Citat:
În prealabil postat de AlinB
Hai sa fim seriosi, stiti f. bine ca respectivul nu considera nici macar cat dvs. acele "biserici" ca fiind biserici autentice, dvs. totusi le numiti "comunitati eclesiale" cand de fapt termenul corect (nu cel prefacut ecumenist romano-catolic) este de secte crestine ( in acest context cuvantul crestin nemaiavand aproape nici o valenta pozitiva ci doar desemneaza o categorie)
|
Conteaza mai putin ce credem noi personal cat conteaza ce cred Bisericile noastre. Punctul de vedere catolic l-am enuntat deja. Dar el nu difera de punctul de vedere ortodox, fiindca Biserica Ortodoxa (sau, in fine, o parte a ei, cum e, de pilda, patriarhul Daniel) considera Biserica Catolica drept Biserica autentica avand caracter apostolic.
In ceea ce priveste denumirea de "secta", nu e vorba doar ca e nepoliticoasa. Dar, in unele cazuri, nu prea exacta. Eu, cand spun "secta" ma gandesc la un grup separat recent (si, eventual incomplet). Dar "Biserica" Baptista, de exeplu, are deja vreo 200 de ani in spate. Asa cum nu mai poti spune, azi, ca PD-ul este o secta a PSD-ului, desi puteai spune asta ieri, tot asa nu mai poti aplica termenul de "secta" baptistilor.
Citat:
Si dupa cum vedeti, descendenta apostolica nu poate clarifica alte chestiuni care le aduceti absolut inutil in discutie ca de pilda daca BO s-a despartit de BRC sau invers.
|
Aici, admit ca nu era cazul.
Citat:
Deci dupa ce dvs. ati avansat un termen ciudat, folosita de altfel si de ecumenismul neoprotestant, aceea de "biserica locala" faceti o clarificare absolut care de fapt introduce o alta dilema si sursa de conflict care nu duce nicaieri.
|
Termenul nu e nici ciudat, nici nu ar trebui sa introduca dileme sau conflicte. Vedem bine ca, in Noul Testament, e vorba mai mult de Biserici locale decat de Biserica in ansamblul ei, Biserica Universala. Sf Ap Paul se adreseaza, pe rand, unor Biserici locale. Dv cum spuneti ca este Arhiepiscopia Tomisului in raport cu BOR, nu este o Biserica locala ? Poate ca nu folositi exact cuvantul, dar ideea asta e: o parte dintr-un intreg.
Citat:
Acum daca toti ati vrut sa ajungeti aici, ne explicati si noua de ce ati fost banat, in mai multe randuri de pe forumul romano-catolic?
|
Dintr-un motiv care tine de "bucataria" Bisericii Catolice, ca sa zic asa: e vorba de o deosebire de vederi intre administratia forumului de acolo si mine asupra chestiunii: "este FSSPX (un grup de preoti) catolica sau nu este catolica ?", chestiune care are un rasunet de domeniul dogmaticii: "sunt anumite acte ale Sinodului Ecumenic Vatican II infailibile sau nu sunt infailibile?". Convingerea mea personala este ca preotii din FSSPX sunt preoti catolici si ca actele ultimului Sinod nu angajeaza infailibilitatea Bisericii.