![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
9. Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, 10. Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. (ICor 6) Că ei vă spuneau: În vremea de pe urmă vor fi batjocoritori, umblând potrivit cu poftele lor nelegiuite. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Daca ai ceva de comentat in legatura cu topicul, esti binevenit; daca nu cearta-te singur! De acum nu iti mai citesc mesajele o vreme...
|
|
|
|||
|
|||
|
Se pare că discuți numai despre ce îți convine și când îți convine. Ai adus în discuție suferința părinților din închisorile comuniste. Ți-am prezentat regretul părintelui Iustin Pârvu după ișirea din închisoare, după care mă trezesc cu acuzații gratuite din partea ta. Eu am încercat să fiu pe subiect. Când îți cer explicații iei poziția struțului.
Last edited by ovidiu b.; 11.02.2013 at 17:04:10. |
|
|
|||
|
|||
|
manipularea nu poate fi exclusiv negativă... dacă ne gândim la rugăciunile Sfinților, la sfaturile lor, la cât de bine fiind insuflați de Duhul Sfânt, foloseau cuvintele spre zidirea sufletelor....ei ne sunt adevărații psihologi pe drumul mântuirii!! Bunii îndrumători :)
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive Intr-adevar si rugaciunile Sfintilor ne influenteaza, dar nu as folosi acest cuvant "manipulare" in acest context. Cel mai mult se actioneaza asupra noastra prin Sfintele Taine: prin spovedanie si impartasanie omul este restaurat, nu manipulat. Nu esti de aceeasi parere? |
|
|
|||
|
|||
|
Mi-am amintit de inca o forma de manipulare, si anume ceea ce in engleza se numeste "mobbing". Este vorba de presiunea grupului asupra unui individ.
Acest mobbing este modul de manifestare al persoanelor cu o slaba personalitate, care doresc sa fie lideri, dar nu fac fata decat cu sustinere din partea unui grup, pe care si l-a apropiat si impreuna cu care se impune in fata celui, pe care din diverse motive, il marginalizeaza. Fenomenul este f cunoscut in SUA, dar si in Europa: elevi mai saraci sunt marginalizati, din cauza ca nu poarta lucruri de marca. Pare ireal? Totusi este adevarat. Acest lucru se intampla in scoli. Copiii traumatizati in acest fel au starnit atentia psihologilor, iar acum exista o legislatie care reglementeaza aceste relatii anormale dintre elevi. Elevii sunt victimele cele mai fragile, caci nu se pot apara. Exísta mobbing si intre adulti, dar adultul are alte mijloace si de manifestare si de aparare. Cum se numeste mobbing pe romaneste? |
|
|
||||
|
||||
|
Manipularea prin compasiune afectiva: manipulatorul se autovictimizeaza, pozeaza in victima comportamentului unui grup sau a unor circumstante, in scopul atragerii simpatiei si construirii unei imagini pozitive. Consturirea unei imagini umane, sensibile, pe perceptii emotionale (adica manipularea opiniei publice prin compasiune afectiva), o remarcam la multe vedete si oameni politici, ce lacrimeaza la comanda, in anumite momente cheie.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
la sensul de influenta benefica m-am referit si eu, de ex. atunci cand cineva stie mai bine decat mine ce vreau, ce-mi trebuie, ma sfatuieste, ma indruma, iar daca eu am incredere in acea persoana, voi urma cuvantul sau, chiar daca nu-l inteleg pe moment... uite un exemplu de manipulare (determinare daca vrei) pozitiva: convingerea unui copil sa-si faca temele, ii prezinti argumente mizand pe increderea ce-o are fata de tine (parinte): te rog sa-ti inveti lectiile, ceea ce studiezi acum te va ajuta mult in viata, iti va stabili prioritati si vei cunoaste o multime de lucruri, vei putea face multe.... copilul, chiar daca nu va topai de bucurie, fiindca stie ca nu-i vrei raul, te va asculta :) in manipularea negativa iti ramane o stare de angoasa, de iritare, antipatie chiar fata de comportamentul agresiv al celui ce ameninta, de genu: pana maine dimineata vreau proiectul pe birou sau esti concediat, nu ma intereseaza daca dormi aici! si viclenia in manipulare (masca facerii de bine cu scop rau): stiu ca urasti sa merg la meci, dar gandeste-te cat de bine se simt copiii acolo, alaturi de mine, nu le rapi bucuria asta... adica, individul egoist vrea doar propria placere, ignorand riscul de a-si pune in pericol copii, care-si vor "imbogati" vocabularul cu ultimele injuraturi, gesturi obscene sau rele anturaje
|
|
|
|||
|
|||
|
Eliza-Georgiana, iarta-ma, dar imi e greu sa folosesc cuvantul manipulare cu sens pozitiv. Inteleg ce vrei sa spui, dar as folosi alt cuvant in loc de manipulare: a convinge, a determina, a influenta, etc.
M-am uitat acum in dictionar si nu am gasit un cuvant sinonim cu a manipula, care sa aiba sens pozitiv. Mai caut, dar pana acum acesta este rezultatul. Deci voi convinge, voi determina pe cineva sa faca un lucru, dar nu il voi manipula. |
|
|