Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 26.04.2013, 10:35:34
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 489
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai este real, majoritatea bauturilor de fructe ale pomului chimiei moderne contin acid citric, ca si componenta gustativa, pe langa aromele artificiale, indulcitori ieftini si dubiosi si eventual 1-2% suc de fructe ca sa zica ca e "de fructe naturale".
Cum majoritatea vacantelor le-am petrecut in zona Moeciu-Rasnov-Fagaras, eram foarte intrigata de unde gasesc negusotrii ambulanti de produse alimentare din zona Rucar-Bran, cantitati atat de mari de fragute ca sa faca si sa vanda tot anul sirop. Am intrebat o prietena din Rasnov, care a copilarit in Moeciu cum se intampla de comerciantii astia gasesc sa culeaga atat de multe fragute incat vanda cantitati atat de mari de sirop de fragute. Ea a inceput sa rada si a zis ca ei cumpara arome si coloranti de la o fabrica din zona. Nici macar siropul de capsuni, afine, zmeura nu e natural, e tot cu arome (desi capsuni, zmeura si afine se pot cultiva sau gasi in cantitati destul de mari). Mi-a zis ca ei (copiii din zona care cutreierau dealurile zilnic) umblau o zi intreaga ca sa culeaga o galetusa de fragute sa faca parintii putin sirop...
Reply With Quote
  #2  
Vechi 26.04.2013, 12:06:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Inca un detaliu care putini il cunosc, multi nu vand miere cristalizata, din cauza reticentelor pe care le au majoritatea cumparatorilor, prea putin informati, care cred ca acea miere, daca e cristalizata, nu e in regula.

"Noi ne vindem mierea en-gross, pentru ca sunt cantitati mari si altfel nu ne-am descurca. Insa putinul care e vandut la kilogram…se vinde conform dorintei clientului. Si mare parte dintre ei vor ca mierea “sa curga”, refuza sa cumpere miere cristalizata. Unii, clienti vechi, au putut fi convinsi ca e mai sanatoasa asa cum e ea, “zaharisita”, insa multi spun ca ei o vor topita…sau deloc."

http://www.cristelageorgescu.ro/mier...toxic/01/2011/

In consecinta, procedeaza la topirea ei, pe bain-marie, insa la temperaturi mari, 70-80 grade desi nu m-ar mira sa aud ca unii folosesc chiar apa clocotita (100grade) sau o pun direct pe foc.

Problema este ca pe masura ce ea este incalzita, sau chiar pastrata la temperatura camerei (in jur de 25 grade sau peste) creste continutul de hidroximetil-furfural (HMF) care in anumite concentratii este destul de toxic.

Atentie, acest proces se intampla si in mod natural, atat timp cat mierea este pastrata la peste +4 grade celsius, si tine practic de procesul ei de imbatranire.
Cand concentratia depaseste 40mg/kg mierea este considerata improprie pentru consum.

http://www.proapicultura.ro/mierea.htm

HMF nu apare doar in miere, ci cam in toate produsele care contin zaharuri si productia este accelerata datorita incalzirii si mediului acid.

Se gaseste in fructe uscate, prune uscate in mod special contin cantitati destul de mari.
Se gaseste in caramel si toate produsele care contin zahar caramelizat (bauturi racoritoare de gen cola/pepsi, bere, s.a).
Tot in cantitati destul de mari se regaseste in cafeaua prajita.
De asemeni si in fumul de tigara.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 26.04.2013 at 12:27:14.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 26.04.2013, 18:49:27
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Cum majoritatea vacantelor le-am petrecut in zona Moeciu-Rasnov-Fagaras, eram foarte intrigata de unde gasesc negusotrii ambulanti de produse alimentare din zona Rucar-Bran, cantitati atat de mari de fragute ca sa faca si sa vanda tot anul sirop. Am intrebat o prietena din Rasnov, care a copilarit in Moeciu cum se intampla de comerciantii astia gasesc sa culeaga atat de multe fragute incat vanda cantitati atat de mari de sirop de fragute. Ea a inceput sa rada si a zis ca ei cumpara arome si coloranti de la o fabrica din zona. Nici macar siropul de capsuni, afine, zmeura nu e natural, e tot cu arome (desi capsuni, zmeura si afine se pot cultiva sau gasi in cantitati destul de mari). Mi-a zis ca ei (copiii din zona care cutreierau dealurile zilnic) umblau o zi intreaga ca sa culeaga o galetusa de fragute sa faca parintii putin sirop...
Depinde unde mergi. Daca urci pe Bucegi din Moieciu, o sa ajungi la o poiana unde sunt multe tufe de afine. De acolo pleci cu kilograme de afine, bune de facut gem si ramane si de spuma si prajitura. Prin August se fac. Iar in drum, se gasesc si fragute, mure si zmeura +ciuperci. Ambele bunici aveau fragute care cresteau pe proprietatea lor. Iar una avea si afine. Nu foarte multe, dar erau ceva. Depinde tare mult de zona, de perioada anului si de cat de bogat este anul in sine. :) Oricum, zmeura,afinele si fragutele se gasesc prin Iulie-August si cam atat. Si se cunosc unele zone unde cresc si cine ajunge primul le ia.
(bunica facea sirop de brad :D )
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare