![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Afirmația că în culisele unui avort spontan se află păcatul (fie și neconștientizat, fie și al altei persoane decât mama) nu implică și nici nu neagă afirmația (falsă) că păcatele unei femei însărcinate duc obligatoriu la avort. Cele două afirmații sunt independente, validitatea uneia nu se probează prin cealaltă și nu atârnă în nici un fel de ea. E sigur că moartea e plata păcatului, dar nu cunoaștem în ce fel va lucra păcatul săvârșit, în ce fel se va manifesta și asupra cui. Dacă un fenomen se produce, e sigur că are o cauză. Și o putem identifica. Dar dacă un fenomen se produce, nu știm mereu ce efect va urma. Pot apărea mereu alți factori care duc, împreună, la efecte foarte diverse. Viața nu decurge după șabloane. Chiar dacă știm mereu cauza morții. Last edited by Ioan_Cezar; 14.11.2014 at 04:17:39. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cine suntem noi, bieti pacatosi, sa intervenim in planul lui Dumnezeu? Intrebari: 1) Toti copiii avortati pana acum au platit pentru pacate? 2) Daca intervenim impotriva avortului le spalam noi pacatele copiilor, care, in caz contrar, ar fi fost avortati ca urmare a pacatuirii? Last edited by Inorogul; 14.11.2014 at 13:30:47. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Am citit informatii pe aceste teme. ...Poate nu suficient de multe. Ofera-mi, te tog, trei carti de apologetica, pe care le consideri cele mai bune si iti jur ca le citesc. Iti dovedesc discutand pe marginea lor. |
|
|
||||
|
||||
|
Ce are apologetica cu crima numită avort?
|
|||
|
|||
|
Nu am cerut pe tema avort. Orice carte de apologetica care apara crestinismul-ortodox.
LE: las de la mine azi. Orice carte de apologetica care apara religia in general. |
|
|
||||
|
||||
|
Lasă și lasă-ne.
Nu trebuie să te convingem noi de nimic. Ai bunul simț și fă și tu la fel.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Daca vrei poti citi catehismul, e invatatrua condensata. Exista si catehisme mai scurte. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu am afirmat nicidecum că acei copii avortați își plătesc păcatele. Nu am susținut că moartea lor e plata pentru păcatele lor. Tocmai aici ar merita să reflectați un pic, să nu mai compilați afirmațiile ci să operați distincția: 1) cauza morții, cauza esențială, finalis, cauza-cauzelor dincolo de lanțul întortocheat al unor alte influențe cauzale distale, proximale etc. este păcatul. Boala și moartea au intrat în omenire prin păcatul unuia, păcatul originar. (Aceasta este o explicație retroactivă.) 2) păcatul unui om, însă (dacă acum cugetăm invers, proactiv, pe linia desfășurării înainte a vieții), poate avea urmări foarte diferite; poate duce la afectarea altor oameni, de pildă a propriului copil; poate rămâne și fără un efect major, anume când persoana face pocăință iar Dumnezeu iartă; poate afecta pe unul sau pe altul la un moment nebănuit, cândva; poate fi un efect limpede, clar, evident sau unul mai discret. În cazul de față, păcatul unui părinte sau al altui înaintaș poate duce la moartea unui copil. Domnule, în lume acționează simultan multe feluri de legi, legi naturale dar și legi duhovnicești. Este lege duhovnicească aceasta a consecințelor păcatului. Cine păcătuiește intră sub acțiunea legii duhovnicești, așa cum cine ignoră sau încalcă o lege a fizicii suportă consecințele. De pildă, dacă ignori legea atracției gravitaționale și te așezi sub un pom, nu te mira dacă îți cade o dudă pe cămașa scrobită... Sau vreo omidă... Ține cont de legile fizicii, de vrei să rămâi cu cămașa curată! Precum ținem cont și de legile frecării când punem frână, precum ținem cont și de legile mișcării circulare când virăm atenți la forța centrifugă etc. De ce nu acceptați că e folositor să ținem cont și de legile (acțiunii și reacțiunii) duhovnicești? "...că toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri!" (Mt 26,52) - e un exemplu. Dumneavoastră schematizați caricatural afirmații care se cer cugetate pe îndelete iar nu expediate fără cercetare. Respingeți din oficiu, cu superficialitate și, parcă, foarte temător să nu cumva să descoperiți că v-ați înșelat... * Dacă am greșit undeva, rog pe frații ortodocși să mă îndrepte. |
|
|
||||
|
||||
|
Te completez eu: legea "naturală" e un caz particular al legii "duhovnicești".