![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
BALADA SOLDATULUI
de maior (r) Vasile Tomescu L-au doborât într-o zi cu ger care mușcă. Pe câmpia albă, unde e dușmanul ascuns, Trupul lui tânăr zace de gloanțe răpus Și mâinile îi mai sunt încleștate pe pușcă. A murit, dar pare că privește crunt în jur. Pe chipul lui palid nu vezi nicio teamă. Simți că s-a stins în tăcere, fără să geamă, Înroșind zăpada cu sângele-i pur. Își iubea Țara, satul dintre munți, Credința, soția, copii, părinții cărunți. De aceea a luptat, de aceea s-a jertifit. De aceea acum pe nesfârșita câmpie, Trupu-i amenințător, încă plin de mânie, Stă în calea răului ca un zid de granit. 19 ianuarie 1942
|
||||
|
||||
![]()
FĂRĂ PATRITOTISM NU AVEM VIITOR
Pentru oricine are sentimente patriotice, Patria e o mamă. Toți copii acestei mame sunt frați în ochii patriotului. Patria e pentru patriot o mare familie și ce-l face să se simtă atașat de familie îl face să se simtă atașat și de Patrie. Moartea pentru Patrie e o datorie sfântă pentru soldat. El își riscă viața fără să crâcnească. Patriotismul înalță omul, îl face mai bun. Cine își refuză sângele Patriei e abject și merită disprețul tuturor. Printre civili acela care-și iubește Patria are curaj civic. Magistrat el aplică legea, el e incoruptibil, el e dreptatea, el știe că procedând astfel ocrotește inima Patriei. Simplu cetățean el face tot ce face, el spune tot ce spune de dragul Patriei sale. Gândiți-vă cum ar fi dacă patriotismul ne-ar însufleți pe toți. Am fi un singur suflet, un tot viu și armonia ne-ar însuti puterile. Patria ar fi invincibilă, respectată, temută și calea spre progres ne-ar fi larg deschisă. Doar patriotismul poate face Patria să dureze pentru că doar el poate crea acea unitate de gând, de simțire, de curaj, de virtute care asigură continuitatea vieții, bogăția, măreția și puterea. Un Popor lipsit de patriotism nu are viitor. Popescu Angela
|
||||
|
||||
![]()
TRENUL
de maior (r) Vasile Tomescu Trenul cenușiu, Care a plecat, Șuieră a pustiu Și cu el m-a luat. Fecioară Marie Ai milă de mine! Cu bine Patrie! Satul meu cu bine! Bietul meu tată Va vedea curând Pe mama îngrijorată Vântul ascultând. Fecioară Marie Ai milă de mine! Cu bine Patrie! Părinți cu bine! Sor-mea s-a sculat Și gura nu-i tace: „Am visat, Se va întoarce.” Fecioară Marie Ai milă de mine! Cu bine Patrie! Soră cu bine! Soția mea Alba-i batistă Își flutura Privind tristă. Fecioară Marie Ai milă de mine! Cu bine Patrie! Soție cu bine! Garnitură rea, De ce m-ai luat Și familia mea Ai îndurerat? Fecioară Marie Ai milă de mine! Cu bine Patrie! Fericire cu bine! 25 august 1942
|
||||
|
||||
![]()
ROMANȚĂ
de François Coppée Când îmi arătați un trandafir frumos Care a înflorit sub bolta de azur, De ce mai sunt morocănos? Când îmi arătați un trandafir frumos, Mă gândesc la chipul ei pur. Când îmi arătați că pe cer stele luminează, De ce lacrimile între gene mi se adună Și pe ochi ca un văl gros mi se lasă? Când îmi arătați că pe cer stele luminează, Mă gândesc la privirea ei bună. Când îmi arătați în zare o rândunea Ce curând departe de aici va pleca, De ce mi-e inima atât de grea? Când îmi arătați în zare o rândunea Gândul mă poartă spre Țara mea. Traducere de Pârvu Ana Maria
|
||||
|
||||
![]()
CEA MAI PUTERNICĂ ARMĂ
În numeroase dintre familiile noastre viața se măsoară cu pipeta. Fără îndoială condițiile de trai dificile fac grea creșterea copiilor. Dar greu nu înseamnă imposibil. Cu spirit creștin și cu ajutorul lui Dumnezeu orice obstacol poate fi depășit. Suntem însă egoiști. Renunțăm la copii pentru confort și plăceri. Scăderea natalității afectează Patria, dar ce contează. Trebuie să ne distrăm, nu-i așa? Nu mai sunt brațe care să lucreze pământul, ce contează! Nu mai sunt piepturi care să-l apere, ce contează! După noi potopul! Biata Patrie va avea de suferit din cauza noastră. Egoismul globalizant vrea s-o suprime, egoismul nostru i se face complice. Cel mai bun mijloc de a ne apăra e să avem mulți copii. Copiii dau vigoare Națiunii și o fac temută. Agresorii se vor gândi de zece ori înainte să ne atace. Bebelușii sunt cea mai puternică armă. O Națiune redusă numeric e slabă. Partea celor slabi e supunerea și umilința. Doar cei tari pot trăi liber și demn. Vrem să ilustrăm prin exemplul nostru teza de mai sus? Puțini și trăind într-o Țară bogată am deveni o pradă ispititoare. Unele Popoare din apropierea noastră au un apetit formidabil. Vecinii vor să ne ia teritorii. Am fi ca o prăjitură delicioasă numai bună de împărțit între prieteni. Să nu uităm de Pactul Ribbentrop-Molotov, de Dictatul de la Viena și de Ultimatul lui Stalin! Criza natalității e o criză de moralitate. Pentru a o depăși trebuie să ni se insufle ideea de datorie și de sacrificiu. Or aceasta nu se poate fără credință. Să nu-l alungăm pe Dumnezeu dintre noi! Tomescu Ionuț
|
||||
|
||||
![]()
NU OAMENII BUNI LIPSESC, CI OAMENII BUNI ORGANIZAȚI
Sunt promovate doctrine ostile României. E amenințată unitatea Statului prin legi aberante. Sunt atacate Biserica și morala creștină. Sunt date peste cap principiile Familiei. În fața acestui spectacol neliniștitor noi, ortodocșii, nu putem rămâne indiferenți fără să comitem o lașitate sau o trădare. Trebuie deci să activăm cu curaj. Or, ca să reușim în această confruntare de care depinde viitorul Țării, Bisericii și Familiei avem nevoie de organizare. Pentru a ne da seama de necesitatea de a ne organiza să ne reamintim îndatoririle noastre de părinți, de cetățeni și de creștini. În calitate de părinți suntem datori să supraveghem ce li se oferă copiilor noștri prin sistemul de învățământ și prin programele de divertisment. În calitate de cetățeni nu ne e îngăduit să ne dezinteresăm de treburile publice și mai ales de legile care pot afecta Patria și Familia. În calitate de creștini avem obligația să suținem Biserica pentru că doar ea ne poate apăra de răul din noi și din jurul nostru. În consecință e necesar să reunim: - părinți pentru apărarea Familiei; - cetățeni pentru a combate tot ce poate afecta Țara; - creștini ortodocși pentru apărarea convingerilor noastre religioase. Să nu uităm două adevăruri indiscutabile: - unirea face puterea; - majoritatea oamenilor au nevoie de ceva pe care să se bizuie pentru a se uni și pentru a acționa. Biserica e centrul în jurul căruia s-a format satul. Căminul conjugal e baza indispensabilă pentru constituirea Familiei și pentru gruparea membrilor ei. Drapelului național defășurat adună luptătorii, îi însuflețește și decide de cele mai multe ori victoria. Așadar e vital să ne organizăm. Trebuie să opunem cât mai repede răului un plan și o voință comune. Nu oamenii buni lipsesc, ci oamenii buni organizați. Popescu Angela
|
|||
|
|||
![]()
"Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh." (Efeseni 6, 12)
"Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaș al lui Hristos Iisus. Nici un ostaș nu se încurcă cu treburile vieții, ca să fie pe plac celui care strânge oaste." (2 Timotei 2, 3-4) "Deci, de vreme ce pruncii s-au făcut părtași sângelui și trupului, în același fel și El S-a împărtășit de acestea, ca să surpe prin moartea Sa pe cel ce are stăpânirea morții, adică pe diavolul, Și să izbăvească pe acei pe care frica morții îi ținea în robie toată viața." (Evrei 2, 14-16) "Înțelepciunea înalță pe fiii săi, și poartă grijă celor care o caută. Cel care o iubește, iubește viața și cei care se scoală pentru ea dis-de-dimineață se vor umple de veselie. Cel care o ține va moșteni mărire și oriunde va merge îl va binecuvânta Domnul. Cei care o slujesc vor sluji Celui Sfânt și pe cei care o iubesc, îi iubește Domnul. Cel care ascultă de ea va judeca neamuri și cel care se apropie de ea va locui fără grijă. Cine are încredere în ea are parte de ea și urmașii lui o moștenesc, Că umblă cu el cu fața ascunsă și-l încearcă la început cu ispite și-l înfricoșează și-l strâmtorează, Și-l chinuiește cu învățătura sa, până ce va prinde încredere în el, și-l va ispiti întru îndreptările sale. Și iarăși se va întoarce drept la el și-l va veseli și îi va descoperi lui cele ascunse ale sale." (Isus Sirah 4, 12-20) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! | gadescum | Umanitare | 1 | 24.01.2009 19:48:25 |
|