Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2013, 08:44:16
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Nu m-am referit numai la bucuriile lumești, dar dacă lumesc este și a mânca ceva bun, și a asculta sau a citi ceva ce îți face plăcere (!) ... sau bucurie, nu am exclus așa ceva.

Încercând să trăim poruncile lui Dumnezeu, ajungem treptat la a fi mai indiferenți de tentațiile lumești. Dar poruncile lui Dumnezeu încep cu iubirea de Dumnezeu, de aproapele șamd. Nu se limitează la gândirea la moarte și iad. Asta este o etapă, relevantă în contextul luptei cu mândria și probabil și în alte cazuri.

În general sunt de acord cu ce scrii.
Problema noastra este ca avem o fire cazuta,si bucuriile inocente nu le putem valorifica spre mantuire. Adica ,practic,daca eu ma bucur de niste lucruri nevinovate,apare imediat uitarea de Dumnezeu ,mandria etc. Suntem in acea stare incat doar suferinta ne poate mantui.Altfel de ce incepe Evanghelia cu cuvintele Pocaiti-va ,caci s-a apropiat Imparatia cerurilor,si de ce se spune Fericiti cei ce plang,fericiti cei prigoniti pentru dreptate etc.
Suntem in acea stare in care numai in necazuri ne aducem aminte de Dumnezeu.
Si ca sa revenim la acele cuvinte,asta inseamna sa tii mintea in iad,nu numai sa te gandesti la iad,ci sa te socotesti tu in acea stare ,ca daca ai muri acum ai fi demn de iad,nu de rai,lucru care aduce dupa sine constientizarea de sine,smerenia si gandul dupa fapte bune si rugaciune.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 09:02:49
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Leonid7 Vezi mesajul
Suntem in acea stare incat doar suferinta ne poate mantui.Altfel de ce incepe Evanghelia cu cuvintele Pocaiti-va ,caci s-a apropiat Imparatia cerurilor,si de ce se spune Fericiti cei ce plang,fericiti cei prigoniti pentru dreptate etc.
Însă tot Evanghelia este cea care ne aduce o Veste Bună, față de care normal este să ne bucurăm. Așa cum și Apostolul ne îndeamnă: „Bucurați-vă pururea!”.

Este timp și pentru suferință, dar și pentru bucurie, cum spune și Înțeleptul:

Citat:
Pentru orice lucru este o clipă prielnică și o vreme pentru orice mișcare de sub cer [...] o vreme este să râzi și o vreme să plângi, o vreme este să te tângui și o vreme să joci (Ecclesiastul 3; 1, 4)
Iar perioada pe care o parcurgem până la Înălțare, a Învierii, este una a bucuriei permanente, și ea vine după o perioadă de pocăință. Este adevărat, e vorba de bucuria în și cu Hristos, însă aceasta nu le respinge pe celelalte, ci le cuprinde și le transfigurează.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu și pentru necazuri, dar și pentru bucurii.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 09:57:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Însă tot Evanghelia este cea care ne aduce o Veste Bună, față de care normal este să ne bucurăm. Așa cum și Apostolul ne îndeamnă: „Bucurați-vă pururea!”.

Este timp și pentru suferință, dar și pentru bucurie, cum spune și Înțeleptul:

Iar perioada pe care o parcurgem până la Înălțare, a Învierii, este una a bucuriei permanente, și ea vine după o perioadă de pocăință. Este adevărat, e vorba de bucuria în și cu Hristos, însă aceasta nu le respinge pe celelalte, ci le cuprinde și le transfigurează.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu și pentru necazuri, dar și pentru bucurii.
Nu spun ca putem trai fara a ne bucura si de cele lumesti,insa referirea era la acel indemn.Tine mintea ta in iad,nu presupune bucurie,ci o stare de smerenie ,o stare de pocainta ,un moment de reevaluare a fiintei ,la acel lucru ma refeream.

Bineinteles ca atunci cand te bucuri,nu mai tii mintea ta in iad...
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 10:51:13
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Nu spun ca putem trai fara a ne bucura si de cele lumesti,insa referirea era la acel indemn.Tine mintea ta in iad,nu presupune bucurie,ci o stare de smerenie ,o stare de pocainta ,un moment de reevaluare a fiintei ,la acel lucru ma refeream.

Bineinteles ca atunci cand te bucuri,nu mai tii mintea ta in iad...
Nu cred că N.Priceputu s-a referit la bucuriile lumești. Nici eu nu m-am referit numai la astea. Dar Dumnezeu ne dă și bucurie, pace în suflet... Sfântul Siluan s-a bucurat de vederea lui Dumnezeu.
Înțeleg că trebuie să ne ferim de mândrie și că a ne gândi la moarte și la iad ne este de folos, ne ajută să ne vedem cum suntem și să ne smerim.
Nu vreau să uit de moarte și de păcatele mele, dar nici nu pot fi ipocrită să zic că eu nu mă bucur pentru că sunt atât de păcătoasă încât locul meu e în iad.
Părintele chiar ne-a zis că Hristos s-a jertfit pentru noi, iar noi, în schimb, ar trebui să ne bucurăm pentru că avem șansa la viață. Desigur, viața cu/ întru Hristos.

Nu sunt pentru excese. Iar măsura mea este mai mică decât aceasta, de a fi atât de smerită încât gândul meu să fie la moarte și la iad. Încerc însă să nu mă mint pe mine. Și încă o dată, nu pledez pentru bucuriile lumești, dar fiecare avem experiența noastră în viață și pe drumul nostru către/ cu Dumnezeu cine este constant? Cine poate fi mereu așa și pe dincolo (adică smerit, iubitor, ascultător, bun șamd). Avem stări și stări, zile și zile. Tindem spre perfecțiune, dar nu vom ajunge niciodată acolo, căci numai Dumnezeu e perfect.

Cam asta vroiam să zic. Nu trăim teoretic, ci practic, și practica îmi arată că am limite pe care le recunosc.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 11:35:54
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu cred că N.Priceputu s-a referit la bucuriile lumești. Nici eu nu m-am referit numai la astea. Dar Dumnezeu ne dă și bucurie, pace în suflet... Sfântul Siluan s-a bucurat de vederea lui Dumnezeu.
Înțeleg că trebuie să ne ferim de mândrie și că a ne gândi la moarte și la iad ne este de folos, ne ajută să ne vedem cum suntem și să ne smerim.
Nu vreau să uit de moarte și de păcatele mele, dar nici nu pot fi ipocrită să zic că eu nu mă bucur pentru că sunt atât de păcătoasă încât locul meu e în iad.
Părintele chiar ne-a zis că Hristos s-a jertfit pentru noi, iar noi, în schimb, ar trebui să ne bucurăm pentru că avem șansa la viață. Desigur, viața cu/ întru Hristos.

Nu sunt pentru excese. Iar măsura mea este mai mică decât aceasta, de a fi atât de smerită încât gândul meu să fie la moarte și la iad. Încerc însă să nu mă mint pe mine. Și încă o dată, nu pledez pentru bucuriile lumești, dar fiecare avem experiența noastră în viață și pe drumul nostru către/ cu Dumnezeu cine este constant? Cine poate fi mereu așa și pe dincolo (adică smerit, iubitor, ascultător, bun șamd). Avem stări și stări, zile și zile. Tindem spre perfecțiune, dar nu vom ajunge niciodată acolo, căci numai Dumnezeu e perfect.

Cam asta vroiam să zic. Nu trăim teoretic, ci practic, și practica îmi arată că am limite pe care le recunosc.
Normal ca avem limite,insa vroiai sa intelegi acele cuvinte si eu am incercat sa le explic intr-un fel. Nici eu nu am ajuns la performanta de a ma gandi ca eu sunt demn de iad,si acolo imi e locul,si vad asta ca una din limitele si lipsurile mele.
Un alt mod de a aplica practic aceaste cuvinte :Tine mintea ta in iad....,ar putea fi : Cand esti intr-o suferinta din care nu vezi scaparea atat de usor,sau cand esti umilit,batjocorit si esti tentat sa iei atitudine ,sa replici,aceste cuvinte pot fi incurajatoare sa trecem peste ele,adica sa fim ca intr-un iad,in suferinta temporara si sa nu deznadajduim,sa asteptam izbavirea.

Referitor la remarca ta legata de Sfantul Siluan,el intr-adevar s-a bucurat de vederea lui Dumnezeu,dar cu cate sacrificii! Noi nici nu visam sa punem in practica macar o particica din ce-a facut el. Posturile lui prelungite,privegherea de toata noaptea,izolarea de lume etc. Si cu toate acestea ,a fost si el vaduvit de vederea lui Dumnezeu o perioada,pana cand el a intervenit cu sfatul acela.... Daca vrei sa Ma vezi, Tine mintea ta in iad,si nu deznadajdui !
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 11:53:56
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Normal ca avem limite,insa vroiai sa intelegi acele cuvinte si eu am incercat sa le explic intr-un fel.
Mulțumesc :-)
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 13:33:01
Senior Member

Implicit

Citat:
Mulțumesc :-)
Cu placere. Credinta e un dar,un talant care trebuie inmultit . Trebuie sa fim constienti ca noi de-abia acum invatam credinta,nu avem in noi modul concret de a se purta al unui crestin.Multi ne declaram ortodocsi insa cati inteleg si practica cu adevarat ?! Nu stim inca sa respingem aceasta lume ,inselatoare,sa avem mintea numai la Dumnezeu,sau cat mai mult la El,sa facem rugaciuni,posturi ,osteneli etc .
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare