Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.12.2014, 18:38:29
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Totul e comert, pana la urma :)

E " comica" uneori insa viziunea consumatorului : ce ma intereseaza pe mine ca asa e legea?!? S-o ia na*** de lege, eu nu sunt de acord cu aceasta lege, asadar, nu am de gand sa o respect...si ar fi bine sa n o faceti nici dvs, daca vreti sa-mi faceti pe plac...

Stiti, se spune ca nu poti sa afirmi ca-L iubesti pe Dumnezeu, daca nu ii iubesti pe oameni...ceea ce e trist ..... . Ca ar trebui in oameni, sa vezi pe Dumnezeu.... . Ce te faci nsa cand ajungi sa vezi in ei mai degraba pe diavol ? Unii chiar asta-ti lasa impresia, ca au venit la tine trimisi de dracu, ca sa te ispiteasca si sa iti puna rabdarea la grea incercare...
Reply With Quote
Vechi 04.12.2014, 18:56:23
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Înseamnă că între tine și el s-a interpus un diavol, care-și suprapune chipul peste al omului din fața ta, ca o mască; o mască pe care, de fapt, o proiectezi tu asupra lui, cu lumina din inma ta... care este întuneric.
Sună rău, dar așa și este. Prea adesea îi demonizăm pe ceilalți, individual sau în masă, pe categorii, considerându-i responsabili de răul nostru personal sau al lumii în care trăim.

Ce să facem ca să vedem în ceilalți, toți, chipul lui Dumnezeu? Să ne curățăm inima, prin spovedanie și rugăciune, prin împărtășanie, primindu-L pe Hristos în ea, și atunci vom putea reflecta asupra altora lumina Lui. Fără El nimic (bun) nu putem.

E o mare taină a Lui aici, că El este cel care Se recunoaște în fiecare dintre noi; El este cel care descoperă în celălalt chipul Său, potențându-l, totodată.

Adică dacă El te locuiește, lumina și dragostea Lui îl învăluie pe cel pe care tu îl întâlnești, iar acela recunoaște această lumină și dragoste în adâncul lui, care intră în comuniune cu chipul lui Hristos din el, trezindu-l, măcar pentru un moment, la adevărata viață.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2014, 20:02:07
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Totul e comert, pana la urma :)

Stiti, se spune ca nu poti sa afirmi ca-L iubesti pe Dumnezeu, daca nu ii iubesti pe oameni...ceea ce e trist ..... . Ca ar trebui in oameni, sa vezi pe Dumnezeu.... . Ce te fae ci nsa cand ajungi sa vezi in ei mai degraba pe diavol ? Unii chiar asta-ti lasa impresia, ca au venit la tine trimisi de dracu, ca sa te ispiteasca si sa iti puna rabdarea la grea incercare...
Din dialogul destul de tehnic despre case de marcat nu am resusit sa inteleg ce te-a suparat asa tare la oameni : cei care insista producandu-ti de fapt tie paguba fortandu-ti mana sa le returnezi bani ?
Orcum , stadiul in care te -au adus combinat cu stresul e destul de neplacut, si cred ca de aia ajungi sa ai pozitii total opuse dragostei si invataturii crestine
Orcum ,nu deznadajdui ,multi avem astfel de ispite ,in care efectiv ne e sila de oameni.
Aceste ispite ar trebui sa aiba si un rol benefic, sa ne ajute sa ii acceptam pe ceilalti, sa ne educam cum sa invingem respingerea instinctiva care o avem fata de ceilalti cand suntem afectati puternic de ei
Imprejurarile respective ar trebui sa fie o scoala , si ar trebui sa ii multumim lui Dumnezeu pt ca ne ajuta sa ne invingem egoismul natural si , mai scrasnind,mai cu mila Lui ,sa ne deschidem in cele din urma sufletul. E la fel de greu , ca si cum am muri , sa recunoastem asta , caci orgoliul nostru este infinit de mare .

Cand simtim aceasta repulsie extrema, iubirea devine un cuvant greu si nesuferit, si imposibil de urmat . E ca un semnal ca fortele raului pot patrunde adanc in noi .Dar niciodata nu pot sa ne departeze de speranta ca Dumnezeu ajuta ,chiar daca suntem cazuti in cea mai negra disperare si nedreptate

Last edited by iustin10; 04.12.2014 at 20:04:13.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2014, 15:24:45
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Da, mi-e clar de-acum ca diavolul lucreaza prin mine ...
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 00:21:41
crinrin
Guest

Implicit

Seminar - partea practica si smerita a milosteniei - destainuirea unui amic

Imi povestea un prieten cum ca a ales sa faca milostenii mai mult in bani, fiind mai comod de felul lui... I se parea greu sa pregateasca cate un pachetel acolo .. si sa-l care dupa el era exclus, haine uzate zicea ca n-avea decat "jerpelituri", cu mancarea se descurca ad-hoc, neavand pe cineva care sa-i gateasca... asa ca banii i s-au parut lui cei mai la indemana. Numai ca dupa cum marturisea, dupa un timp, incepuse sa faca contabilitate, cat si cui dadea (avea el cativa clienti..), ba se mai si mandrea.
Pentru ca nu-l lasa inima sa dea doar 1 leu, alegea 1-2 persoane carora le punea in mana banii pe care dorea sa-i dea de pomana dar, neavand prea multi bani, ajungea sa-i refuze pe altii care asteptau si ei ceva. Azi asa, maine asa ... mandria tot acolo, il insotea ori de cate ori dadea milostenie...
Ce s-a gandit el?! Stia ca nu-l lasa inima sa dea de pomana doar 1 leu, de fapt zicea el ca-i era rusine sa-i puna omului in mana atat de putin. Dar ca sa scape de diavolul mandriei, si-a calcat pe inima si a inceput sa imparta doar cate 1 leu.
Stateam si-l ascultam cum imi povestea bucuros ca de atunci n-a mai fost nevoit sa refuze pe mai toti saracii pe care-i intalnea si din cauza rusinii de a face o atat de mica milostenie a scapat si de mandrie.

Nostima mi s-a parut atunci lectia asta a lui, dar cred ca oricand se poate dovedi eficienta pentru "smerenia mandra" din noi.

Sa ne smerim, asadar, oferind cat mai multor semeni nu cat ne-ar da noua clasa ci cat nu ne lasa mandria din noi! Si numai dupa ce inima noastra va creste smerita, sa oferim cat ne sta in putere si chiar mai mult de atat...!

Last edited by crinrin; 06.12.2014 at 11:18:51.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 13:06:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crinrin Vezi mesajul
Ce s-a gandit el?! Stia ca nu-l lasa inima sa dea de pomana doar 1 leu, de fapt zicea el ca-i era rusine sa-i puna omului in mana atat de putin. Dar ca sa scape de diavolul mandriei, si-a calcat pe inima si a inceput sa imparta doar cate 1 leu.
Stateam si-l ascultam cum imi povestea bucuros ca de atunci n-a mai fost nevoit sa refuze pe mai toti saracii pe care-i intalnea si din cauza rusinii de a face o atat de mica milostenie a scapat si de mandrie.

Nostima mi s-a parut atunci lectia asta a lui, dar cred ca oricand se poate dovedi eficienta pentru "smerenia mandra" din noi.

Sa ne smerim, asadar, oferind cat mai multor semeni nu cat ne-ar da noua clasa ci cat nu ne lasa mandria din noi! Si numai dupa ce inima noastra va creste smerita, sa oferim cat ne sta in putere si chiar mai mult de atat...!
Frumos exemplul acesta ,multe fapte frumoase se petrec in jurul nostrum ,si Dumnezeu lucreaza mereu .
Seamana si cu pilda aceea din NT ,prin care Stapanul se invoieste la aceiasi plata cu toti ,si cu cei veniti de dimineata si cu cei veniti la ultima ora.
Practic , amicul tau cadea in gresala de a considera ca cei veniti la prima ora, si care isi striga mai tare nevoia ,merita mai mult ,decat unul mai tacut ,sau a carui nevoie nu I se parea lui asa evidenta.
Si aceasta se amesteca cu mandria ca poate parea mai darnic unora ,dar de fapt el atunci omitea pe altii.
Mai bine sa dai 1 leu ,caci intre a nu da nimic si a da 1 leu e o diferenta uriasa ,mult mai mare decat aceea intre a da 1 leu sau a da 5 lei.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 14:08:48
crinrin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Mai bine sa dai 1 leu ,caci intre a nu da nimic si a da 1 leu e o diferenta uriasa
.. iar daca toti am da fie si numai 1 leu celor care ne ies in cale plangandu-si saracia, nici saracii n-ar mai fi atat de saraci.

Sa punem deci inceput bun cu un ban, dorindu-ne insa sa ajungem si noi la masura Cuviosului Filaret cel Milostiv a carui sfanta pomenire se face la 1 decembrie!

"Iar când duceau trupul sfântului la groapă s-a putut vedea un lucru de plângere și de sfărâmare a inimii; căci s-a strâns mulțime fără de număr de săraci și de scăpătați la îngroparea sfântului, de prin cetăți și de prin sate, și înconjurau trupul fericitului și îl duceau la groapă cu glas de tânguire, strigând: "O, Doamne Dumnezeule, pentru ce ne-ai lipsit pe noi de un părinte că acesta, hrănitorul nostru? Căci cine după dânsul ne va hrăni pe noi flămânzii și ne va îmbrăca pe noi și cine va mai primi pe cei străini în casa sa? Cine va îngriji pe frații noștri cei morți și aruncați pe ulițe și-i va da îngropării? Mai bine ar fi fost să murim noi toți înainte, decât să ne lipsim de făcătorul nostru de bine". Așa plângând săracii după dânsul și tânguindu-se, și chiar împăratul, împărăteasa și boierii, mergând împrejurul trupului sfântului se umileau și plângeau."

Mai multe despre viata acestui minunat sfant, cititi aici: http://www.doxologia.ro/viata-sfant/...t-cel-milostiv

Last edited by crinrin; 06.12.2014 at 14:17:18.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 14:30:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crinrin Vezi mesajul
.. iar daca toti am da fie si numai 1 leu celor care ne ies in cale plangandu-si saracia, nici saracii n-ar mai fi atat de saraci.
...si nu ar fi nici asa mare pierderea daca unii dintre aceia sunt cersetori de profesie, sau trimisi de tigani, sau vor bani pt droguri sau bautura .
Contributia ar fi minora daca ei folosesc banii pt pacat ,caci drogurile sunt scumpe :)

Dar ar fi majora , caci ar insemna jumatate de paine pt unul care chiar are nevoie.

In cafenea lasam 30 ron pt 2 sucuri si o cafea.
Cu banii aia putem ajuta 30 astfel de oameni - incredibil !! - din care macar 10 , sigur aveau nevoie.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 13:11:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Si prin mine daca am ajutat ca tu sa ai astfelm de concluzii deznadajduite.
O asemenea constatare exprima deznadejdea . Ea e adevarata partial doar, caci fara stirea lui Dumnezeu ,diavolul nu ar putea face nimic in noi. Aminteste-ti de incercarile la care a fost supus Iov ,toate au fost cu voia lui Dumnezeu

Sunt doar incercari la care esti supusa,si trebuie sa vezi partea lor buna : ca ai ajutat un om si ca ai suferit paguba pt asta . Gandul tau rau izvorat dupa aceasta fapta buna ,este doar o ispita a diavolului ca sa nu mai faci altadata fapte bune
Reply With Quote
Vechi 06.12.2014, 14:30:05
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
Nici eu nu m-am exclus, chiar dacă am înșirat niște gânduri legate de ceea ce, cu sinceritate, exprimasei tu. Mi-am zis că e bine să vedem unde și care este dușmanul și cum să-l învingem sau să-l evităm.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare