Rugăciune și bucurie

Nu de cinstea zilei, ce de judecata lui Dumnezeu depinde venirea harului. 

Nu trebuie să ne intereseze cînd va veni harul. Odată cineva din obștea  mea mi-a spus: "Astăzi a fost Schimbarea la Față, dar nu am simțit  bucurie." "Nu te-ai bucurat la sărbătoarea Schimbării de Față? Poți să  te bucuri în ziua următoare, deși este numai o zi obișnuită. Nu de  cinstea zilei, ce de judecata lui Dumnezeu depinde venirea harului. Are  desigur și ziua însemnătatea ei, dar nu este o lege generală. Oricum,  judecata lui Dumnezeu este diferită de cea a oamenilor". 
      Unul poate primi bucurie duhovnicească conducând mașina, altul fiind la  bordul unui avion. Judecata lui Dumnezeu este diferită cu fiecare caz  în parte. Unul s-a bucurat pe când mergea la Sfânta Ana, ducând la moară  un sac cu grâu. Nu putem să judecăm de ce nu ne bucură Dumnezeu în  timpul Sfintei Liturghii, ci ne bucură în afara ei. Nu putem să judecăm  aceasta. Se poate să te bucuri și în timpul Sfintei Liturghii, dar se  poate și să nu te bucuri și în timpul ei, ci atunci când faci rucodelie.  Acestea depind de judecățile lui Dumnezeu. Ceea ce trebuie să facem noi  este să ne rugăm întotdeauna. Când Dumnezeu ne cercetează sufletul,  vrea, și chiar ne cere, să îl găsească în rugăciune. Să nu găsească  sufletul și cugetarea noastră rătăcind, căci aceasta Îl întristează. Da,  Îl întristează. Putem să avem pe toată durata zilei mintea  neîmprăștiată? Daca da, atunci aceasta ne va ajuta. 
      (Ieromonah Iosif Aghioritul - Starețul Efrem Katunakiotul)

|