Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.07.2013, 22:33:11
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Fii atent la limba ta

Limba ta să rostească cuvinte pline de bună mireasmă; cuvinte de mângâiere, curaj și nădejde.

Fii atent la limba ta, dar mai întâi, la minte; să nu permiți gândurilor rele să înceapă a vorbi cu tine.

Să nu-i permiți limbii să scoată cuvinte care l-ar răni pe fratele tău.

Limba ta să rostească cuvinte pline de bună mireasmă; cuvinte de mângâiere, curaj și nădejde.

Limba omului este cea care-i dezvăluie inima, omul cel lăuntric.

(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos, Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Egumenița, p.195)
Vechi 22.07.2013, 20:56:12
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Când Domnul Hristos S-a pogorât întru cele mai de jos ale pământului, respectiv El S-a pogorât la iad acolo unde este iadul. Noi nu considerăm o spațialitate oarecare a iadului. Și până la urmă adevărul este că iadul e acolo unde e omul căzut. Și în viața aceasta pământească poate avea cineva stări de iad, și dacă este cu stări de iad e în iad chiar trăind în lumea aceasta, în viața aceasta pământească, în Sf. Scriptură nu este nici un loc în care să se spună că iadul a fost creat de Dumnezeu, sau de cine a fost creat. Și totuși iadul există. Cine a creat iadul? L-au creat aceia care au fost vrednici de iad. Mai întâi îngerii cei căzuți și după aceea oamenii cei căzuți. Fiul lui Dumnezeu S-a dus acolo unde era omul, cât era de căzut, până acolo S-a coborât Domnul Hristos ca să-l ridice pe om. Și noi credem, și spunem, și mărturisim că atunci când a murit Domnul Hristos pe cruce, a fost luat de pe cruce și înmormântat în mormânt, a fost pus în mormânt cu trupul, a fost în iad cu sufletul, cu sufletul îndumnezeit, și cu dumnezeirea pretutindenea, și în rai cu tâlharul și împreună cu Tatăl și cu Duhul Cel ce este necuprins. Așa gândește Biserica iadul, așa gândește Biserica mântuirea, așa gândește Biserica raiul, așa gândește Biserica pe Mântuitorul în care credem, așa ne raportăm noi cei credincioși la Mântuitorul.
(Arhim. Teofil Părăian, Prescuri pentru cuminecături, Editura Arhiepiscopiei Timișoarei, p. 307)
Vechi 23.07.2013, 22:01:37
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Iertarea este data înainte să o cerem

“Noi ca oamenii nu putem să nu păcătuim unul împotriva celuilalt, dar datoria noastră este să ne iertăm unii pe alții și să ne reluăm, să continuăm, călătoria pocăinței și a mântuirii”
Dragostea iartă celui păcătos. Și acuma vă spun că iertarea nu este un procedeu. Iertarea este o parte integrantă a iubirii. Dacă de câteva ori m-am dus la duhovnicul meu când am făcut vreo boroboață și am cerut iertare, mi-a spus: “Părinte Rafail, ești iertat înainte să ceri, dar dacă ești așa, noi cum putem să trăim cu tine?”
Iertarea este data înainte să o cerem. “Dumnezeu este dragoste”, zice Apostolul. Putem să zicem: “Dumnezeu este iertare.” Iertarea este deja dată, noi trebuie să ne-o însușim, trebuie să ne ridicăm la vrednicia acestei iertări, și atuncea vom vedea cum iertarea face parte integrantă din Iubire. Așa trebuie să devenim și noi. În sensul acesta iertarea se poate înțelege ca vocație a omului, adică să învățăm să devenim precum este Dumnezeul nostru, să învățăm să împărtășim aproapelui nostru ceea ce și noi dorim să primim de la Dumnezeu, ba și de la aproapele. Sau, cum ne spunea starețul într-o cuvântare în Duminica de dinainte de Post, Duminica Iertării: “Noi ca oamenii nu putem să nu păcătuim unul împotriva celuilalt, dar datoria noastră este să ne iertăm unii pe alții și să ne reluăm, să continuăm, călătoria pocăinței și a mântuirii”.
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura Duhului, Editura Reîntregirea, p. 120-121)
Vechi 23.07.2013, 23:57:13
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Dumnezeu ne-a dat libertate deplină. Niciodată Dumnezeu nu ne silește

Dumnezeu nu ne-a făcut ca pe niște bușteni, ci a pus în noi o minte care este mai mult sau mai puțin luminată...
Nu este de ajuns să crezi în Mântuitorul ca să te și mântuiești, cum spun protestanții.
Noi știm că dacă unim fapta cu credința noastră, suntem mântuiți. Și mai știm ceva: că Dumnezeu nu ne-a făcut ca pe niște bușteni, ci a pus în noi o minte care este mai mult sau mai puțin luminată... însă orice om cu minte și chiar și cei care au probleme mintale știu că nu este voie să ucizi, și nu ucid, decât dacă sunt demonizați, știu că nu este voie să furi, și nu fură, decât dacă sunt bolnavi, cleptomani, știu că este păcat să deposedezi pe cineva de plata muncii sale, și nu fac aceasta.
Însă este adevărat că harul lui Dumnezeu este cu noi atâta timp cât rămânem în poruncile Lui.
Dumnezeu ne-a dat libertate deplină. Niciodată Dumnezeu nu ne silește.
În rugăciunile pe care le facem, spunem: „Căci Tu nu ai venit să ne înspăimânți pe noi cu tot felul de arătări, ci dimpotrivă, ca să ne chemi pe noi prin Duhul Tău cel ceresc”.
Dumnezeu ne-a respectat voința, libertatea și în nici un fel nu ne silește, ci numai prin dragoste și prin înțelegerea dumnezeirii Lui vrea să ne întoarcem către Dânsul.
(Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Editura Bonifaciu, 2009, p. 60)
Vechi 24.07.2013, 21:50:37
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Ne-am obișnuit cu răul

Astăzi nimeni nu mai strigă că se întâmplă așa sau că se întâmplă așa, sau că Iisus este batjocorit, sau că toată credința noastră este transformată într-un fel de joc murdar.

Astăzi ne-am obișnuit cu toate ereziile. Așa ne-am obișnuit cu ele, încât nu se mai tulbură nimeni de nici o erezie nouă care apare. Nu se mai tulbură nici de homosexuali, nu se mai tulbură nici de „Codul lui da Vinci”. Ne-am obișnuit cu răul. Aceasta este partea cea mai grea pentru societatea noastră. Ne-am obișnuit cu răul în așa măsură, încât nu-l mai sesizăm. Aceasta a ajuns situația noastră morală, în momentul de față, în lume. Orice erezie care apare, în primul rând își câștigă prezența în cetate prin legea murdară a societății. Toate societățile contemporane au legi murdare. Toate sunt antihristice, toate sunt pentru distrugerea morală, pentru izolarea individului, pentru dezbinarea lui, pentru a face din el un sclav, o rotiță a Guvernului. Indiferent unde este, în cea mai mare democrație! Toate acestea, încet-încet ne-au obișnuit cu răul. Astăzi nimeni nu mai strigă că se întâmplă așa sau că se întâmplă așa, sau că Iisus este batjocorit, sau că toată credința noastră este transformată într-un fel de joc murdar. Creștinii sunt socotiți înapoiați mintal fiindcă cred în Iisus Hristos. Nu avem altă credință, spun cei de azi, decât credința care este palpabilă: avem dreptul la bucuria vieții acesteia, fără frâu!
(Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Editura Bonifaciu, p. 96)
Vechi 24.07.2013, 21:59:57
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

"Altădată, când vei vedea lucrurile creștinilor, să te închini lor de departe și să o iei la sănătoasa."

Când s-a sfârșit săptămâna i-a citit, i s-a întors capul la locul său, și Părintele i-a făcut observație: "Altădată, când vei vedea lucrurile creștinilor, să te închini lor de departe și să o iei la sănătoasa."
Un turc din satul Telelides a spurcat aghiazma de la Sfântul Ioan Gură-de-Aur, iar Sfântul (Arsenie Capadocianul), ca să-l învețe puțin minte, l-a pedepsit și i s-a întors capul înspre spate. L-au adus și pe el la Hagi efendi, ca să-i citească și să se facă bine. Părintele însă l-a ținut o săptămână, fără să-i citească. Cântărețul său, văzând că ține pe turc o săptămână, s-a mirat și a spus Părintelui Arsenie:
- Să am binccuvântarca ta, dar de ce-l ții pe turcul acesta o săptămână, în vreme ce altora, bolnavi mai grav decât el, numai ce le citeai și se făceau bine îndată.
- Îl țin să facă canon, deoarece acesta are cap greu și netrebnic. Dacă-l voi face bine, va merge iarăși să-și bage capul său cel chel în aghiazmă.
Când s-a sfârșit săptămâna i-a citit, i s-a întors capul la locul său, și Părintele i-a făcut observație: "Altădată, când vei vedea lucrurile creștinilor, să te închini lor de departe și să o iei la sănătoasa."
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Sfântul Arsenie Capadocianul, Chilia "Bunei-vestiri" Schitul Lacu, Sf. Munte Athos, p. 80-81)
Vechi 25.07.2013, 22:02:02
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Pocăință, pocăință, pocăință. Unde ești, pocăință?

Să nu amânăm pocăința noastră, ca să nu pățim ca tânărul acela care, pentru că nu ducea o viață creștină, duhovnicul său l-a rugat să se pocăiască, dar el zicea: „Acum sunt tânăr și trebuie să mă distrez, să mă bucur de plăcerile trupești. Când voi îmbătrâni o să mă pocăiesc". Duhovnicul i-a spus: „Știi tu că vei îmbătrâni? Ai făcut vreo învoială cu Dumnezeu? Moartea, fiule, nu-i ia doar pe cei bătrâni, ci și pe cei tineri. Așadar, pocăiește-te acum, cât mai e timp". Însă tânărul nu l-a ascultat și și-a continuat viața păcătoasă. „Știu eu - zicea -nu sunt așa prost. Când voi îmbătrâni o să mă spovedesc, o să fac milostenii și astfel îmi voi șterge păcatele, însă nu acum".
Când tânărul nostru s-a îmbolnăvit, bunul duhovnic a alergat iarăși la patul lui și l-a rugat cu dragoste să se spovedească; căci spovedania și împărtășania cu Preacuratele Taine de multe ori îi vindecă și-i întărește pe cei bolnavi. „Așadar, acum că am venit - i-a spus - nu mă lăsa să plec așa; fă-mi plăcerea..." Însă tânărul l-a rugat să nu-l deranjeze. Duhovnicul a plecat, dar nici Dumnezeu nu obligă pe nimeni și-l lasă pe om liber. „Cine vrea, să-mi urmeze...", zice Domnul.
Boala lui s-a înrăutățit și duhovnicul s-a dus din nou lângă el, și i-a zis cu discernământ că dacă vrea, starea lui nu este o piedică pentru a se spovedi, dar n-a vrut. În cele din urmă, a murit fără spovedanie, în ceasul morții sale, a spus de trei ori: „Pocăință, pocăință, pocăință. Unde ești, pocăință?", și a închis ochii fără să se pocăiască.
Așa pățesc mulți oameni, care socotesc că se vor pocăi la bătrânețe. Așadar astăzi, în ceasul acesta, în clipa aceasta, să ne pocăim, căci ceasul când vom pleca din lumea aceasta zadarnică este neștiut. Să ne pocăim așadar toți cu sinceritate, ca să ne învrednicim a ne mântui cu harul și milostenia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cu mijlocirile Maicii Sale, ale Sfântului Nectarie făcătorul de minuni și ale tuturor Sfinților. Amin.

(Arhim. Filothei Zervakos, Ne vorbește părintele Filothei Zervakos, Editura Egumenița, p. 219-220)
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32
Caut niste raspunsuri NeInocentiu Secte si culte 108 18.04.2011 13:43:12