Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2013, 15:13:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Orice regim rupt de Dumnezeu este perdant.
Absolut corect. De fapt, nu doar perdant, ci si ilegitim. Nu exista nicio alta sursa a legitimitatii decat Dumnezeu. Nici regele, iar poporul cu atat mai putin, nu pot conferi legitimitate.

Acuma, intrebarea care se pune, in lumina acestui topic, este: care regim are mai mare probabilitate de a aluneca spre ruperea de Dumnezeu, care generaza, in timp, pierdere: regimul monarhic sau regimul republican.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 15:16:30
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Poate că ar trebui să se pronunțe Biserica, prin ierarhi, mai întâi?...
(Mă tem că-i o capcană veche, veche, veche...)
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 15:28:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Biserica (ortodoxa) nu s-a pronuntat in niciun fel. Nici asa, nici asa. Si bine a facut.

Mai intai, bine a facut fiindca s-ar fi spus, iarasi, ca Biserica se amesteca in politica. Si, culmea, chiar asa ar fi: problema formei de guvernamant este una de filosofie politica, dar la noi filosofia politica si politica inseamna acelasi lucru: politica.

Pe urma, bine a facut fiindca, din cate imi face impresia, in lumea ortodoxa domeniul de competenta si infailibilitate al Bisericii nu este atat de limpede definit ca in lumea catolica. Altfel spus, oricare dintre cele doua luari de pozitie de o parte sau de alta a Bisericii ar fi fost interpretat ca ceva care vine de la Dumnezeu.

Deocamdata, avem ceva care vine de la Dumnezeu: Biblia. Iar acolo am intalnit despre monarhii bine tocmite si despre monarhii rau tocmite. Despre republici, nu am intalnit nimic. Ceva-ceva despre mecanismul democratic exista in Evanghelii, in partea lor care descrie condamnarea lui Isus. Ceea ce nu a reusit monarhul Irod, sa il omoare pe Dumnezeu, a reusit poporul. Cuvintele "rastigneste-L! rastigneste-L!" si "sangele Lui asupra noastra" imi vor arata mereu ca se poate ajunge la fel de bine la nebunie cu democratia ca si cu monarhia, fiindca nu se poate concepe nebunie mai mare decat atunci cand oamenii il judeca pe Dumnezeu.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 17:31:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
(Mă tem că-i o capcană veche, veche, veche...)
Da, aceea a politizarii Bisericii.

Citat:
Orice regim rupt de Dumnezeu este perdant.
De pildă, regimul veganilor!...:)))
Dimpotriva, se pare ca Adam si Eva au primit indicatia de a fi vegani..
Vechi 23.05.2013, 00:36:40
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dimpotriva, se pare ca Adam si Eva au primit indicatia de a fi vegani..
Asta a fost în Rai, frate. Înainte de cădere...
Cât privește Biserica, de când mă știu nu am auzit nici o predică în care vreun preot să îndemne la veganism. Ci doar la post. Însă, desigur, veganii au biserica lor (perdantă, evident)...

P.S. Să nu mi se spună că monahii postitori sunt vegani (lucru complet fals, întrucât monahul e monah iar veganul e vegan, dincolo de orice asemănare formală privind hrana, uneori), pentru că am alergie mare la confundarea binelui cu răului, a frumosului cu urâtul ș.a.m.d. În genere, la nediferențierea dintre Dumnezeu și mamona.

Last edited by cezar_ioan; 23.05.2013 at 00:41:27.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 01:50:24
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Cât privește Biserica, de când mă știu nu am auzit nici o predică în care vreun preot să îndemne la veganism. Ci doar la post. Însă, desigur, veganii au biserica lor (perdantă, evident)...

P.S. Să nu mi se spună că monahii postitori sunt vegani (lucru complet fals, întrucât monahul e monah iar veganul e vegan, dincolo de orice asemănare formală privind hrana, uneori), pentru că am alergie mare la confundarea binelui cu răului, a frumosului cu urâtul ș.a.m.d. În genere, la nediferențierea dintre Dumnezeu și mamona.
Totusi... cei ajunsi la ultima treapta a rugaciunii, se hranesc numai cu seminte, nuci, alune...
Dar te-ai intrebat, frate, de ce in manastiri nu se mananca carne?

Am citit in Pateric despre un sfant, care in vreme de post, pentru ca si in rest nu manca decat de post, nu se mai aseza la masa, ci manca in picioare.

Iar Sf. Seraphim de Sarov manca iarna o planta, pe care o aduna si o usca in timpul verii, iar iarna o punea de cu seara la inmuiat, dupa care bea apa rezultata si manca frunzele inmuiate. Si spunea ca sunt bune. Oare carei Biserici apartinea acest ''vegan''? Bisericii Ortodoxe.
Vietile sfintilor ne dezvaluiesc multe amanunte de acest gen.
Si inca ceva: post fara rugaciune nu are nici o valoare.

Last edited by Miha-anca; 23.05.2013 at 01:53:35.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 02:26:05
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Pai chiar asta este...regimul vegan.

Dar altceva as vrea sa stiu: cum am ajuns noi de la Monarhie la mancat frunze rehidratate si spus ca sunt bune ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 06:26:35
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Totusi... cei ajunsi la ultima treapta a rugaciunii, se hranesc numai cu seminte, nuci, alune...
Dar te-ai intrebat, frate, de ce in manastiri nu se mananca carne?

Am citit in Pateric despre un sfant, care in vreme de post, pentru ca si in rest nu manca decat de post, nu se mai aseza la masa, ci manca in picioare.

Iar Sf. Seraphim de Sarov manca iarna o planta, pe care o aduna si o usca in timpul verii, iar iarna o punea de cu seara la inmuiat, dupa care bea apa rezultata si manca frunzele inmuiate. Si spunea ca sunt bune. Oare carei Biserici apartinea acest ''vegan''? Bisericii Ortodoxe.
Vietile sfintilor ne dezvaluiesc multe amanunte de acest gen.
Răspunsul e simplu și spicuiesc din ce spuneți:
- "cei ajunși la ultima treaptă a rugăciunii"...
- "un sfânt"...
- "Sfântul Serafim de Sarov"...

Adolescenții se îmbracă și își poartă părul ca Michael, fără a fi cu nimic prin aceasta vreun Jackson. Numai să-i auzi cum cântă și să-i vezi cum dansează și te apucă râsu-plânsu, dar în imaginația lor se identifică cu idolul.
Copilării... Răsfățul nevinovat al imitației. Dacă nu poți semăna cu sfântul prin ceva mai acătării, măcar prin hrană tot te asemeni, vai ce socoteală...

P.S. Mă tem că îl jigniți pe Sfântul când Îl numiți vegan. La atât se reduce un sfânt? Ilie e hrănit de corb ca o consecință a sfințeniei, iar nu ca un început. Oare veganii sunt vegani ca o consecință a sfințeniei lor?...

Îmi cer scuze că am deturnat discuția de pe topic. Cu sau fără verdețuri și semințe, cestiunea este: mai avem nevoie de monarhie? Eu cred că DA. Deși nu prea văd cum ar fi posibil în contextul pe care îl trăim... Suntem deja sub ocupație, asta pentru mine e evident, suntem purtați de regi care ne conduc prin dezastrul dezmoștenirii.
Se vorbea pe la noi despre "rezistența prin cultură", ca soluție în vremea ceaușismului. Dar cultura, între timp, a trădat. Muzica nu mai e muzică, literatura e o rușinoasă agonie, universitățile sunt la pământ etc.
Mai rămâne o singură speranță: Biserica.

Last edited by cezar_ioan; 23.05.2013 at 07:51:33.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 09:59:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nici dupa cadere nu stiu sa fi fost vreo porunca de a manance animale.
Omul a facut-o si nefiind un gest imoral, Dumnezeu nu a interzis-o, a interzis, pentru o anumita perioada, anumite animale, asa cum a reglementat sclavia, fara a o interzice.

Poti fi si ortodox si vegan.

Preotii ar face bine sa indemne spre un stil de viata sanatos, n-ar strica un curent in acenst sens, ca degeaba tii posturile daca in rest maninci de rupi, cauti mancare gatita sofisticat, in post cauti substitute cu gust de dulce, etc.

Citat:
Ne referim strict la alimentatie, adica ce baga omul in gura, nu si de ce, deci cineva care manca exclusiv produse vegetala este vegan, indiferent ca este ateu, budhist, jain sau ortodox.
Vechi 23.05.2013, 15:28:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Preotii ar face bine sa indemne spre un stil de viata sanatos, n-ar strica un curent in acenst sens, ca degeaba tii posturile daca in rest maninci de rupi, cauti mancare gatita sofisticat, in post cauti substitute cu gust de dulce, etc.
Păi în general așa se și întâmplă: preoții îndeamnă la un stil de viață sănătos. Și, mai ales la cumpătare. Iar cumpătarea nu înseamnă eliminarea tuturor alimentelor, cu excepția celor acceptate de un vegan. Dimpotrivă, eu cred că vegetarienii și veganii sunt lacomi, fără cumpătare, uneori cu totul dependenți de verdețurile și lactatele lor.
Am văzut de multe ori pofta cu care se repede un vegetarian asupra mâncării, le-am văzut lucirile demente din ochi, le-am auzit comentariile absolut grețoase, libidinoase. O, marea lor pasiune pentru sălățele, uleiașuri și semincioare... Mai ales la pipițele care se cred intelectuale, deștepte foarte și desigur evlavioase foc. O femeie serioasă și informată, deșteaptă și fină, adică pe scurt o femeie cu adevărat creștină, disprețuiește din start asemena seducții mascate ale unei cărni pervers camuflate.
Din aceste motive, Aline, te rog să înțelegi de ce eu resping clar alimentația de acest gen practicată de oameni care nu prea au nimic la inimă legat de Biserică, afară poate, doar, de o aderență formală și ritualism împietrit. Și multe, multe ifose... Nesfârșite...
Acestor oameni, o spun cu toată seriozitatea, eu le recomand o psihoterapie zdravănă, înainte de toate. Nu batjocoresc aici pe nimeni, nu iau peste picior lucruri pe care nu le înțeleg ci doar vorbesc din experiența întâlnirii multor oameni cu apucături ciudate. Excentricități, bizarerii și alte abateri din sfera instinctelor: alimentația, sexul etc.

Or, în Biserică, în bisericile patriei, aflăm dimpotrivă: că omul trebuie să fie cumpătat, să chibzuiască hrana, să țină cont și de sfatul medicului (nu neapărat doar al celui nutriționist), să țină posturile minunat rânduite de Biserică.

Posturile, da, musai! Dar îndemnuri la veganism și vegetarianism peste an, între posturi, categoric nu.

Câți oameni tineri nu își întețesc bolile (sufletești) adăugînd la numeroase tare și pe cele ale aberațiilor, mofturilor, modelor alimentare. Modă și elitism de cartier. Și-a pus chelul pană la pălărie! Asta îi mai lipsea...
Vă rog frumos, cei închiși în cutiuța secretă a unor certitudini cu rol de apărare a ceea ce ar trebui de fapt distrus (nuclee morbide ale unor insuficiențe), luați aminte că vă mințiți singuri când faceți valuri cu tabieturile vegetariene și vegane. E demonstrat de mult cum lucrează duhul păcălelilor ăstora, medicii și psihopatologii au tot scris, vorbit, explicat și prevenit... Dar degeaba. Unii nu pot, pur și simplu să înțeleagă că fac rău ceea ce ei cred că este bine. Autoînșelare, asta e. Dar foarte tare betonată-n om, așa încât ce scriu eu aici nu are decât rolul de a înfuria, cel mai probabil, pe vegan. Din păcate. La fel e și cu alcoolicul și cu adicțiile toate: fenomenul Stockholm. Ești împușcat între ochi exact în clipa când îi întindeai mâna să facă pasul afară din temniță. Din prieten ești tratat ca marele dușman.

Last edited by cezar_ioan; 23.05.2013 at 15:31:29.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare