Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Nu ține numai de preot, ține și de noi. Ce vină are preotul că pe noi ne nu preocupă mai mult de ce mergem de fapt la biserică, care e scopul? s.a.m.d Bineînțeles că și preotul poate fi cel care să-și stimuleze mierenii în acest sens.
Când și cum să ne împărtășim - extras din cartea Liturghia Ortodoxă - istorie și actualitate, Ierom. Petru Pruteanu
"Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați‑vă![1]
Ce îndemn călduros! Ce invitație insistentă! Păcat însă că noi, creștinii, următori ai lui Hristos și oamenii așa‑ziși „de biserică” (în comparație cu majoritatea secularizată a celor care doar se numesc creștini), rămânem surzi acestei invitații de a ne împărtăși din „masa Stăpânului”, din „darul nemuririi” și din „antidotul morții”. La fiecare Liturghie, Hristos, prin gura preotului, Se oferă zicând: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu…” și: „ Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu…” și, văzând ce se întâmplă, mă întreb care mai este rostul acestor cuvinte din moment ce la majoritatea Liturghiilor de peste an nimeni nu „ia” și nimeni nu „bea”?! Pentru ce mai săvârșim atunci Liturghia în fiecare duminică sau chiar în fiecare zi?! Și acum o ultimă întrebare: ceea ce facem este normal sau greșit? Dacă este normal, atunci care este scopul principal al Sfintei Liturghii, iar dacă este greșit, care este soluția și ce învață Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți în legătură cu aceasta?"
Acest capitol este și pe internet: http://www.sfintiiarhangheli.ro/cand...-ne-impartasim
|
In legatura cu ce ati spus, la fel sublinia un parinte despre indiferenta cu care tratam cuvintele lui Hristos - "Luati mancati...Beti dintru acesta toti...pentru iertarea pacatelor" care sunt sub forma de porunca. Nu le-a formulat ca si celelalte - cine vrea sa-si ia crucea si sa vina dupa Mine sau daca vrea cineva...
Si facea o paralela cu momentul asezarii lui Adam in Rai: Dumnezeu i-a poruncit lui Adam sa nu manance din cutare pom pentru ca va muri. Ambele porunci sunt date ca omul sa aiba viata.
Numai ca nici atunci si nici acum omul nu asculta. Nu manca caci vei muri - si a mancat. Luati mancati pentru viata de veci - si nu ne inghesuim prea tare.