![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Marturisesc eu ca notiunea este cam neclara si ar trebui sa definiti ce numiti voi beletristica ortodoxa:
- lucrari cu subiect religios, scrise de autori laici in spirit literar - lucrari literare care sunt scrise in spirit ortodox (cuminti) Ca sa exemplificam: Tocmai citesc Creanga de Aur a lui Sadoveanu. O consider beletristica ortodoxa pentru ca are continut religios ortodox, fara insa a fi scriere bisericeasca. Mai exista scrierile despre Bizant ale lui Charles Diehl (Teodora, imparateasa Bizantului, Figuri bizantine). Sadoveanu mai are lucrari cu elemente religioase. Imi scapa acum. Agarbiceanu a scris povestiri cu caracter religios ortodox.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nuvela despre care spun se numeste Pustnicul si ucenicul lui. Este hipnotizanta, dar daca nu sunteti casatoriti, va sfatuiesc sa nu o cititi. Altminteri are sa va bata gandul ca vietuirea de tip pateric, descrisa acolo, chiar exista in schiturile din zilele noastre. Sunt tare curios sa aflu parerile celor ce au citit nuvela despre "canonul cel mare" al pustnicului. |
|
||||
|
||||
![]()
"Audienta la un demon mut" - Savatie Bastovoi. O carte interesanta.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc Sophia, Leonte si Andrei pentru recomandari, dar si celorlalti de la care m-am mai inspirat in cautarile mele. La sugestiile voastre, tocmai mi-am salvat in fisier pdf, "Pustnicul si ucenicul sau" si "Audienta la un demon mut", urmand sa ma ocup de ele cat de curand posibil. Acum (iata, este trecut de 02.00) abia am incheiat lecturarea vietii Sfantului Antonie cel Mare, care m-a uimit cu totul. Auzisem multe despre acest mare sfant facator de minuni, dar n-am stiut ca a avut o minte atat de sclipitoare. Poate nici acum n-as fi citit, daca prezenta lui in calendar nu mi-ar fi starnit dintr-o dat un mare interes. Astazi se cuvine a-l cauta mai cu sarguinta, fiindca este unul dintre cei mai mari ostenitori ai cetei Mantuitorului Hristos, care a facut multe minuni in timpul vietii (de fapt el niciodata nu-si insusea faptele ca fiind ale lui, ci ii punea pe rugatori sa plece de la el si sa se roage ei singuri, iar daca au credinta, li se va implini orice! Ceea ce se intampla de fiecare data, fara exceptie...), ca sa nu mai vorbim de minunile savarsite de-atatea sute de ani incoace, si carora stau matrurie poate mii de confesiuni ale celor care s-au bucurat de ele! Cei ce vor sa citeasca viata lui, mai in detaliu, asa cum am facut-o si eu, o puteti afla aici si va asigur ca mare castig veti avea in sufletele voastre!
Doamne-ajuta si lectura placuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce viata sfanta duce in lume crestinul nostru! Si ce inseamna pentru vremuri de mare ispita/incercari sa aiba omul un povatuitor incercat, un om al lui Dumnezeu!... Povestea imi pare cu totul extraordinara (de fapt, cum altfel sunt oare marturiile duhovnicesti veritabile?), fiind descrise acolo cu maiestrie scriitoriceasca o multime din itele luptelor sufletesti si duhovnicesti ale omului incercat de ispite, precum si dialogul autentic dintre duhovnicul priceput si fiul sau... Iar portretele traitorilor crestini (pustnicul, parintele duhovnic al pustnicului) sunt cu adevarat minunate! Precum si relatiile duhovnicesti dintre acei oameni sfinti. P.S. Canonul cel Mare al pustnicului mi se pare actul reluarii, mai intai, a dependentei totale a pustnicului fata de Dumnezeu. Pe stancile acelea (unde de fapt chiar tanarul e pe punctul de a-si pierde viata si intalneste pentru prima data glasul inconfundabil al constiintei) pustnicul se leapada de sine, de orice nadejde si parere de sine si se abandoneaza cu toata fiinta Proniei lui Dumnezeu. El se re-intregeste astfel, de fiece data cand simte ca puterile duhovnicesti i se cam vlaguiesc... Asa mi s-a parut mie...:) Last edited by cezar_ioan; 18.01.2013 at 04:28:45. |
|
||||
|
||||
![]()
Jutabel ben Eber - roman scris de Olga Greceanu; inchipuie viata si procesele interioare ale unui fariseu care a semnat condamnarea la moarte a Mantuitorului. Fara sa pretinda un stil literar pretentios, are darul de a te transpune in acele vremuri. Se citeste pe nerasuflate.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc. Chiar aveam nevoie pentru un proiect al meu sa citesc ceva monografie despre acele vremuri. Daca mai stie cineva si altele, care sa surprinda obiceiurile si folclorul laic al acelor vremuri, v-as fi recunoscator... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Atentie insa la astfel de romane istorice de popularizare, pentru ca, la un moment dat, risti foarte tare sa nu mai stii unde este granita dintre fictiune si real! Nu sunt nicidecum surse stiintifice de informare. Dar daca ai un proiect despre reprezantari literare / artistice ale vremurilor acelora, e OK. Uite, o carte stiintifica e cea a lui Oisteanu, "Imaginea evreului in cultura romana". Poate te ajuta si te trimite pe niste piste.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by STEPHAN; 09.04.2013 at 17:41:17. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psihoterapie ortodoxa | semilia | Resurse ortodoxe on-line | 62 | 15.06.2015 09:38:39 |
gradinita ortodoxa | lore86 | Stiri, actualitati, anunturi | 83 | 07.01.2014 23:16:47 |
icoana ortodoxa? | maggie | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 6 | 18.10.2008 13:19:47 |
Fratia Ortodoxa | mihailt | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 04.08.2008 22:19:41 |
"Fratia ortodoxa" | PadreCory | Biserica Ortodoxa Romana | 4 | 25.07.2008 19:33:10 |
|