
Citat:
(...)
Sub aceasta introducere, am putut relativ usor sa gasesc oamenii ce vor sa arate ca pozitia lor este "adevarata", dar fara sa aduca argumente. La final m-am botezat ca si baptist, deoarece a venit un pastor si mi-a aratat o crestinatate traita. Imi amintesc si azi predica despre Moise cum s-a dus in desert ca sa IL traiasca pe Dumnezeu, cum Domnul Iisus a facut la fel.(...)
Citat:
(...)
Prietenul adventist nu v-a aratat si tacticile pe care le folosesc unii dintre ei in lucrarea de evanghelizare? :)
In practica mi-a aratat tacticile de la toti (inclusiv ortodocsi, catolici, baptisti, adventisti sau martori, mormoni, sau oricine altii).

Ideea acestui mesaj este de a spune ca am invatat (azi pot sa va directionez spre ceva mai bun: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies ) cand cineva spune diferite argumente spre a aduce un argument de emotie, dar sa nu raspunda la intrebarile initiale.

Citat:
Faptul ca ati gasit logica in ceea ce spune, nu inseamna ca are si dreptate, depinde din ce unghi v-a facut sa vedeti, atata tot.
In parte aveti dreptate. Trebuia sa formulez mai bine! Insa puteti spune ca anumite argumente (logice sau nu) fundamenteaza intr-un fel orice credinta. Ce explicit am zis este ca in multe cazuri sunt persoane ce zic cuvinte ce nu raspund intrebarea, si nu deoarece "nu am inteles ca nu-s intelept", ci deoarece raspunsul lipseste complet.

Voi folosi in mini-exemplu cu martorii (ce nu-s nici un cult intre BB, BO, BA). Ei sustin ca Hristos a murit pe stalp, si apoi folosesc ca argument diferente intre traduceri de Biblie, apoi zic ca in greaca originala era "xylos" si nu cruce. Aceste argumente, desi sunt foarte greu de verificat pentru cine nu stie greaca veche, poate fi confirmat relativ usor in ziua de azi. Trebuie folosita logica cateodata pentru a vedea substanta fundamentului.

Ganditi-va la un exemplu similar in care cineva ar intreba despre un "stalp" al ortodocsilor, si sa va ganditi la un raspuns dat pe jumatate, si cu discutii despre versiunile de Biblie, etc. Nu vreau sa zic, ca BO poate un are dreptate, sau martorii, dar aceste "argumente" nu-mi raspund intrebarea, si deci nu-mi ofera raspunsul.

Last edited by Ciprian Mustiata; 28.12.2012 at 12:11:34.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 12:05:19
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, cu baptistii:
Mi-a scapat fragmentul respectiv. E putin straniu pentru mine sa aderi la un cult doar pentru ca vezi roade intr-o persoana, insa e pana la urma problema constiintei d-voastra.

Citat:
Insa puteti spune ca anumite argumente (logice sau nu) fundamenteaza intr-un fel orice credinta. Ce explicit am zis este ca in multe cazuri sunt persoane ce zic cuvinte ce nu raspund intrebarea, si nu deoarece "nu am inteles ca nu-s intelept", ci deoarece raspunsul lipseste complet.
Poate persoana respectiva nu a aflat inca raspunsul.
In fine, problema cu martorii lui Iehova nu e "forma" , ca e stalp, T, cruce, e mai putin relevant, problema lor e de "fond", pentru ei Iisus Hristos nu e Dumnezeu si om. E foarte usor sa le areti martorilor ca Iisus n-a fost crucificat pe un stalp, sa intri in detalii despre crucificarea la romani, insa mi se par discutii fara rost, cand fondul lor e cangrenat. Aia e problema lor majora.

Last edited by ioanna; 28.12.2012 at 12:29:03.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 13:05:51
Banned

Implicit

Citat:
In fine, problema cu martorii lui Iehova nu e "forma" , ca e stalp, T, cruce, e mai putin relevant, problema lor e de "fond", pentru ei Iisus Hristos nu e Dumnezeu si om. E foarte usor sa le areti martorilor ca Iisus n-a fost crucificat pe un stalp, sa intri in detalii despre crucificarea la romani, insa mi se par discutii fara rost, cand fondul lor e cangrenat. Aia e problema lor majora.
Argumentul meu nu era legat de martori, era de ortodocsi Am folosit un exemplu de la martori, si dvs. vedeti aceleasi probleme: sunt probleme de forma si de fond in anumite argumente ce mi-au fost prezentate.

De asta am zis imediat dupa:
Citat:
Ganditi-va la un exemplu similar in care cineva ar intreba despre un "stalp" al ortodocsilor, si sa va ganditi la un raspuns dat pe jumatate, si cu discutii despre versiunile de Biblie, etc. Nu vreau sa zic, ca BO poate un are dreptate, sau martorii, dar aceste "argumente" nu-mi raspund intrebarea, si deci nu-mi ofera raspunsul.
Martorii dupa mine au multe probleme, si intr-un fel, excluzant faptul ca-s minoritate religioasa, ii vad sub anumite nuante (de genul ca "exista doar o interpretare") foarte apropiati cu ortodocsii.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
convertiri la ortodoxie Timis1 Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 24 02.04.2025 03:59:45
ortodoxie ocultista padrevicentiu Generalitati 5 02.07.2010 20:03:08
Patriotism & Ortodoxie eodor nastasa Generalitati 31 07.04.2010 12:20:20
Calea spre ortodoxie are un inceput naiewn Biserica Ortodoxa Romana 7 16.05.2009 05:11:44