Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2013, 19:53:56
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Ioane,prietene,de ce esti trist?Erau odata ca niciodata doi prieteni care pe o vreme secetoasa strabateau desertul.Ei isi tot povesteau unul altuia multe si ca de multe ori in astfel de situatii au ajuns sa se certe.Unul dintre ei furios i-a tras celuilalt o palma in focul disputei.Cel lovit nu a spus nimic ci s-a aplecat si a scris pe nisip:,,Azi prietenul meu cel mai bun m-a lovit peste obrazul drept".Ajunsi la o oaza si vrand sa faca o baie pentru a se racori,cel lovit a alunecat si era sa se inece.Prietenul sau a sarit dupa el si l-a salvat.Dupa ce si-a revenit cel lovit a luat o piatra si a inceput sa scrijeleasca cu ea pe o stanca din apropiere:,,Azi cel mai bun prieten al meu mi-a salvat viata".Celalalt l-a intrebat:,,De ce prima data,cand te-am lovit,ai scris pe nisip si acum pe stanca?".Celalalt i-a spus:,,Cand cineva te raneste fapta lui sa o incredintezi nisipului,de unde vantul iertarii o poate sterge.Cand insa cineva iti face un bine sa sapi asta in stanca pentru ca nici macar timpul sa nu stearga asta".
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 20:00:40
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit . . . continuare

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Erau odata ca niciodata doi prieteni care pe o vreme secetoasa strabateau desertul.Ei isi tot povesteau unul altuia multe si ca de multe ori in astfel de situatii au ajuns sa se certe.Unul dintre ei furios i-a tras celuilalt o palma in focul disputei.Cel lovit nu a spus nimic ci s-a aplecat si a scris pe nisip:,,Azi prietenul meu cel mai bun m-a lovit peste obrazul drept".Ajunsi la o oaza si vrand sa faca o baie pentru a se racori,cel lovit a alunecat si era sa se inece.Prietenul sau a sarit dupa el si l-a salvat.Dupa ce si-a revenit cel lovit a luat o piatra si a inceput sa scrijeleasca cu ea pe o stanca din apropiere:,,Azi cel mai bun prieten al meu mi-a salvat viata".Celalalt l-a intrebat:,,De ce prima data,cand te-am lovit,ai scris pe nisip si acum pe stanca?".Celalalt i-a spus:,,Cand cineva te raneste fapta lui sa o incredintezi nisipului,de unde vantul iertarii o poate sterge.Cand insa cineva iti face un bine sa sapi asta in stanca pentru ca nici macar timpul sa nu stearga asta".
Amintește-ți de nedreptățile tale!

Când suntem mustrați și învinuiți de cele pentru care nu suntem vinovați, trebuie să ne îndreptăm gândurile noastre spre acele situații în care am fost vinovați înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.

Pentru liniștirea sufletelor voastre, găsesc de cuviința să vă amintesc cuvintele evanghelice ale Domnului însuși: „Dacă cineva te va lovi peste obrazul stâng, întoarce-l și pe cel drept”. Adică, atunci când suntem mustrați și învinuiți de cele pentru care nu suntem vinovați, trebuie să ne îndreptăm gândurile noastre spre acele situații în care am fost vinovați înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor. Și pentru a primi iertarea greșelilor noastre trebuie să iertăm nedreptățile și supărările făcute nouă de către cei din jurul nostru, ținând minte cuvintele Domnului Care spune: „Dacă veți ierta oamenilor greșelile lor, și Tatăl Meu cel din Ceruri vă va ierta greșelile voastre; iar dacă nu veti ierta oamenilor din inima voastră greșelile lor...”.
Groaznic și înfricoșător este acest cuvânt! Să ne străduim să împlinim ceea ce ne cere Cuvântul lui Dumnezeu, și să renunțăm la pretențiile noastre iubitoare de sine, care caută dreptate omenească. Într-un cuvânt să ne îngrijim ca să nu se refere și la noi mustrarea apostolică: „Căutând să așeze dreptatea lor, dreptății lui Dumnezeu nu s-au supus”.
Iar adevărul lui Dumnezeu stă în faptul că atunci când suntem „loviți peste obrazul drept” să ne amintim faptele noastre din cealaltă parte.
Pace vouă!

(Sf. Ambrozie de la Optina, Sfaturi pentru familia ceștină, p. 158)
Vechi 29.05.2013, 20:29:41
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Cristi eu am vazut in viata asta,in lumea asta mare,asa a randuit Tatal nostru,nici un fir de iarba nu se misca fara voia Lui,lucruri pe care daca le-as povesti nu m-ar crede nimeni.Nu stiu cat am inteles eu din ele dar de un lucru sunt sigur:cine iubeste mult este un suflet caruia i s-a iertat mult.Are parintele Paraian o predica numita ,,Porunca iubirii".Sa o cautati,merita citita.Mare dovada de iubire fata de un suflet este sa ierti palma si in loc sa-l judeci pe el te cercetezi pe tine,sa-l lasi pe Dumnezeu sa-ti vindece rana si multi carbuni incinsi se aduna asupra capului lui daca nu intelege iertarea ce-i este data de unde vine.Nu mai fiti tristi,asa spune si parintele Paraian in aceea predica,aveti rugaciunea la dispozitie si lupta impotriva raului cu tot a pus si pune Cel de Sus in voi,in mare lui iubire sfanta fata de om,ca sa-si implineasca menirea.Dupa cum spunea cineva ura nu poate fi invinsa decat de o dragoste mai mare decat ea.Tare frumosi sunteti cand va sprijiniti unii pe altii in incercari,cand fiecare are un cuvant bun sau un gand bun.Nu mai fiti tristi si suparati,singuri sau abatuti,impreuna sunteti un singur trup,in care fiecare parte nu poate fi bucuroasa cand una este trista sau sufera.Dumnezeu sa va calauzeasca pasii.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2013, 20:37:25
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
Cristi eu am vazut in viata asta,in lumea asta mare,asa a randuit Tatal nostru,nici un fir de iarba nu se misca fara voia Lui,lucruri pe care daca le-as povesti nu m-ar crede nimeni.Nu stiu cat am inteles eu din ele dar de un lucru sunt sigur:cine iubeste mult este un suflet caruia i s-a iertat mult.Are parintele Paraian o predica numita ,,Porunca iubirii".
Asa este prietene , asa este , sunt convins de cele scrise de tine , caci le-am simtit si eu pe pielea mea , si niciodata nu am mai tinut supararea in mine , si am schimbat ranchiuna si gandul rau in iubire si mai ales iertare , cautand sa ma pun in locul celui osandit . Sunt multe de spus , dar Parintele Paraian si Galeriu au vorbit cel mai bine despre iubire , iertare si nu numai , dar iertarea este capitala in mantuirea noastra , caci fara ea toate sunt in zadar , pierdere de timp si nimic mai mult !
Vechi 29.05.2013, 20:41:22
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Smile

Citat:
Are parintele Paraian o predica numita ,,Porunca iubirii"
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ian-68504.html
Vechi 31.05.2013, 03:55:02
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Dragă Mihnea, dacă mai citești pe aici, poate te răzgândești și renunți la postul ăsta de un an de zile. Eu zic că o să ți se simtă lipsa aici pe forum, nu se poate spune că nu ai avut un aport substanțial în multe privințe, pe multe (sub)forumuri. Și poate că și tu la rândul tău o să ne simți lipsa, măcar unora dintre noi. Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 31.05.2013, 08:58:44
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Mihnea, contributia ta face cit jumatate de forum. Imi pare rau daca te-am suparat cu atitudinea mea, dar, pentru mine, alegerile spirituale intre "ofertele" compilate de altii sunt cam echivalente cu a alege intre, de exemplu, logarea pe MATE+Compiz sau KDE3 (DragosP si AlinB pot explica mai clar decit mine la ce ma refer). La mine asa e. Nu ai ce imi face, doar Dumnezeu ma poate salva de la betesugul privirii lumii prin lentile exclusiv livresti si logice. In cercul meu sunt poreclit "debian unstable", cred ca te-ai prins, ca si altii de altfel, de ce.
Domnule profesor Ioan Cezar, aveti dreptate in mare parte. Doar ca banarea lui Mihai este exagerata. Paote si datorita profesiei sale, a intrevazut, in multimea de cazuri rezolvate de la bara, niste adevaruri despre natura umana, pe care nu le poate defini si incadra ca dvs., sau formula ca un duhovnic induhovnicit, dar le poate simti si urma. A ales sa imbratiseze un cadru mai larg decit ce numesc eu "eticheta confesionala {sau politica, sau profesionala, etc., dupa caz} autoaplicata borcanului uman". Ironia soartei, sau, cum ar zice Mihnea, "umorul lui Dumnezeu", face ca eu sa trec la atitudinea lui Mihai de anul trecut, ba chiar cu asupra de masura. Il admir ca a avut acest curaj, inaintea mea, desi atunci staruiam sa se intoarca la credinta afisata. Din nou, daca si flip-flopul meu filosofic l-a scirbit pe Mihnea, imi cer, public si smerit, iertare. Nu pot fi altfel. Deocamdata, cel putin.
Nu cred ca am inteles, totusi, fraza cu "saracii care se lauda cu saracia". Ma simteam oarecum vizat. Pentru mine saracia nu e nici betesug, nici virtute. E ceva care mi s-a intimplat, apoi am scapt de ea, apoi iar s-a intimplat, apoi iar sunt pe cale sa scap de ea, cu voia lui Hashem. Si nu, nu vreau sa fiu bogat, in sensul "sa ai mult mai mult decit ai nevoie". Mi s-ar urca la cap. Ma cunosc prea bine. Prefer intotdeauna autodistrugerea decit coruperea.
Apreciez atitudinea deosebita a d-lui Cristian, precum si a tuturor celorlalti.

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 31.05.2013 at 09:04:14.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2013, 22:00:55
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Mihnea, contributia ta face cit jumatate de forum. Imi pare rau daca te-am suparat cu atitudinea mea, dar, pentru mine, alegerile spirituale intre "ofertele" compilate de altii sunt cam echivalente cu a alege intre, de exemplu, logarea pe MATE+Compiz sau KDE3 (DragosP si AlinB pot explica mai clar decit mine la ce ma refer). La mine asa e. Nu ai ce imi face, doar Dumnezeu ma poate salva de la betesugul privirii lumii prin lentile exclusiv livresti si logice. In cercul meu sunt poreclit "debian unstable", cred ca te-ai prins, ca si altii de altfel, de ce.
Domnule profesor Ioan Cezar, aveti dreptate in mare parte. Doar ca banarea lui Mihai este exagerata. Paote si datorita profesiei sale, a intrevazut, in multimea de cazuri rezolvate de la bara, niste adevaruri despre natura umana, pe care nu le poate defini si incadra ca dvs., sau formula ca un duhovnic induhovnicit, dar le poate simti si urma. A ales sa imbratiseze un cadru mai larg decit ce numesc eu "eticheta confesionala {sau politica, sau profesionala, etc., dupa caz} autoaplicata borcanului uman". Ironia soartei, sau, cum ar zice Mihnea, "umorul lui Dumnezeu", face ca eu sa trec la atitudinea lui Mihai de anul trecut, ba chiar cu asupra de masura. Il admir ca a avut acest curaj, inaintea mea, desi atunci staruiam sa se intoarca la credinta afisata. Din nou, daca si flip-flopul meu filosofic l-a scirbit pe Mihnea, imi cer, public si smerit, iertare. Nu pot fi altfel. Deocamdata, cel putin.
Nu cred ca am inteles, totusi, fraza cu "saracii care se lauda cu saracia". Ma simteam oarecum vizat. Pentru mine saracia nu e nici betesug, nici virtute. E ceva care mi s-a intimplat, apoi am scapt de ea, apoi iar s-a intimplat, apoi iar sunt pe cale sa scap de ea, cu voia lui Hashem. Si nu, nu vreau sa fiu bogat, in sensul "sa ai mult mai mult decit ai nevoie". Mi s-ar urca la cap. Ma cunosc prea bine. Prefer intotdeauna autodistrugerea decit coruperea.
Apreciez atitudinea deosebita a d-lui Cristian, precum si a tuturor celorlalti.
Contributie la ce? la criticarea Ortodoxiei credinta de unde a plecat?
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 31.05.2013, 23:42:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Mihnea, contributia ta face cit jumatate de forum.
Mai ramanea sa spui ca insasi ortodoxia are de pierdut din aceasta cauza si acum ortodocsii nu mai pot fi luminati. Cand pleaca un eterodox sau un ortodox cu vederi moderniste se aduna cativa cu aceleasi conceptii sa il boceasca, in schimb nici nu se observa ortodocsii care pleaca de pe forum, mai ales daca nu impartasesc fratietatea ecumenista.
Dl. Mihnea am vazut ca in ultimele zile avusese o discutie in contradictoriu cu tine si cu celalalt user catolic, el sustinand o pozitie traditionalista, voi una modernista a credintei. E posibil sa fi contribuit si asta la decizia sa de a pleca? Apoi, pe forumul catolic a fost banat o data (atat stiu eu, eu ajunsesem acolo dupa ceva timp), pe forumul acesta nu a fost niciodata. Desi nu de putine ori a facut afirmatii denigratoare la adresa ortodoxiei, un joc cu focul. Dar acestea pe mine nu ma deranjeaza prea mult, in schimb celalalt user catolic nu se referea doar la ortodoxie, ii batjocorea si pe userii ortodocsi care nu erau de acord cu el nu de putine ori. Si nu a patit nimic mult timp, abia a venit intr-un tarziu o banare (ma refer la cea dinainte). De exemplu du-te tu in vizita la cineva si incepe sa ii persiflezi si insulti sa vezi ce se intampla. Sau, ca sa fii mai riguros, adopta si tu aceeasi pozitie si limbaj pe forum si vezi daca vei primi laude din partea adminului.
Sunt useri chiar neoprotestanti care nu au fost banati (Dorina), altii care spune ceva diferit de ortodoxie, tu nu ai fost, dl. Mihnea nu a fost, etc. Dar cei care ii ataca si pe userii care nu impartasesc credinta lor gresita nu spun ca nu merita sa fie banati, mai ales daca nu vor sa se schimbe. Tu il lauzi pentru ca esti subiectiv, esti in aceeasi tabara.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
postul o copila Generalitati 10 31.07.2010 08:15:35
Postul gabriela_iagar Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 11 25.11.2009 15:24:08