![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Spovedania este ca o baie în care ne spălăm de toate întinăciunile lăuntrice, sufletești. Știți dumneavoastră, dacă cineva, fiind murdar, nu s-ar spăla măcar o săptămână, cred că ar mirosi foarte urât ! Dar, dacă măcar un an nu s-ar spăla ? Sunt unii oameni care nu se spovedesc ani de zile ! Dacă nu s-ar spăla ani de zile, cred că ar trebui să stea multe zile să-și curețe mizeria de pe trupul omenesc, așa de mult s-ar aduna mucegaiul și putrezirea materiei pe trupul lor nespălat ! Cam așa se întâmplă cu Sfânta Spovedanie ! Sunt persoane care se îngrijesc cu regularitate, însă sunt unii, care nu se spovedesc cu anii. Am întâlnit persoane care treizeci de ani nu s-au spovedit; alții, bătrâni de 80 de ani, atunci au venit să se spovedească. Cât a trebuit să sufere acest suflet omenesc, ca și poată să-și pârască toate păcatele făcute în toată viața lui ! În cartea lui Iov este acest cuvânt : Dacă ar fi viața omului numai de o zi, nu ar fi fără de păcat! Noi facem păcate și cu gura, vorbind vorbe netrebnice, și cu ochii, privind ce nu trebuie să privim, și cu urechile, auzind ce nu trebuie să auzim. Cu toate simțurile noastre suntem infectați de aceste răutăți, de aceste lucruri urâte care spurcă lăuntrul nostru. Și cum ați mai auzit, trupul nostru este numit templu al Duhului Sfânt, Biserica Dumnezeului Celui viu. Acest templu al Duhului Sfânt trebuie păstrat în curățenie pentru că în el locuiește Duhul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt. Dacă în fiecare zi ne întinam, ne spurcam viața cu tot felul de păcate și patimi, acest lăuntru al nostru cum mai arăta înaintea lui Dumnezeu, Cel atotsfințit și atotcurat? De aceea este nevoie de această spălare lăuntrică, care se face prin Sfânta Spovedanie. Este însuși Taina lacrimilor. Pentru că, așa cum prin Sfântul Botez ne curățim prin apă sfințită a Botezului, tot așa în cursul vieții noastre, cu lacrimi spălăm sufletul de păcatele noastre. Este această Taină a Pocăinței, a regretului, a părerii de rău de tot ceea ce am făcut în viață până în clipa în care ne botezăm, prin " botezul lacrimilor și al sfintei căințe ". De aceea taina aceasta este mare. Dacă luăm Sfânta Împărtășanie fără Spovedanie, riscăm să fim pedepsiți de Dumnezeu, pentru că am îndrăznit că, în acest vas urât și murdar, care a devenit trupul nostru, să punem acest mărgăritar de mare preț, Sfânta Împărtășanie, Care este Trupul tainic al Domnului nostru Iisus Hristos.
|
||||
|
||||
![]()
- Părinte, ati spus că în vremea rugăciunii trebuie să evităm să aducem în mintea noastră diferite imagini din viața lui Hristos etc. De ce?
- Pentru ca să nu ne înșele diavolul cu închipuirile. Imaginația este bună, este o putere mare, dacă se pune în valoare. Unii oameni pot vedea, de pildă, un peisaj, iar după un an să-și aducă aminte de el exact așa cum este și să-l zugrăvească. Aceasta este o aptitudine pe care Dumnezeu o dă omului, dar diavolul o exploatează. Cei care se înșeală, orice văd sau citesc și le închipuie cum vor ei și după aceea această imagine închipuită o cred ca realitate. Ca să fie ajutați au nevoie, sărmanii, de multă supraveghere, pentru că diavolul mereu îi înșeală. De aceea, cel care are o imaginație bogată din fire, trebuie să-și facă probleme atunci când i se spune că nu gândește bine și să-și pună semne de întrebare gândului său. Am cunoscut o femeie simplă care se ruga mereu și-L ruga pe Hristos să i Se arate în această viață, mai ales că nu-L va vedea, precum spunea ea, în cealaltă. Și într-adevăr, Hristos i S-a arătat în timpul împărtășirii înlăuntrul Sfântului Potir ca un Prunc, cu părul plin de sânge, după care a dispărut și astfel a putut să se împărtășească. După întâmplarea aceasta diavolul a început s-o chinuiască cu gândul că este ceva. Apoi a început s-o chinuiască cu închipuirea și îi prezenta mereu filme cinematografice. Când am ieșit odată în lume, am găsit-o într-o casă și am auzit închipuirile ei ce le spunea bărbaților și femeilor care erau adunați acolo. Mult m-am chinuit s-o aduc la liman. Singura soluție a fost să-i dau o scuturătură bună înaintea tuturor, ca să se facă cunoscute înșelările ei și să se smerească. (Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Vol. III-Nevointă duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 229-230)
|
||||
|
||||
![]()
Dacă Dumnezeu mă iartă în măsura în care iert, atunci ca să mă ierte nu trebuie neapărat să mă schimb? Ajunge să iert la rândul meu?
Da, dacă ierți, Dumnezeu te iartă. În Patericul Egiptean se povestește o întâmplare. A murit un frate care era cunoscut ca fiind foarte nepăsător. Se mai îmbăta, glumea, nu-și făcea pravila. Și iată că s-a apropiat ziua să moară. Fratele era bucuros, liniștit, fericit. S-au apropiat Bătrânii, care știau ce înseamnă o astfel de moarte, pentru că omul păcătos înaintea morții este panicat, este speriat..., și l-au întrebat: „Frate, ce ești așa bucuros, ce ești așa vesel? Mergi la Dumnezeu la judecată și noi te știm că nu prea te-ai îngrijit de rânduiala călugărească... Ce pricini ai să te bucuri?" Fratele a zis: „E, Părinților, eu toată viața mea una am păzit, pentru că s-a zis: nu judecați și nu veți fi judecați; și acum aștept să mă duc la Dumnezeul meu ca să facă ceea ce a zis, pentru că eu nu am judecat pe nimeni în viața mea." Și Părinții au zis: „Bine a făcut fratele nostru și drept este cuvântul lui". Așa să facem și noi. Păi, dacă așa a zis Mântuitorul, ce-o mai sucim? Dacă nu judecăm, avem nădejde de mântuire mai mult decât pentru oricare altă nevoință, pentru că El nu a zis: „Precum postiți, așa vi se va ierta; precum vă rugați, așa vi se va ierta, ci precum iertați, așa vi se va ierta". Este virtutea care ne dă cea mai mare nădejde dintre toate, pentru că Hristos a revenit obsedant cu făgăduința că o va răsplăti cu iertare. Așa că, să îndrăznim, dacă am iertat, să îndrăznim să cerem de la Dumnezeu iertare. Dar inima singură simte asta. Începe să simtă mila lui Dumnezeu, începe să simtă dragostea lui Dumnezeu. În măsura în care iartă, omul începe să-l vadă pe Dumnezeu milostiv, bun. (Nimeni nu poate ierta fără ca mai întâi să-și schimbe omul lăuntric, fără să-și înăbușe egoismul și răutatea din sine. Omul firesc nu iartă, el din instinct se apără și se îndreptățește, și chiar atacă pentru a se păstra pe sine, ca un animal. Iertarea este cu putință doar în Duhul Sfânt, Care se agonisește printr-o lucrare neîncetată - chiar dacă nevăzută în afară -, este o însușire a noii făpturi în Hristos). (Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 103-104)
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 05.05.2014 at 21:38:37. |
|
||||
|
||||
![]()
- Părinte, dacă prind vrăjile, atunci cum se dezleagă ele?
- Prin pocăință și spovedanie. De aceea trebuie ca mai întâi să se afle pricina pentru care au prins vrăjile, să-și înțeleagă omul greșeala, să se pocăiască și să se spovedească. Câți nu vin acolo la Colibă chinuiți pentru că li s-au făcut vrăji, și-mi spun: „Fă rugăciune, ca să mă ușurez de chin!”. Îmi cer ajutorul fără să caute și să afle de unde a început răul, ca să-l îndrepte. Adică să afle în ce au greșit de au prins vrăjile, iar apoi să se pocăiască, să se spovedească, pentru ca să le înceteze chinul. (Cuviosul Paisie Aghioritul – Nevoință duhovnicească, vol. III, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 204)
|
||||
|
||||
![]()
Care este icoana unei căsătorii desăvârșite?
Ei, aceasta este o problemă complicată. Pentru ca o căsătorie să fie desăvârșită, trebuie să respecte cele 11 reguli canonice ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Acesta, în secolul al IV-lea, sesiza ce ar trebui să facă o familie pentru ca să existe această tendință și această stare de desăvârșire. Iată câteva dintre aceste reguli: - să nu se ia neamuri în căsătorie; - să se învoiască tinerii, adică să nu fie obligați de altcineva; - părinții să fie de acord cu căsătoria; - băiatul și fata să nu stea necăsătoriți până la o vârstă înaintată; - mirele și mireasa să se spovedească și să se împărtășească înainte de nuntă; - în ziua nunții, mirele și mireasa, nașii lor și părinții lor să asculte Sfânta Liturghie în Sfânta Biserică; - nunta nu se face cu lăutari, cu muzică; - mirii nu se împreună decât numai după o zi și o noapte de la nuntă, întrucât Cununia este o Sfântă Taină; - în toată vremea căsniciei, creștinii trebuie să nu se împreune Lunea, Miercurea, Vinerea, Sâmbăta și Duminica, ci numai Marțea și Joia, exceptând Sfintele Posturi. (Părintele Nicolae Tănase, Sotul ideal, sotia ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, pp. 95-96)
|
||||
|
||||
![]()
O rețetă a Sf. Efrem Sirul pentru opt boli ale sufletului Cele opt gânduri din care vine tot ce-i rău și din care omul nostru lăuntric se îmbolnăvește adânc și de moarte sunt următoarele: lăcomia pântecelui, curvia, iubirea de arginți, mânia, întristarea nepotrivită, trândăvirea, slava deșartă, trufia. Tocmai acestea poartă război cu fiecare om.
Și tu, fiule, dacă vrei să birui lăcomia pântecelui, să îndrăgesti înfrânarea, să ai frică de Dumnezeu, și vei birui. Dacă vrei să birui curvia, să îndrăgești privegherea și însetarea, să te gândești întotdeauna la moarte și sa nu stai niciodata de vorbă cu femeile, și vei birui. Dacă vrei să birui iubirea de arginți, să îndragești neagonisirea și necheltuirea. Dacă vrei să birui mânia, să ții minte cum Domnul nostru Iisus Hristos nu S-a mâniat pe evrei, cu tot răul pe care I l-au făcut, ci chiar S-a rugat pentru ei. Dacă vrei să birui întristarea nepotrivită, să nu te mâhnești nicicând pentru cele vremelnice, ci dacă te vor răni cu vorba, sau nu îți vor da pace, sau te vor necinsti, nu te întrista, ci, dimpotrivă, bucură-te. Întristează-te doar când păcătuiești, dar și aici să păstrezi măsura, ca să nu cazi în deznădejde și să pieri. Dacă vrei să birui trândăvirea, îndeletnicește-te macar o scurtă vreme cu vreo rucodelie, sau citește, sau roagă-te deseori. Dacă vrei să birui slava deșartă, să nu iubești laudele, nici cinstirile, nici hainele bune, nici șederea pe locurile de frunte, nici întâietățile, ci, dimpotrivă, să te bucuri atunci când ești ocărât și defaimat în chip mincinos, și să te mustri pe tine însuți, zicându-ți că ești mai păcătos decât orice om. Dacă vrei să birui trufia, orice ai face, să nu zici că lucrul acela s-a făcut cu puterile tale, ci fie că postești, fie că petreci vremea în priveghere, fie că dormi pe pământul gol sau îngenunchezi adesea făcând metanii, să spui: “Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu acoperământul lui Dumnezeu se face aceasta, nu cu puterea mea”… Nimic nu poate fi mai simplu și accesibil decât această rețetă a lui Efrem împotriva celor opt boli ale sufletului – iar pentru ca ea să fie mai puternică și mai eficace, adaugă rugăciunea aceluiași Efrem: “Doamne și Stăpânul vieții mele! Duhul trândăvirii, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie, iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei daruiește-mi mie, slugii Tale.” Extras din Rețetar duhovnicesc sau doctorie duhovnicească adunată din lume”, Ed. Sophia
|
||||
|
||||
![]()
Îmi scrii că te atacă gânduri de curvie și că din rugăciune nu primești acea mângâiere și căldură de odinioară. Să te silești la rugăciune ca și înainte, să nu te răcești și nici să deznădăjduiești. Chiar dacă ești uneori biruită de gânduri, iarăși să strigi cu râvnă înfocată și osârdie către Domnul și cu duh de smerenie și nădejde în milostivirea Lui, să continui obișnuitele rugăciuni de acasă și din biserică, lăsându-te cu totul în voia lui Dumnezeu. Să păzești conștiința și ochii, să ai frica lui Dumnezeu, să cugeți mai des la moarte, la înfricoșata Judecată și la faptul că, dacă acum nu te vei îndrepta spre o viață bineplăcută Domnului, atunci, mai târziu vei slăbi cu totul în cele ale binelui. Împotriva gândurilor de curvie să te înarmezi cu înfrânarea de la hrană și somn, să cauți să fii mereu în lucru, iar mai presus de toate să ai oricând și în orice smerenie, mustrare de sine și să nu judeci pe nimeni. (Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina)
|
||||
|
||||
![]()
Prin luptă și răbdare, prin acestea două va via în noi rugăciunea fierbinte. Se cere timp și osteneală multă, însă să nu ne împuținăm sufletește, să nu ne obosim, să nu ne îngreunăm! Osteneala noastră, dacă este sistematică și stăruitoare, mai devreme sau mai târziu va fi oricum încununată de succes. Va primi coroană nu datorită nouă, ci datorită milei nemărginite a lui Dumnezeu.
Limba noastră este bine să se obișnuiască cu rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluește-mă!” sau cu oricare altă rugăciune scurtă, cu mintea adunată în inimă. Luptați-vă ca să provocați în inima voastră, ca să spun așa, o mică rană! Truda voastră susținută o va crea pe aceasta în scurt timp. Atunci Domnul o va răsplăti cu rugăciunea Lui harismatică. (Sfântul Teofan Zăvorâtul, Călăuzire către viața duhovniceacă, Editura Egumenița, Atena, 2004, p. 52)
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Un cuvand intelept bun pentru acest thread , dar si pentru celalalt thread "cuvant pentru suflet "(http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=16604 ). Doamne ajuta !
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daca pot primi niste raspunsuri | andrei23 | Generalitati | 28 | 19.06.2011 18:13:32 |
Caut niste raspunsuri | NeInocentiu | Secte si culte | 108 | 18.04.2011 13:43:12 |
|