Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2013, 18:16:25
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am scris de multe ori despre modul acesta de a privi lucrurile, creationismul nu e numai teoria stiintifica, e revelatia de acum 3500 de ani. Cei ce sustin evolutionismul teist au un mod relativist de a vedea lucrurile.

Inteleg ce spui si stiu ca tu intotdeauna cauti sa marturisesti invatatura ortodoxa, insa trebuie sa admiti ca toate acele teorii creationiste aparute (mai ales in mediul protestant american) sunt incercari ale oamenilor de a-si insusi cosmogeneza biblica, nu e rea intentie, ei doar asa pot intelege Facerea, care iti descopera o taina, dar nu ti-o explica.

Last edited by ioanna; 27.01.2013 at 18:23:20.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2013, 19:12:32
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Nu, nu e vorba de faptul cum inteleg protestantii facerea.
E vorba de ceva mult mai serios.
E vorba de bun-simt. Nu poti sa fii un crestin de bun-simt si sa sustii evolutionismul, fie el si teist. Nu putem sa rastalmacim in halul asta dogmele, revelatia, scriptura, invatatura sfintilor parinti etc.
Atentie, cand folosesc sintagma "bun-simt" nu ma refer la sensul moral. Fac aceasta precizare ca sa nu se simta cineva jignit.
E vorba de crestinism pur si simplu, ca sa folosesc expresia lui C.S.Lewis.
Daca esti crestin, poti sa-ti spui intrebari. Dar nu poti sa ai in inima ta lumina lui Dumnezeu si sa sustii ca stramosul omului e maimuta.
Omul, atat in trupul cat si in sufletul sau, e dupa chipul lui Dumnezeu. Aceasta e nobletea lui. Luati-i omului aceasta noblete si veti sfarsi prin a-l injosi pe Dumnezeu insusi.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2013, 23:58:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Inteleg ce spui si stiu ca tu intotdeauna cauti sa marturisesti invatatura ortodoxa, insa trebuie sa admiti ca toate acele teorii creationiste aparute (mai ales in mediul protestant american) sunt incercari ale oamenilor de a-si insusi cosmogeneza biblica, nu e rea intentie, ei doar asa pot intelege Facerea, care iti descopera o taina, dar nu ti-o explica.
Protestantii care sustin creationismul spun ce sustine si ortodoxia, ceea ce scrie in Facerea, unul din lucrurile bune, nu stiu de ce spui de rea intentie. Daca te referi la cei ce sustin evolutionismul teist, in opinia mea nu e valid acest mod de a vedea lucrurile, am putea sa extindem ca si evreii care au facut vitelul de aur asa puteau intelege ei mai bine credinta. Sau in cazul unei erezii, ca prin arianism inteleg ei crestinismul, putem vedea ca e o intelegere mai mult relativista. Revelatia o luam asa cum ne-a fost data, poate nu intelegem Sfanta Treime, o singura Fiinta si Trei Persoane, dar nu e bine ca cineva sa creeze o invatatura gresita (arianismul) ca sa inteleaga si el crestinismul. O erezie aceasta e, un neadevar fata de adevarul revelat.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Paradigma florin.oltean75 Generalitati 0 10.10.2012 12:26:30
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-stiinta si teologia ortodoxa Eugen7 Teologie si Stiinta 862 06.09.2011 16:08:30
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48