![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
În orașul Vaslui mai este încă în viață profesorul Dumitru Cotoran. Prin anul 1939-1940 era profesor de filosofie la liceul din Vaslui. Și, după cum singur mărturisește, era un ateu convins. Soția era însă credincioasă. Dar nu avea copii.
Iată, însă, că soția i se îmbolnăvește grav și este internată pentru operație la un spital din București. După operație, ajunsese aproape în stare de inconștiență. „- Domnule doctor, mai este vreo speranță cu soția mea?”, întrebă profesorul Cotoran. „- Numai Dumnezeu, dacă mai face vreo minune! Altfel...” Cum a auzit cuvintele acestea, a ieșit foarte zdrobit la inimă din spital, și, fără să știe unde merge, căută o biserică deschisă în cale. De unde nu intrase în biserică din copilărie, iată acum întâlnește prima biserică a Sfinților Ioachim și Ana, pe strada Traian. Intră repede înăuntru și, căzând în genunchi la icoana Maicii Domnului, a rostit cu lacrimi această rugăciune disperată: „- Maica Domnului, dacă exiști, salvează-mi soția!” Apoi s-a întors la spital, unde soția lui se zbătea între viață și moarte. Parcă dormea. Se așeză lângă patul ei. Se rugă în gând pentru ea Maicii Domnului. Deodată femeia deschise ochii și întrebă: „- Dumitre, tu ești?” „- Da, eu sunt, vrei ceva?” „- Ajută-mă să mă ridic puțin... Acum o jumătate de ceas a venit la mine o femeie în haine albe, foarte frumoasă, și mi-a spus: «Iată, aici, în prăpastia asta era să cazi. Dar pentru rugăciunea soțului tău, te scot deasupra...». Apoi m-a apucat de mână și m-a urcat pe un loc ridicat și luminat.” Din clipa aceea a dispărut acea fecioară, iar muribunda a început a se întări. „- Vrei să te plimbi cu mine pe coridor?”, o întrebă soțul. „Vreau, că nu mă mai doare nimic!” Când l-au văzut doctorii că se plimbă cu soția, după o operație așa de grea, s-au mâniat pe profesor și i-au zis: „- Ce faci, domnule, ai înnebunit?” „- Nu, domnule doctor, abia acum m-am trezit!” În câteva zile, soția s-a făcut complet sănătoasă și s-au reîntors la Vaslui. Aici, profesorul Dumitru Cotoran și-a schimbat cu totul viața, devenind un bun creștin. Era nelipsit de la biserică, unde în fiecare sărbătoare citea câte un capitol din Noul Testament, și se ruga lui Dumnezeu cu lacrimi
|
||||
|
||||
|
Cuviosul Lavrentie, închizându-se de bună voie, se nevoia astfel monahicește. El avea mare sârguință pentru mântuirea sa, tinzând în toate zilele spre mai mari osteneli, omorându-și patimile cu înfrânarea și tăindu-le cu sabia duhovnicească, adică prin rugăciune. Apoi toate săgețile vicleanului cele aprinse, stingându-le cu apa lacrimilor, cu darul lui Dumnezeu, nu numai că era străin de rănirea diavolească, ci a luat dar de la El a tămădui cu minune felurite răni și neputințe între oameni, cum și a izgoni diavolii.
Odată, între alții, a fost adus din Kiev pentru tămăduire un om cuprins de un diavol foarte cumplit, care era purtat de zece oameni. Iar fericitul, dorind să fie proslăvită patria sa cea duhovnicească, adică sfânta mănăstire Pecerska, a poruncit ca să ducă pe acel om acolo. Atunci, îndrăcitul a început a striga: „La cine mă trimiți? Căci eu nici nu îndrăznesc a mă apropia de peșteră pentru sfinții ce sunt într-însa; iar în mănăstire sunt treizeci de monahi viețuitori de care mă tem, și cu ceilalți am război”. Acestea mărturisindu-le cel îndrăcit pentru darul pe care îl avea sfânta mănăstire Pecerska, a poruncit iarăși fericitul ca să-l ducă acolo cu sila, încredințându-se și mai mult de cele grăite de însuși diavolul prin cel îndrăcit. Cei ce-l duceau pe el, știind că îndrăcitul nu fusese niciodată în mănăstire și că nu cunoștea pe nimeni din cei ce viețuiau aici, îl întrebară: „Care sunt aceia de care tu te temi?” În vremea aceea viețuiau în mănăstirea Pecerska 118 frați, iar îndrăcitul numărând pe nume treizeci dintre ei a zis: „Aceștia toți, numai cu un singur cuvânt pot să mă izgonească”. Și iarăși i-au zis cei ce-l duceau: „Noi voim ca în peșteră să te închidem”. Iar el le-a răspuns: „Ce folos îmi este mie ca să mă lupt cu morții? Pentru că aceia acum au multă îndrăzneală către Dumnezeu a se ruga pentru monahii lor și pentru cei ce merg la dânșii. Dar de voiți să vedeți războiul meu, duceți-mă în mănăstire; căci afară de cei treizeci, precum v-am spus, cu toți ceilalți pot să mă lupt”. Și a început a-și arăta puterea sa grăind evreiește, după aceea latinește și apoi grecește, și cu un cuvânt, în toate limbile pe care niciodată nu le auzise omul acela, încât se temeau foarte mult cei ce-l duceau pe el, mirându-se de schimbarea limbii și de felul vorbei lui. Apoi, mai înainte de a intra în mănăstire, a fugit duhul cel necurat din om și a început cel tămăduit a avea înțelegere. Cei ce erau cu el s-au bucurat foarte mult, și intrând în biserica cea făcătoare de minuni a Pecerskăi, au dat slavă lui Dumnezeu. Înștiințându-se de acest lucru și egumenul, s-a adunat cu toți frații în biserică. Cel tămăduit nu îl știa pe egumen, nici pe cei treizeci de părinți care îi numise. Atunci egumenul l-a întrebat: „Cine te-a tămăduit?” Iar el, arătând spre icoana cea făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a zis: „Cu aceasta ne-au întâmpinat cei treizeci de sfinți părinți și astfel m-am tămăduit”. Numele tuturor acelora el le pomenea, deși în persoană nu cunoștea pe nici unul. Atunci toți au dat slavă lui Dumnezeu și Preacuratei Maicii Lui, și astfel s-a preamărit acel loc sfânt prin iconomia lui Dumnezeu cea vestită prin fericitul Lavrentie, cel ce s-a închis de bunăvoie pentru Dumnezeu
|
||||
|
||||
|
Maica Domnului vindecă un preot paralizat
Atunci când lăcustele invadaseră satul Gomati din Peninsula Halkidiki, preot paroh era părintele Hristodul. Într-o zi i s-a făcut rău în vie și a paralizat, astfel că rudele l-au dus în casă pe brațe. Când l-a văzut preoteasa în starea aceea de plâns, s-a repezit până la părintele duhovnic, venit de la Dochiariu să aducă Sfânta Cruce și o icoană pictată după icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea și să stârpească cu ele lăcustele. Preoteasa i-a povestit ce pățise. Duhovnicul a luat Sfânta Cruce și icoana ce o adusese cu dânsul de la mănăstire și a alergat la casa preotului. Și numai ce i-a citit rugăciunile de dezlegare și Paraclisul Maicii Domnului și doar după ce bolnavul a sărutat cu credință sfânta icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare, acesta s-a ridicat din pat ca și cum s-ar fi sculat din somn, teafăr și sănătos. I-a mulțumit părintele Hristodul Fecioarei și i-a preamărit minunile. Drept mulțumire pentru grabnica sa vindecare i-a dăruit icoanei de la Dochiariu un florin . O apariție minunată Printre numeroasele și feluritele minuni care evidențiază nemărginita bunătate a Maicii Domnului, trebuie menționată și vindecarea sorei Veronica din mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, din suburbia Papagos. Veronica suferea de cancer. Fusese internată de multe ori la spitalul din Vula. În cele din urmă, s-a întors la mănăstire ca să moară acolo, mâinile și picioarele fiindu-i paralizate. Călugărițele au hotărât ca pe 8 martie 1970 să o tundă în monahism, ca să „plece” călugăriță. Medicii nu-i dăduseră multe șanse de supraviețuire, de aceea călugărițele au hotărât să o tundă în monahism înaintea zilei hotărâte, adică pe 5 martie, în timpul vecerniei. O vor aduce în biserică pe brațe, în fotoliu. O doamnă i-a pregătit veșmântul de călugăriță și i-a adus un pachețel care conținea și bumbac înmuiat în sfântul mir din Malevi. Joi, vineri și sâmbătă bolnava nu a mai putut vorbi. Sâmbătă a suferit întreaga zi din cauza durerilor îngrozitoare. După-amiază a reușit să ceară să i se facă o injecție pentru calmarea durerilor, care să-i producă și somn. În timp ce dormea, aude o bătaie discretă în ușă. - Cine este? a șoptit cu o ușoară tristețe. Cine nu mă lasă să mă odihnesc? Și atunci vede cum se deschide ușa și cum intră în chilie trei persoane. O femeie frumoasă și maiestuoasă, un episcop și încă o persoană, care purta o tunică lungă. Pe când bolnava îi privea surprinsă, Doamna i-a spus: - Te întrebi, desigur, cine suntem și de unde venim la această oră. Eu sunt de la mănăstirea din Malevi și de acolo vin. Înalt Prea Sfințitul de aici locuiește în Eghina (posibil să fi fost Sfântul Nectarie). Aici este îndrăgitul apostol al Domnului nostru, care este protectorul vostru și locuiește aici (posibil să fi fost Sfântul Ioan Teologul). Aveam de gând să sosesc să te vizitez peste câteva zile. M-am gândit însă că ar fi mai bine să sosesc în seara asta, deoarece mâine vei deveni călugăriță, să te ajut să te ridici, să te fac bine, încât să-ți poți îndeplini toate sarcinile. - Eu, Doamna mea, a răspuns Veronica, nu pot sta pe picioarele mele, nu mă pot mișca. Vin două-trei surori ca să mă ridice și nu mă pot vindeca. - Crezi în puterea Domnului?, a întrebat-o Doamna. - Cred. După aceea a luat o icoană care se afla în chilie (icoana Maicii Domnului din Malevi), i-a dat-o ucenicei și i-a spus: - Ia această icoană, ca să înțelegi cine sunt. Atunci bolnava și-a dat seama și a strigat: - Prea Sfânta mea Fecioară, tu ești? Maica Domnului, după ce i-a zâmbit, a dispărut împreună cu cei care o însoțeau, lăsând-o pe călugăriță vindecată. Prima care a văzut minunea a fost călugărița Nectaria, care o îngrijea pe bolnavă și care a alergat să anunțe în biserică, deoarece era ora vecerniei. Bucuria i-a cuprins pe toți. Au urmat sunetele continue ale clopotelor, lacrimi de bucurie, cântările bisericești în cinstea Maicii Domnului, binecuvântarea și împărțirea anaforei. A doua zi după-amiază, printre mulțimea de lume și manifestări emoționante, s-a făcut și tunderea ucenicei. Numai că Veronica, al cărei nume a fost schimbat în Magdalena, nu stătea paralizată în scaun, ci dreaptă și sănătoasă
|
||||
|
||||
|
În anul 1955 a fost adusă la Schitul Rarău o femeie demonizată. Avea părul răvășit, fața desfigurată, ochii înroșiți, iar diavolul o făcea să urle ca lupii, să necheze ca și caii și să orăcăie ca broaștele. Diavolul nu o lăsa să facă Sfânta Cruce.
Starețul, ieroschimonahul Daniil Tudor, i-a făcut Sfântul Maslu și apoi i-a citit Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, lângă Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Când a fost blestemat diavolul ca să iasă din femeie, părinții au văzut o Lumină Dumnezeiască ieșind din Sfânta Icoană, iar demonizata a deschis gura și s-a auzit un răcnet neomenesc, care a zguduit toată biserica. Femeia a fost aruncată la un metru în sus și apoi a căzut în nesimțire. După câteva minute și-a revenit și a spus pentru prima dată în viață: „Mamă! Mamă! M-a vindecat Maica Domnului! Ea m-a atins cu mâna și a alungat pe diavolul care se afla în sufletul meu"
|
||||
|
||||
![]() În ultimele zile (vineri și sâmbătă) siteurile grecești titrau despre situația critică din Munte, deoarece frontul de incendiu ajusese la 4 km și se afla la 1,5-2 km de Mănăstirea Hilandar. Duminică însă, pe 12 aug., mai multe pagini de știri grecești anunțau că ploaia a stins incendiu de pe Sfântul Munte Athos. Ploaia, care a căzut intermitent, dar abundent pe timpul nopții, a fost un ajutor nesperat pentru pompieri (“un adevărat colac de salvare” cum s-a exprimat guvernatorul Sfântul Munte). Monahi, pompieri, muncitori sau voluntari, toți au vorbit fără ezitare despre minunea săvârșită de Maica Domnului în stingerea focului din Sfântul Munte, care amenința mai ales Mănăstirea Hilandari. Deodată, un nor mare a întunecat cerul chiar deasupra locului în care flăcările se întețeau, iar o ploaie puternică a început, relatează agențiile de presă greceștiAgioritikovima și Romfea, care au stat de vorbă cu monahii și pompierii din zonă. Trebuie precizat că Institutul Național de Meteorologie nu a prevăzut această furtună. Datorită acestei ploi abundente, mănăstirea a fost salvată de la un dezastru. Alaltăieri, chiar în locul de apariție a incendiului, Arhim. Metodie, starețul Măn. Hilandari, a săvârșit o slujbă de sfințire a apelor alături de o icoană a Maicii Domnului din mănăstire. Notă: Textul este o sinteză a informațiilor apărute pe diverse pagini web, în special de limbă greacă. Foto: Starețul Metodie al Hilandarului http://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/08/13/minunea-savarsita-de-maica-domnului-in-stingerea-focului-din-sfantul-munte/
|
||||
|
||||
![]() Maica Domnului este pentru crestini pilda de lumina, îndemn si mângaiere în osteneala si grija pentru Biserica si viata. Ea este descoperirea facuta de Sus, ea este marturie firii omenesti a lui Hristos, adevar de credinta, temelie si descoperire în Biserica Ortodoxa. Sfânta Fecioara este amintirea binecuvântata a Intruparii Mântuitorului. Este chipul, pilda si învatatura Lui între preoti si între crestini. Este semnul prezentei lui Iisus Hristos în lume, în Biserica. Ii purtase toata dragostea de Mama sfânta, I-a fost înger ocrotitor având parte de toate bucuriile si durerile unei mame. Pentru preoti, Maica Domnului este si astazi, dar, mai ales astazi, sfintenie si binecuvântare, este ajutor de Sus, este ocrotitoare a tuturor si a Bisericii, este gândul si inima lui Iisus, între noi. Cât va fi Biserica, si în chip deosebit Biserica Ortodoxa, Maica Domnului va fi nelipsita din credinta, din evlavia, din dragostea si din cinstea noastra, pentru ea. Numele ei îl poarta cele mai multe femei, icoana ei se gaseste în toate bisericile si în cele mai multe case de crestini, sarbatorile ei fiind între cele mai cinstite, rugaciunile catre ea, din cele mai obisnuite. Prea Sfânta Fecioara si maica, ne esti tuturor mama, ne esti ocrotitoare, ne esti ajutatoare, ne esti solitoare catre Domnul, iarta-ne în bunatatea ta, întareste-ne în credinta, ajuta-ne în nevoi si necazuri, cheama-ne la calea cea buna a Domnului si ne învredniceste sa n-o parasim. Ajuta, Maica, sa ne mântuim spre preamarirea Ta si spre Slava lui Dumnezeu. Asa sa fie, acum si în vecii , vecilor. Amin.
|
||||
|
||||
|
Procesiune la Alba Iulia
În perioada 15-16 martie 2013 la Alba Iulia va fi adusă în procesiune icoana Maicii Domnului Pantánassa – Împărăteasa tuturor de la Mănăstirea Vatopedi din Sfântul Munte Athos (Grecia). Este o icoană pictată pe lemn, copie a icoanei făcătoare de minuni Pantánassa, vindecătoarea de cancer, de la această mănăstire. Această icoană va fi donată bisericii parohiei din cartierul Orizont, Alba Iulia. Icoana va sosi la Alba Iulia vineri, 15 martie 2013, ora 14:00, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, prilej cu care se va organiza cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, o procesiune specială. Ea va rămâne la Catedrală, spre închinare, până a doua zi, după care se va face o procesiune la două biserici din Alba Iulia și la Secția de Oncologie de la Spitalul Județean Alba, după care icoana va fi așezată la Biserica „Sfinți Împărați Constantin și Elena și Sfântul Grigorie Palama” din Alba Iulia, cartierul Orizont.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| cu ajutorul nostru, un copil ar putea sa-si implineasca un vis | N.Priceputu | Umanitare | 60 | 29.10.2016 01:53:16 |
| Drumul Crucii, Calea Pocaintei, nevointele duhovnicesti. | alexmatei | Spiritualitatea ortodoxa | 0 | 16.03.2012 21:22:04 |
| Si ei au nevoie de ajutorul nostru.... | silvia55 | Umanitare | 0 | 08.09.2011 01:30:10 |
| Un copil curajos are nevoie de ajutorul nostru | E_my | Umanitare | 27 | 05.01.2011 21:54:54 |
| un preot are nevoie de ajutorul nostru | cristy | Umanitare | 3 | 15.10.2009 12:36:32 |
|
|