Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.12.2014, 17:40:05
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Săracii oameni bogați. Da, este adevărat că sărac este oricine nu-L cunoaște pe Hristos. Important, însă, este să existe receptivitate. De fapt, nu Îl facem noi cunoscut nimănui, căci nici noi nu-L prea cunoaștem (oricât de bine am crede că știm să vorbim despre El). Se face El cunoscut, atunci când receptivitatea unuia dintre noi se întâlnește cu disponibilitatea altuia.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2014, 06:05:26
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu stiu de ce, atunci cand vine vorba de fapte bune, toata lumea se gandeste la a da un ban saracilor.
Ce-i drept, meteahna asta nu este intalnita numai intre credinciosi. A intrat cumva si in "logica" limbajului politic. De exemplu, cand spui "ajutor social", te gandesti la ajutorarea celor mai lipsiti din punct de vedere material. Termenul de "social" a ajuns sa insemne "ceva despre saraci", in loc sa insemne "ceva legat de oameni in raport cu ceilalti oameni".
Convingerea mea este ca, asa cum banii nu aduc fericirea, nici nenorocirea nu e ceva limitat la saraci. Si bogatii plang. Si bogatii au nevoie de ajutor. Si ei pot fi instrainati, raniti, cazuti, deznadajduiti. Si ei pot fi bolnavi, insetati, flamanzi, in inchisoare. Desigur, pe bogati nu-i vom ajuta cu bani, fiindca au mai multi ca noi. Pe bogati, insa, ii putem ajuta altfel, fiindca de alt ajutor au nevoie.

Domnul nostru i-a ajutat pe oameni in general. Cu precadere pe saraci. Dar si pe cativa bogati.
Casa din Capernaum unde locuia Domnul si ucenicii Lui, in afara de desele lor calatorii, era casa femeii bogate. Si noi putem sa-l aducem pe Cristos in casele celor bogati si nu numai ale celor saraci.
Fariseul Nicodim era superbogat, ca si prietenul lui, Iosif din Arimateea. Lui Nicodim, venit noaptea pe Muntele Maslinilor, Domnul ii aduce cel mai mare ajutor: il lumineaza asupra importantei nasterii din nou. Si noi putem sa vorbim bogatilor despre acest lucru, si inca si mai bine ar fi daca le-am putea oferi exemplul nostru de eficienta a Botezului.
Putem presupune ca si Iair, celui caruia ii murise fiica, era bogat. Era mai marele sinagogii. Si Domnul nu ii spune "ntt, pe fiica-ta n-am sa o rechem la viata, ca tu esti om bogat!". Si noi putem sa-i ajutam pe bogatii care au un necaz. Nu avem capabilitati sa inviem pe cei dragi ai lor, dar putem sa-i vizitam, sa le oferim consolare, sa vada ca nu sunt singuri.

Post cu folos!
Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Săracii oameni bogați. Da, este adevărat că sărac este oricine nu-L cunoaște pe Hristos. Important, însă, este să existe receptivitate. De fapt, nu Îl facem noi cunoscut nimănui, căci nici noi nu-L prea cunoaștem (oricât de bine am crede că știm să vorbim despre El). Se face El cunoscut, atunci când receptivitatea unuia dintre noi se întâlnește cu disponibilitatea altuia.
Da, si bogatii au nevoie de ajutor, iar ajutorul spiritual este cel mai greu de dat. A zis bine Cristian, că nu noi îl facem cunoscut pe Domnul, ci El se face cunoscut atunci când există disponibilitate si deschidere din partea celor implicati.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 18:35:51
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Ia uitati ce am gasit:
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...folosul-altora
Reply With Quote