Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.11.2013, 07:20:51
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Unde e botonul de "like"?
Problema este ca nu exista buton de "dislike"!!!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 21.11.2013, 21:46:02
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Hmm... N-am nici un susținător pe aici, pe topic. :)
Mă voi fi entuziasmat eu prea ușor de acel articol?...
Oricum, aș dori să menționez două aspecte în legătură cu cele postate aici:
1. nu susțin faptul că adevărurile de credință pot fi demonstrate în mod incontestabil prin dovezi empirice pentru că Dumnezeu Cel infinit nu va fi niciodată cuprins în cadrul logicii și experiențelor noastre limitate și, nu în ultimul rând, pentru că, dacă ar exista argumente sau dovezi incontestabile în privința acestor adevăruri revelate, atunci libertatea credinței s-ar desființa;
2. cu toate acestea, "lumea poate fi un pedagog către Hristos", așa cum frumos spunea părintele Stăniloae (pentru cei care vor să înțeleagă, iar nu în mod constrângător)... la fel și arta, știința, filosofia, literatura și orice este frumos, adevărat și bun. Să ne gândim la Toma... la viziunea lui Saul de pe drumul Damascului... și - de ce nu? - la magii de la Răsărit. Să ne gândim, de asemenea, la modalitățile minunate în care Sfinții Părinți și scriitori bisericești au înțeles să asume, în mod critic și constructiv, tot ceea ce era frumos și pozitiv în filosofia, știința și chiar mitologia antică.
De ce nu am avea aceeași atitudine față de științele și filosofia vremii noastre?...
Bucurii!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 22.11.2013, 19:08:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
2. cu toate acestea, "lumea poate fi un pedagog către Hristos", așa cum frumos spunea părintele Stăniloae (pentru cei care vor să înțeleagă, iar nu în mod constrângător)... la fel și arta, știința, filosofia, literatura și orice este frumos, adevărat și bun. Să ne gândim la Toma... la viziunea lui Saul de pe drumul Damascului... și - de ce nu? - la magii de la Răsărit. Să ne gândim, de asemenea, la modalitățile minunate în care Sfinții Părinți și scriitori bisericești au înțeles să asume, în mod critic și constructiv, tot ceea ce era frumos și pozitiv în filosofia, știința și chiar mitologia antică.
De ce nu am avea aceeași atitudine față de științele și filosofia vremii noastre?...
Bucurii!
De fapt lumea nu se imparte in credinciosi si atei, ateii au aparut in epoca moderna abia in perioada iluminista. Nu e niciun avantaj daca un necredincios incepe sa creada si devine atras de paranormal, pentru ca de obicei un ateu de asta se apuca atunci cand devine credincios, daca cerceteaza pe cont propriu, si nu ii spune cineva despre crestinism.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2013, 22:29:28
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt lumea nu se imparte in credinciosi si atei, ateii au aparut in epoca moderna abia in perioada iluminista. Nu e niciun avantaj daca un necredincios incepe sa creada si devine atras de paranormal, pentru ca de obicei un ateu de asta se apuca atunci cand devine credincios, daca cerceteaza pe cont propriu, si nu ii spune cineva despre crestinism.
de fapt sunt din Antichitate. exista un ateism grec antic, unul vechi testamentar(aia cu a zis nebunul). Dar toate au mutatii specifice epocii.
Vechi 25.11.2013, 11:07:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
de fapt sunt din Antichitate. exista un ateism grec antic, unul vechi testamentar(aia cu a zis nebunul). Dar toate au mutatii specifice epocii.
Exact, chiar asta am avut in gand, filozofii materialisti din Grecia antica, atunci cand am scris: "De fapt lumea nu se imparte in credinciosi si atei, ateii au aparut in epoca moderna abia in perioada iluminista."
Am scris de cei din epoca moderna.
Reply With Quote
Vechi 22.11.2013, 19:34:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Bucurii!
Nici ei sau mai ales ei nu inghiteau orice poveste doar pentru ca la o examinare superficiala se potrivea pe oarecum cu credinta crestina.
Vechi 23.11.2013, 18:22:28
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Problema este ca nu exista buton de "dislike"!!!
Ei, colegul nostru iuliu e un tip echilibrat, dar geocentrismul fizic, in sine, imi provoaca greata. E mai obscurantist decit rizibila teorie a broastelor care se nasc din namol. (Si un baiat care mergea la tzara cu gistele la cimp putea sa vada cum se reproduc broastele, daca privea cu atentie, saptamini de-a rindul, aceeasi balta. Ca un anume episcop cappadocian, sanctificat ulterior, a crezut si predicat chiar, altfel, nu confera in vreun caz autoritate unei asa teorii haioase).
Reply With Quote
Vechi 23.11.2013, 21:56:16
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Geocentrismul este din categoria ...
Citat:
Ei, colegul nostru iuliu e un tip echilibrat....
Nu este parerea mea, si eu credeam la fel pana am vazut o chestie pe care a spus-o un mare astronom. Am cautat mai mult si am aflat ca si Hawking spune acelasi lucru :

cand vezi cuvantul geocentrism e normal sa te cutremuri, pentru ca ai fost educat asa. Dar asa cum spune si Hawking nu exista nici o dovada impotriva, doar opinia lor ca nu e nimic special cu Pamantul. Si cand esti ateu e normal sa gandesti asa. Nu e normal atunci cand crezi in Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2013, 22:09:32
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu este parerea mea, si eu credeam la fel pana am vazut o chestie pe care a spus-o un mare astronom. Am cautat mai mult si am aflat ca si Hawking spune acelasi lucru :

cand vezi cuvantul geocentrism e normal sa te cutremuri, pentru ca ai fost educat asa. Dar asa cum spune si Hawking nu exista nici o dovada impotriva, doar opinia lor ca nu e nimic special cu Pamantul. Si cand esti ateu e normal sa gandesti asa. Nu e normal atunci cand crezi in Dumnezeu.
Bun, si atunci, modul in care argumentez, nu are legatura cu ateismul. Eu asa vad: opera aceasta, Cosmosul, prin maretia ei, desi efemera, spune despre maretia Creatorului ei. Logic. Sa zicem ca persoana X face produsul sau opera de arta Y. Ei bine, nu e normal ca acel obiect este, per se, un mesaj despre creatorul sau? Prin proprietatile sale, si prin asta putem intelege orice, de la marime, la stil, la... orice (nu le am cu arta, am dat un exemplu :)). Cind te uiti la Venus din Milo sau Discobolul, nu te simti ca privind niste grafitti. Si da, mi se pare anormal sa ne intoarcem la o perceptie medieval-obscurantista-scripturo/eclesiolatra asupra Universului. Ca ortodox, gindeste-te ca astfel dai gir actiunilor Inchizitiei, acea institutie de "binefacere", cumva asemanatoare, pastrind proportiile, cu alte cluburi de duiosi si blinzi gen NSA sau FEMA, sau NKVD. Istoria e ciclica. Viziunile avute de om auspra Universului influenteaza, chiar foarte subtil/indirect (vezi notiunea de"butterfly effect") modul in care se raporteaza la Dumnezeu, si evident si la semeni si alte forme de viata. Aminteste-ti cit de "clonat" era credinciosul medieval, si cit de "clonat" e (ne)credinciosul contemporan. Repet, istoria e ciclica. Din pacate, simt ca viziunea geocentrica se va intoarce ca dominanta. Ceea ce nu inseamna ca e si reala.

Last edited by Barsaumas; 23.11.2013 at 22:16:01.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2013, 22:17:58
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Bun, si atunci, modul in care argumentez, nu are legatura cu ateismul. Eu asa vad: opera aceasta, Cosmosul, prin maretia ei, desi efemera, spune despre maretia Creatorului ei. Logic. Sa zicem ca persoana X face produsul sau opera de arta Y. Ei bine, nu e normal ca acel obiect este, per se, un mesaj despre creatorul sau? Prin proprietatile sale, si prin asta putem intelege orice, de la marime, la stil, la... orice (nu le am cu arta, am dat un exemplu :)). Cind te uiti la Venus din Milo sau Discobolul, nu te simti ca privind niste grafitti. si da, mi se pare anormal sa ne intoarcem la o perceptie medieval-obscurantista-scripturo/eclesiolatra asupra Universului. Ca ortodox, gindeste-te ca astfel dai gir actiunilor Inchizitiei, acea institutie de "binefacere", cumva asemanatoare, pastrind proportiile, cu alte cluburi de duiosi si blinzi gen NSA sau FEMA, sau NKVD. Istoria e ciclica. Viziunile avute de om auspra Universului influenteaza, chiar foarte subtil/indirect (vezi notiunea de"butterfly effect") modul in care se raporteaza la Dumnezeu, si evident si la semeni si alte forme de viata. Aminteste-ti cit de "clonat" era credinciosul medieval, si cit de "clonat" e (ne)credinciosul contemporan. Repet, istoria e ciclica. Din pacate, simt ca viziunea geocentrica se va intoarce ca dominanta. Ceea ce nu inseamna ca e si reala.
Credinta mea nu depinde de geocentrism. Dar lucrurile ar trebui puse pe masa asa cum sunt. Deocamdata ceea ce stim este cum arata cosmosul privit de pe pamant. Respingerea unei anumite ipoteze doar pentru ca ar contravine cu principiile dupa care iti conduci viata poate fi oricum dar nu este stiintifica.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare