Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.03.2014, 21:47:12
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Doamne ajuta! Multumesc pt raspunsuri, dar nu inteleg deunde s-a ajuns sa vb iarasi despre post??? (eu n-am intrebat asa ceva). Intrebarea era daca si cat trebuie sa toleram, sa iertam pe cei care ne gresesc si ne nedreptatesc. Cat e constructiv, ziditor, si cand devine pricina de sminteala (pt cel ce greseste). Asta era "dilema".
Nu la întrebarea asta i-a răspuns Mântuitorul lui Petru?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2014, 16:17:08
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Nu la întrebarea asta i-a răspuns Mântuitorul lui Petru?
Posibil, dar nu mai stiu exact ce si cum. Lumina?i-ma! (stiu ca El era intodeauna pro-iertare, de 70x7, mai ales pe cei care nu stiau ce fac, dar cred ca totusi s-a referit in special la farisei cand a zis ca mai bine le-ar fi cu o piatra de gat pe fundul garlei. Adica celor care cunosc legea sau ar trebui sa o cunoasca, dar nu o cred, nu atat celor care smintesc din necunoastere)
Reply With Quote
Vechi 17.03.2014, 16:46:15
N.Priceputu
Guest

Implicit

Da, la acest răspuns m-am referit:
Citat:
Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de câte ori va greși față de mine fratele meu și-i voi ierta lui? Oare până de șapte ori? Zis-a lui Iisus: Nu zic ție până de șapte ori, ci până de șaptezeci de ori câte șapte. (Matei 18, 21-22)
Cât privește pasajul cu piatra de gât..., observ că este la același capitol, mai înainte:
Citat:
5. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește. 6. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării. 7. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.(Matei 18, 5-7)
Și e clar că Mântuitorul îi deplânge pe cei ce se fac vehicule ale răului. Spune că unuia ca aceștia i-ar fi fost mai bine cu piatra de gât decât să aducă o asemenea sminteală, însă nu este un îndemn la a i-o atârna (cum se pare că a înțeles Inchiziția cu mai multe secole în urmă).
Reply With Quote
Vechi 17.03.2014, 19:18:12
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, la acest răspuns m-am referit:
Cât prive?te pasajul cu piatra de gât..., observ că este la acela?i capitol, mai înainte:

?i e clar că Mântuitorul îi deplânge pe cei ce se fac vehicule ale răului. Spune că unuia ca ace?tia i-ar fi fost mai bine cu piatra de gât decât să aducă o asemenea sminteală, însă nu este un îndemn la a i-o atârna (cum se pare că a în?eles Inchizi?ia cu mai multe secole în urmă).
Sunt intru totul de acord. Se pare ca Iisus îi vede pe unii dintre smintitori tot ca pe victime ale propriilor rataciri, îndoieli semanate de diavol sau învataturi gresite. Iar pe noi, daca cel care ne-a gresit nu a reusit sa ne sminteasca de tot, poate ar trebui sa-i fim recunoscatori ca ne-a intarit in credinta. Insa problema mea era daca nu cumva, tot iertand si tolerand greselile, necuvintele, blasfemiile, ereziile sustinute de unii din fratii nostri, îi încurajam sa continue cu ele (asa cum alcoolicul, curvarul e incurajat sa bea/preacurveasca, daca e iertat prea usor sau de multe ori). E clar ca nu prin noi vine sminteala (desi ei poate asta sustin), dar poate nici salvarea, mantuirea lor...
Reply With Quote
Vechi 17.03.2014, 19:47:15
N.Priceputu
Guest

Implicit

Aici trebuie să facem apel la discernământ, fiind și acesta o virtute creștină. A ierta răul care ți se face ție personal înseamnă să nu i-l întorci la fel, ba mai mult, să continui să-l iubești și să-l uiți, să nu îl ții minte pentru ca mai târziu să i-l amintești.
Dar răul pe care-l face poate avea urmări și în alții, poate produce sminteală, îi poate vătăma grav (pe cei mici ca vârstă sau doar în credință). Sau îl vatămă chiar pe cel care-l face. Dar pentru astfel de situații tot la Hristos avem răspunsul, căci nu i-a lăsat să doarmă liniștiți pe cei ce greșeau (îndeosebi pe ipocriți), ci le-a arătat unde greșesc, deplângându-i.
Iar noi, când ne pregătim de spovedanie, una dintre întrebările din îndreptar (sau pe care ne-o pune duhovnicul) este dacă nu am văzut pe cineva făcând vreun rău și am tăcut (făcându-ne părtași).
Deci nici în privința blasfemiei și a ereziei nu se cade să tăcem, căci pot aduce sminteală.

Ar mai fi un aspect: Dacă Dumnezeu ne iartă după ce noi Îi cerem iertare, cred că așa trebuie să fie și între oameni. Iertarea o acorzi celui care înțelege că a greșit și dorește să fie iertat. Numai atunci se petrece o schimbare. Sigur, după aceea poate că va greși din nou, și din nou... Însă dacă-i pare rău și te roagă să-l ierți, trebuie s-o faci ca și Dumnezeu.

Last edited by N.Priceputu; 17.03.2014 at 19:54:21.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2014, 14:45:57
fallen fallen is offline
Senior Member

Citat:
Aici trebuie să facem apel la discernământ, fiind ?i acesta o virtute cre?tină. A ierta răul care ?i se face ?ie personal înseamnă să nu i-l întorci la fel, ba mai mult, să continui să-l iube?ti ?i să-l ui?i, să nu îl ?ii minte pentru ca mai târziu să i-l aminte?ti.
Dar răul pe care-l face poate avea urmări ?i în al?ii, poate produce sminteală, îi poate vătăma grav (pe cei mici ca vârstă sau doar în credin?ă). Sau îl vatămă chiar pe cel care-l face. Dar pentru astfel de situa?ii tot la Hristos avem răspunsul, căci nu i-a lăsat să doarmă lini?ti?i pe cei ce gre?eau (îndeosebi pe ipocri?i), ci le-a arătat unde gre?esc, deplângându-i.
Iar noi, când ne pregătim de spovedanie, una dintre întrebările din îndreptar (sau pe care ne-o pune duhovnicul) este dacă nu am văzut pe cineva făcând vreun rău ?i am tăcut (făcându-ne părta?i).
Deci nici în privin?a blasfemiei ?i a ereziei nu se cade să tăcem, căci pot aduce sminteală.

.
Uite de acest aspect am uitat...("am vazut pe cineva facand rau si nu l-am indreptat"). Desigur, sunt si situatii cand " dreptatea noastra nu face cat o carpa lepadata", cand vedem doar paiul din ochiul celuilalt... Sau cand incercam sa indreptam smintim mai rau, asa cum patesc eu acasa daca incerc sa zic ceva (de ex, cand am vrut sa zic ca "nu tr sa ne ingrijim de ce mancam, imbracam.,ci sa cautam mai intai Imparatia cerurilor si toate ni se uor adauga" mi s-a zis ca "adica ne invata sa fim lenesi si sa asteptam sa ne pice din cer???") si multe altele asemenea ca mi-e frica sa mai aduc vorba... Ce mai incoace si-n colo, n-am "har lucrator", putere de a convinge si pe altii...de fapt asta n-are nimeni de la sine, ci numai daca o cere si daca i-o da Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2014, 21:06:39
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Implicit

Citat:
Uite de acest aspect am uitat...("am vazut pe cineva facand rau si nu l-am indreptat"). Desigur, sunt si situatii cand " dreptatea noastra nu face cat o carpa lepadata", cand vedem doar paiul din ochiul celuilalt... Sau cand incercam sa indreptam smintim mai rau, asa cum patesc eu acasa daca incerc sa zic ceva (de ex, cand am vrut sa zic ca "nu tr sa ne ingrijim de ce mancam, imbracam.,ci sa cautam mai intai Imparatia cerurilor si toate ni se uor adauga" mi s-a zis ca "adica ne invata sa fim lenesi si sa asteptam sa ne pice din cer???") si multe altele asemenea ca mi-e frica sa mai aduc vorba... Ce mai incoace si-n colo, n-am "har lucrator", putere de a convinge si pe altii...de fapt asta n-are nimeni de la sine, ci numai daca o cere si daca i-o da Dumnezeu.
Nu va mai subestimati, cum incearca altii sa va faca sa nu aveti incredere in d-voastra, cel care nu are credinta nu se va intelege niciodata cu cel credincios, pentru ca nu vede lucrurile duhovniceste. Este o prapastie intre aceste categorii de oameni care cu greu poate fi trecuta!
Si eu am aceste probleme de convingere in familie, nu gasesc nici o cale sa comunic cu rudele atee in probleme religioase, mi se pare ca am un munte de trecut.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2014, 08:19:53
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Ca sa indrepti pe cineva trebuie mai intai tu sa fii drept/sau sa ai autoritate in domeniu(preot/teolog/psiholog)si bineinteles celalalt sa -ti ceara ajutorul ,sfatul sau parerea.
Eu nu pot decat sa ma mahnesc daca vad ca cineva pacatuieste si sa ma rog ca Domnul sa-si faca lucrarea cu fiinta respectiva si sa n-o dea uitarii.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare