![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu atat mai mult avem aceasta obligatie in raport cu Dumnezeu, care stim ca ne vede neincetat si caruia atatea ii datoram.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 18.02.2013 at 18:00:32. |
|
|||
|
|||
![]()
Prefer termenul de "necesitate" celui de "obligație" și dacă tot s-a făcut distincția între "obligație" și "datorie" prefer "datoria" "obligației".
Eu nu cred ne putem ruga din obligație. Nu ne poate constrânge nimeni cu ceva, nici nu suntem pedepsiți dacă nu ne rugăm. Doar ne lipsim de o stare de bine, folositoare. Nu știu nici dacă putem spune că ne rugăm din datorie. Ar fi trist să fie așa. Am fi niște cititori ai literii, și nu ai duhului legii. Eu am o problemă cu oboseala. Uneori din cauza ei aleg să nici nu mai mănânc, ci să mă culc. Așa că mi se întâmplă la mă rog mai "pe scurt". Îmi amintesc că a fost postată pe forum o povestioară cu trei copii care s-au rugat să viseze raiul: unii se rugau cu scrupulozitate, iar cel mic, mai obosit, mai pe scurt dar cu sinceritate. În istorioară, rugăciunea celui mic a fost mai bine primită. E adevărat că eu nu mai sunt mică și mă apasă gândul ăsta al indisciplinei în rugăciune... sper să vorbesc cât mai curând cu părintele duhovnic, să văd ce am de făcut... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În fine, poate folosesc termenii greșit. Să nu despicăm firul în patru. Mai bine să ne rugăm :-) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O solutie ar fi rugaciunea cu cateva ore inainte de culcare (pe la orele 5-6-7) astfel incat timpul pe care i-L acordam lui Dumnezeu sa fie de calitate. Dar daca ajungi tarziu acasa de la servici, e complicat totusi..
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca o solutie pentru cei care nu se pot ruga seara din prea multa oboseala ar putea fi rugaciunea de dimineata.
|
|||
|
|||
![]()
:-) O idee foarte bună!
|
|
||||
|
||||
![]()
Intotdeauna va exista un "ceva", care sa determine macar amanarea daca nu renuntarea sau chiar aversiunea pentru ceea ce altii considera de departe o "salvare" a sufletului nostru.
Parerea mea este ca nu exista oboseala atat de mare astfel incat sa nu oferim rugaciunii macar 5 minute, pentru cazurile de oboseala mare. Ce inseamna 5 minute de fapt? Mai mult dureaza pauza publicitara, pe care o toleram cu stoicism, pentru a vedea cum se termina filmul, desi... abia mai reusim sa stam treji? "Nu pot sa ma rog!... Sunt prea obosit!! Eventual ma rog... dimineata"... "Nu pot sa ma las de fumat! Cel putin nu acum! Macar atata placere sa mai am si eu!! Dar o sa reununt de... luna viitoare!"... "Nu pot sa tin post astazi, ca n-am nimic in frigider, iar mie mi-e o foame de lup! Data viitoare ma voi ingriji de asta!..." Si tot asa, si tot asa!... De fapt nu facem decat sa ne amagim pe noi insine, fiindca Dumnezeu nu are nevoie nici de rugaciunea noastra, nici de renuntarea la fumat sau alte vicii, nici de postul nostru, ci noi. Murim sufleteste, putin cate putin, pana ne este din ce in ce mai greu sa ne mai apropiem de har. Da, teoretic, toti suntem detinatori de har, doar ca la unii, trairea are alta valoare. Daca omul ar sti ce potential are si ce pierde prin lipsa ostenelilor si "taierea voii"... cred ca ar schimba total modul de a vietui in lume. Dar nu are cum sa inteleaga. Ii mai ajunge la ureche cate un "zvon" pe care nici nu stie daca sa-l creada sau nu, dar oricum nu-l poate "reprezenta mental", fiindca nu-l poate asocia cu nimic din intreaga lui experienta de viata... Rugaciunea este hrana curata care ne vine direct de la Dumnezeu... E combustibilul "fara poluanti", care ne da energie in tot ceea ce facem si chiar "nu ne lasa" sa nu facem NIMIC!!! Fiindca ne da si harnicie si bun-simt si bucurie de a fi de ajutor... Toate rugaciunile sunt bune si-si au rostul lor. Totusi, pentru cea de noapte, sfintii parinti spun ca "se deschid cerurile". Oricum, cerurile se deschid si fara rugaciunile noastre, dar noi, daca nu ne ingrijim sa trimitem "bucatica" noastra de rugaciune, cand trece "mesagerul" s-o "ridice", o sa ramanem tare dezamagiti cand vom descoperi la un moment dat ca multe dintre atitudinile noastre, au fost surori cu lenea si delasarea si ca nu prea avem motive sa ne "bucuram" pentru tot ce-am acumulat in vederea vesniciei...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
5 min este intr-adevăr puțin, prea puțin pentru a intra în "starea de rugăciune", dar fac și eu ce pot... de-asta ziceam că uneori mă rog "pe scurt", dar tot mă simt oarecum vinovată. Mi se întâmplă să mă trezesc noaptea, fără ceas, și să fiu capabilă să mă rog atunci. Nu am însă un program disciplinat. Iar observația cu televizorul nu mi-o însușesc :-) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Spaga romaneasca - o necesitate? | Florin-Ionut | Generalitati | 62 | 24.09.2011 11:49:18 |
greseala sau necesitate? | newlifeinyou | Generalitati | 11 | 08.08.2011 05:15:16 |
Botezul in caz de necesitate | Mihnea Dragomir | Botezul | 39 | 09.06.2011 15:44:12 |
UN (TRAM)VAI NUMIT DORINTA | Ioan_Ciobota | Generalitati | 5 | 05.02.2011 11:32:58 |
dorinta | djraz | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 1 | 16.12.2008 21:19:43 |
|